Ekonomi Eski likör fabrikasını dünya markası yapacak

Eski likör fabrikasını dünya markası yapacak

04.10.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Mecidiyeköy’deki eski likör fabrikasının yerine inşa ettiği Quasar’ı dünya markası yapmak isteyen Haydar Özkan, “Alanında en iyi firmalarla çalışıyoruz. Projedeki satılan dairelerin yüzde 40’ını yabancı yatırımcılar aldı” dedi

Eski likör fabrikasını dünya markası yapacak

İsviçre sermayeli Türk firması Viatrans, Meydanbey ile Eski likör fabrikasında hayata geçirdiği Quasar projesini dünya çapında marka yapmak için harekete geçti. Bu hedef doğrultusunda alanında dünyanın en iyileriyle çalışan ve lüks tanımını yeniden yapan ortak girişim İstanbul’da yapacağı birkaç projenin ardından dünyanın diğer önemli metropollerine bu markayı taşıyacak.
Viatrans A.Ş.-Meydanbey Ortak Girişimi İcra Kurulu Başkanı Haydar Özkan, proje tamamalandığında Türkiye’nin en iyi gayrimenkul markası olma hedefi koyduklarını belirterek, “2025 yılında önemli metropollerde yapacağımız projelerle dünyanın en iyi gayrimenkul markası olmayı istiyoruz” dedi.
Haydar Özkan, projenin sahip olacağı lüksü ‘metalüks’ olarak tanımlarken, “Projeden en iyilerle birlikteyiz. Mimarisini Emre Arolat çizerken, rezidans ve ofis tasarımlarını ise Marcel Anders yaptı. Otel ve otele bağlı rezidnas ve ofisleri ABD’li ilson tasarlıyor. Projenin yönetimini ise Arup yapıyor. Otelin yönetimini de Fairmont yapacak” diye konuştu.

Avrupa’dan ödülle döndü
Projenin inşaat kalitesinin yanı sıra tasarımında da bu lüksün hissedileceğini bunun yanı sıra, sanat ve kültürle de bunu pekiştireceğini anlatan Özkan, “Sanat çadırı kurduk. Eski likör fabrikasını da aslına uygun olarak yeniliyoruz ve bittiğinde kültür ve sanatın merkezi olacak. Burayı biz işleteceğiz. Resim, müzik, heykel, tiyatro gibi birçok alanda gösteriler ve eğitimler düzenlenecek” diye konuştu.
Haydar Özkan, Quasar İstanbul’un Avrupa Gayrimenkul Ödülleri’nde Türkiye’nin layık görüldüğü 8 Avrupa ödülünün 3 tanesini tek başına aldığını ve bu başarının dünya çapında alınacak farklı ödüllerle süreceğini vurguladı.

Haberin Devamı

550 milyon $’lık yatırım yapacak
230 milyon dolar inşaat maliyeti bulunan toplamda ise 550 milyon dolarlık yatırım yapılan projede yaklaşık 2 yıl sonra tamamlanacak. Metrekare fiyatlarının 6 bin 600 dolardan başladığı projede razidanslara yabancılar da talep gösteriyor. 257 konutun bulunduğu projede rezidansların yüzde 50 prim yapacağı belirtilirken, satılan dairelerin yüzde 40’ını yabancılar aldı.

Otel 2015’te açılacak
Tasarımlarıyla dünyada devrim yaratan New York merkezli iç mimari tasarım şirketi Wilson Associates tarafından hazırlanan Fairmont Quasar Istanbul Hotel, Residences ve Offices, 209 otel odası, 64 rezidans, 40 home ofis, 16 bin metrekarelik ticari ofis alanı ve 17 ticari alandan oluşuyor. Fairmont Quasar Istanbul Hotel, Residences ve Offices için yapılan tasarımlar, tarihi Likör Fabrikası’nı 1931 yılında tasarlayan ünlü Fransız mimar Robert Mallet Stevens'dan esinlenerek o dönemin izlerini taşıyor. Fairmont Quasar Hotel, 2015 sonunda açılacak.

Haberin Devamı

Rezidansları kiraya verecek
Fairmont Hotels Avrupa Geliştirme Sorumlusu ve Başkan Yardımcısı Christophe Piffaretti, İstanbul’a ilk kez Quasar gibi çok iddialı bir proje ile adım attıklarını belirterek, bu projeyle birlikte ilk kez ofis işleteceklerini de söyledi. Piffaretti, Fairmont Kiralama Sistemi ile İstanbullulara global bir kulübün üyesi olma fırsatını da sunacaklarını belirterek, “Fairmont’tan daire satın alanlar ve 3 yıllık sözleşme yapanlar, projenin bitimini beklemeden dünyada 71 noktada bulunan Fairmont rezidans ve otellerinden ayrıcalıklı olarak yararlanabilecek” görüşünü dile getirdi.

İnşaat sektörü ilk yarıda yüzde 6.6 büyüdü
Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği’nin açıkladığı rapora göre, inşaat sektörü ilk yarıda yüzde 6.6 büyüdü. Bu yılın ilk yarısında inşaat ve inşaat malzemeleri sektörünü büyük ölçüde iç pazar desteklerken, pazarda, kamu belirleyici oldu ve bu doğrultuda inşaat sektöründe beklentilerin üzerinde bir büyüme yaşandı. Bu yılsonuna kadar da inşaat sektöründe aynı eğilimin sürmesi bekleniyor.
Rapora göre, çimento ve hazır beton olmak üzere, kamu alt yapı yatırımlarına daha duyarlı olan sektörler yüzde 10 ve üzerinde büyüdü. Diğer birçok alt sektördeki büyüme ise yüzde 5 ile 10 arasında gerçekleşti. Küresel ölçekte yılbaşından bu yana gerileme eğiliminde olan inşaat demiri, bakır ve kereste gibi inşaat malzemelerinin fiyatları da ağustos-eylül aylarında göreceli olarak toparlanma eğilimine girdi.

Ruhsatlarda yavaşlama
Rapora göre, bu yılın ilk yarısında alınan konut ve konut dışı yapı ruhsatlarında ise yüzde 3.7 ve yüzde 4.1 oranındaki artışlar, özel kesimdeki inşaat işlerinin yavaşlamasına ilişkin bir diğer gösterge oldu. Yılın ilk yarısında konut satışlarında görülen yüzde 78.7 oranındaki artış ise mevcut konut stoklarının eritilmesi açısından önemli bir gelişme olarak dikkati çekti.
Konut satışlarını, özellikle düşük faizli konut kredisi kullanımını destekledi. Konut kredisi faiz oranlarındaki artış eğiliminin ise yılsonuna kadar gerek konut kredisi kullanımında gerekse konut satışlarında belirleyici olacağı öngörülüyor.

Haberin Devamı

Avrupa’da ödülleri Türkiye’de talepleri topladı
Özak GYO’nun Ataşehir’in merkezinde yer alan Bulvar 216 projesine yatırımcılar yoğun ilgi gösteriyor. 11 bin metrekare için 400 talep gelirken, proje ‘Avrupa Gayrimenkul Ödülleri’nde 5 ödül birden aldı

Haberin Devamı

Avrupa Gayrimenkul Ödülleri 2013’te mimari ve proje geliştirme alanlarında 5 ödül birden kazanan Özak GYO’nun Ataşehir’deki yeni projesi Bulvar 216 ön talep sürecinde yoğun ilgi görüyor.
11 bin metrekarelik ofislerin bulunduğu projeye 400 talep geldiğini anlatan Özak GYO Genel Müdürü Sadun Coşkuntürk, “Şimdilik ön talep topluyoruz. Ofisleri satacağız. Mağazaları ise kiraya vereceğiz. Toplu talepler de var ve ofis projesini yerli-yabancı bir grup ya da fona satabiliriz” dedi.
Projenin çevreye saygılı olduğunu, bölgedeki hiçbir binanın önünü kesmediğini, 600 araçlık otoparkı ile bölgeye de hizmet vereceğini aktaran Coşkuntürk, ofis ve perakende alanları için finans, brokerlik, doktorlar, mimarlar gibi birçok kesimden tekliflerin geldiğini söyledi.

2014 Haziran’da açılacak
Coşkuntürk, Bulvar 216’nın düşey ve yatay olarak çok iyi entegre olmuş bir bina olduğuna değinerek, şu bilgileri verdi:
“50 bin metrekare inşaat alanı bulunan projenin yatırım değeri 80 milyon dolar. Burada çalışacak 2 bin kişi her sabah birbiriyle karşılaşacak şekilde planlandı. Bu kişiler her sabah birbirini görecek ve ‘günaydın’ diyebilecek. Her katın simit şeklinde geniş terasları var. Her ofis teraslardan yararlanabilecek. Geniş teraslar nedeniyle geleneksel sokak perakendeciliğini burada yeniden keşfedeceğiz. Proje 2014 Haziran’da açılacak.”

Haberin Devamı

‘EN İYİ OFİS MİMARİSİ’
Sadun Coşkuntürk, tek projeyle 6 kategoride katıldıkları yarışmanın 5 kategorisinde ödül almalarının Bulvar 216’nın ne kadar doğru bir proje olduğunu gösterdiğini belirtti. Bulvar 216, Avrupa Gayrimenkul Ödülleri 2013’te mimaride ‘En iyi karma kullanım mimarisi’, ‘En iyi ofis mimarisi’ ve ‘Perakende mimarisi’ ödüllerini, geliştirmede ise ‘Ofis geliştirme’ ve ‘Perakende geliştirme’ kategorilerinde ödül aldı.

‘Şile ve Ağva yeni otellerle atağa kalkacak’
Karadeniz Otobanı Projesi’nin planlarının kadastroya verilmesiyle Şile ve Ağva bölgesinde arsa fiyatları patladı. Konuyla ilgili açıklama yapan Şile Belediye Başkanı Can Tabakoğlu, otoban projesinin bölgenin turizm alanında gelişmesinin önünü açtığını ifade etti. Tabakoğlu, “Otellerin bölgemize yönelik ciddi projeleri var” dedi.
Üçüncü köprünün yapımına başlanması ile Karadeniz Otobanı Projesi’nde de son aşamaya gelindiğini ifade eden Tabakoğlu, “Uzun yıllardır yapımı devam eden Karadeniz Otobanı projesi, bir türlü bitmemesi sebebiyle tartışmalara konu oluyordu. Sonuçsuz kalan çalışmalar, projenin bölgedeki planlamalarını da erteliyordu. Planlamanın tamamlanarak kadastroya verildiğinin açıklanması üzerine, geçiş güzergâhı da basınla paylaşıldı” diye konuştu.

Turizm merkezi olacak
Otobanın İstanbul’un kuzeyinde Şile ve Ağva’nın içinden 3. Köprü’ye bağlanacağını belirten Tabakoğlu, “Güzergâhın açıklanması ile birlikte bölgedeki diğer projeler de atağa kalkarak hız kazandı. Özellikle Şile, Ağva için düşünülen turizm bölgesi projesi, otoban güzergâhının Ağva’nın içinden geçmesi ile daha da hızlandı” dedi. Gayrimenkul yatırımcılarının Şile ve Ağva bölgesine ilgisinin arttığı ifade eden Tabakoğlu, şunları söyledi:
“Bu otoban projesi yörenin turizm bölgesi olmasına da büyük katkı sağlayacak. Oteller şimdiden bölgemizde ciddi projelerini hayata geçirmek için altyapı çalışmalarına başladı. Otobanın bitmesiyle Ağva turizmin yeni merkezi olacak”

TOKİ kampanyasını tüm konutlara yaydı
Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), Ankara’nın yeni uydu kenti Yapracık’ta, 10 bin lira peşin 180 ay vadede cazip ödeme koşulları ile satışa çıkardığı konutlar büyük ilgi görünce, 7 ilde bulunan 717 konutun ödeme koşullarını daha da uygun hale getirme kararı aldı. Konutlar 6 bin lira peşinat 240 ay vade ve 264 liradan başlayan taksitlerle satışa sunuldu.
Buna göre idare, Bursa, Kayseri, Ağrı, Mersin, Samsun, Kırşehir ve Şırnak’ta bulunan 9 projedeki 717 konutun ödeme koşullarını değiştirdi.
TOKİ’nin cazip ödeme koşulları ile satışa çıkardığı konutların satışları 31 Aralık 2013 tarihine kadar devam edecek.

Boeing’li dev eğlence merkezi gün sayıyor
Açılmak için gün sayan Akasya Yeni Nesil Yaşam Kompleksi’ndeki Keşif ve Eğlence Cumhuriyeti KidZania’nın girişinde yer alacak Boeing 737-205 tipi uçağın gövde montajı tamamlandı. İnşaat çalışmalarının hızla devam ettiği KidZania’nın 2014 yılının ilk çeyreğinde açılması planlanıyor.
KidZania’da çocukların gerçek hayatı deneyimleyebilecekleri 60 meslek biriminden biri olan ve Meksika’dan özel olarak getirilen 18.5 metre uzunluğa ve 8.5 ton ağırlığa sahip Boeing 737-205 tipi uçak gövdesi günde ortalama 11 kişinin çalışmasıyla üç günde yerini aldı.