Ekonomi Eski yapılarıyla yenilenmeyi bekleyen Avcılar’a yeni proje

Eski yapılarıyla yenilenmeyi bekleyen Avcılar’a yeni proje

28.01.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

1999’daki depremden en fazla etkilenen bölgelerden biri olan ve eski yapı stokuyla yenilenmeyi bekleyen Avcılar’da dönüşümün şart olduğunu ifade eden Gül İnşaat’tan Sönmez Aydın, Avcılar Park gibi projelerle bölgenin eski günlerine dönebileceğini kaydetti

Eski yapılarıyla yenilenmeyi bekleyen Avcılar’a yeni proje

Büyük bir depremin beklendiği İstanbul’da 1999 depreminden en fazla etkilenen bölgelerden biri olan Avcılar’da dönüşüm özel sektör eliyle başlamış gibi görünüyor. Depreme dayanıksız ve eskiyen yapı stoğunun çok olduğu bölgede ilk markalı konut projelerinden birini harekete geçiren Gül İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Sönmez Aydın, İstanbul’un birçok bölgesinde olduğu gibi Avcılar’da da kentsel dönüşümün şart olduğunu söyledi. Gündemde olan dönüşüm yasasının depreme dayanıklı bina yapmanın önünü daha da açacağını dile getiren Sönmez Aydın, müteahhitlerin de işin içine girmesi için imar durumuna göre arsalarda emsal artırımı yapılabileceğini vurguladı.

Markalı, kaderi değiştirecek
Aydın’ın dikkat çektiği bir diğer konu da dönüşümle ilgili sadece karar alınmasının yeterli olmadığı, projelerin bir an önce hayata geçirilmesi için özellikle belediyelerin yarattığı bürokrasilerin azaltılması gerektiği yönünde oldu. Avcılar’da, deprem tehditi karşısındaki dayanıksız yapı stoku nedeniyle fiyatların düştüğünü ve eski cazibesini yitirdiğinin altını çizerken, bir yandan da bu durumun yeni yatırım fırsatlarını beraberinde getirdiğine dikkat çeken Sönmez Aydın, şöyle konuştu: “Avcılar eskiden Florya gibiydi. Fiyatlar da yüksekti. Avcılar’ın şanssızlığı deprem oldu. Ama, bizimki gibi projelerle bölge, yeniden eski günlerine geri dönüyor. Yapılan her proje de bölgenin bir artısı olacak. Depreme dayanıklı konutlar bölgenin kaderini değiştirecek.” Konut projelerinin dışında bölgede AVM, otel ve eğitim yatırımlarındaki artışa da işaret eden Aydın, bölgenin gelişimine etki edecek diğer unsurlar olarak deniz otobüsü ve metrobüs çalışmalarına işaret etti.,

Haberin Devamı

Hangi daire kaç lira?
Tipi Alanı (m2) Fiyat
2+1 125 315.000-375.000
3+1 175-192 450.000-650.000
4+1 205-237 655.000-655.000
5+1 273 825.000-875.000

Teslim tarihini erkene aldı
Bölgede geliştirdikleri Avcılar Park isimli proje hakkında da konuşan Sönmez Aydın, Toya Yapı ile ortak olarak 19 blok üzerinde 276 daire, 50 mağaza ve bir süpermarket olarak tasarladıkları projede teslim tarihini de öne aldıklarını belirtti. Tarihin önce Eylül 2013 olduğunu, ancak daha sonra Aralık 2012 olarak değiştirdiklerini belirten Aydın, depreme dayanıklılığı nedeniyle tercih edilen evlerden satın alanların yüzde 90 oranında oturmak istediğini kaydetti.
En küçük konutun 125 metrekarelik 2+1 olduğu projede metrekare fiyatının 2 bin 500 ile 3 bin lira arasında değiştiğini söyleyen Aydın, proje tamamlandığında fiyatı yüzde 50 artıracaklarını belirtti.

Haberin Devamı

Güneşli’ye ikinci proje
Bugüne kadar Otoport, Güneşli Park, Skyport, Perla Vista, Loca, Metroport, Rose Marine, Fly Inn, Colorist gibi birçok konut ve AVM projesi yaptıklarını belirten Sönmez Aydın, Güneşli’deki Güneşli Park projesine dikkat çekti. 276 konutluk projesiye 2012 sonunda teslim edeceklerini belirten Aydın, ayrıca bölgede arsa sahipleriyle yeni proje için daha anlaştıklarını vurguladı.
Aydın, bu arada Eyüp’te yaptıkları karma projeyle ilgili çalışmaları da sürdürdüklerini ifade etti.

Konya’ya kongre merkezi Tabanlıoğlu ile geliyor

Türkiye’nin ikinci büyük kongre merkezi Konya’da yapılıyor. Yılda 2 milyondan fazla turist ağırlayan Konya’ nın Selçuklu Belediyesi tarafından 5 bin kişiye hizmet verebilecek şekilde tasarlanan ve 50 milyon lira bütçe ile yapılan Selçuklu Kongre Merkezi’nin (SKM) mimari projesini ise Tabanlıoğlu Mimarlık çizdi. İnşaatına, Ağustos 2012’de başlanacak proje, Eylül 2013’te tamamlanacak
Projeyi hayata geçiren Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, merkezin İstanbul dışında yapılacak en büyük kongre merkezi olacağını belirterek, şunları söyledi:
“TOKİ’den arsa alarak bunları planlayıp özel sektöre satıyoruz. Bu sayede belediyemize önemli ölçüde kaynak yaratıyoruz. Yarattığımız kaynakları da bu şekilde Konya ve Selçuklu’nun gelişimi için kullanıyoruz. Kongre turizmi dünyada gelişen bir trend ve biz de bundan pay almak istiyoruz.” Konya’ nın aynı zamanda bir öğrenci kenti olduğunu ifade eden Altay, kentin geleceğiyle ilgili olarak şunları aktardı: “Gelecekte bu sayı daha artacak. 2013 yılında ise İstanbul-Ankara arasında ki hızlı trende devreye girecek ve iki kentin arasındaki mesafe 3.5 saate inecek. Bu ulaşım rahatlığı fazlasıyla insanı buraya getirecek. Şu anda, kente yılda 2 milyona yakın turist geliyor. Hızlı trenle birlikte çok sayıda yerli turist gelmeye başladı. Üç yıl önce sadece Rixos varken şimdi çok sayıda 5 yıldızlı otel kurulmaya başlandı.”

Haberin Devamı

Şehrin buluşma noktası olacak
Tabanlıoğlu Mimarlık ’tan Murat Tabanlıoğlu ise tek bir çatı altında farklı işlevleri verecek şekilde tasarladıkları merkezin sosyal bütünleşme ve kültürün paylaşım merkezi kimliğiyle ön plana çıkacağını kaydederek, “Projede 2 bin 200 kişilik kongre salonu, 800 kişilik anfi, balo, tiyatro ve bin kişilik düğün salonu olacak. Salon, isteğe göre küçültülüp büyütülerek birden fazla organizasyona olanak sağlayacak” dedi. Selçuklu Kongre Merkezi, Konya Havaalanı ile kent merkezi arasındaki anayol üzerinde toplam 29 bin 700 metrekarelik bir alanı kaplayacak. Ağustos 2012 tarihinde yapımına başlanacak olan kongre merkezi, 18 ayrı salon şeklinde tasarlandı. Kongre merkezinin yanı sıra kafeteryalar, restoranlar, sanat galerileri ve atölyeler yer alacak.

Haberin Devamı

İstanbullu haberciye Kayaşehir’de 1.500 konut

İstanbul’da çalışan fikir ve beden işçilerine 1.500 konut tahsis edileceği açıklandı. Konutların adresi ise Kayaşehir olarak belirlenmiş durumda. Çalışma, Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı(TOKİ)ve Basın İlan Kurumunun (BİK) işbirliğinde gerçekleştirilecek. ‘Medya Mensuplarına Konut Edindirme Projesi’nin ilk etabında İstanbul’da çalışan fikir ve beden işçilerine 1.500 konut verilecek.
BİK’ten yapılan açıklamaya göre, başta İstanbul olmak üzere Türkiye genelindeki gazetecilerin kira ve konut sorununa çözüm bulmak amacıyla gerçekleştirilen projede sona yaklaşıldı. TOKİ?ile BİK arasında eylül ayında imzalanan ön protokolün ardından gazetecilere tahsis edilecek konut sayısı da belli oldu. Kayaşehir’de gerçekleştirilecek proje için eylül ayından itibaren yürütülen çalışmalar çerçevesinde ilk olarak Kayaşehir’de TOKİ tarafından arsa temin edildi. Taslak projenin hazırlanmasının ardından jeolojik etüt projesinin de tamamlanılarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na gönderilen proje şu anda onay aşamasında. Onayın ardından tam uygulama projesinin hazırlanılarak ihaleye çıkılacak çalışma için mart sonu ve nisan başı gibi talep toplama yapılacak. BİK Genel Müdürü Mehmet Atalay, yaptığı açıklamada yeni çalışmalarla konut sayısının da artacağını ifade etti.

Haberin Devamı

Eyüp’te 162 milyon liraya kat karşılığı
Eyüp’te 7 Şubat 2012 tarihinde 162 milyon 750 bin liralık ihale gerçekleştirilecek. Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün İstanbul Eyüp’te ihaleye çıkaracağı Eyüp ilçesi, Güzeltepe Mahallesi, Çobançeşme mevkiinde bulunuyor. Tahmini bedelin 162 milyon 750 bin lira olarak belirlendiği taşınmazlar üniversite alanı, özel eğitim alanı, akaryakıt alanı ve konut alanı olarak imar plan tadilatlarının yapılması kaydıyla kat karşılığı ihale edilecek.

İlk projeyle Ankara’ya ‘Level’ atlatma hedefi

Ankara Söğütözü’nde TOKİ ile birlikte hasılat paylaşım modeliyle hayata geçirdikleri Next Level’ı “kentin standartlarını yükseltecek” diye nitelendiren Pasifik İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Erdoğan, 500 milyon liralık projenin bir diğer özelliğini ise, “Ankara’nın ilk karma projesi” sözleriyle anlattı. Erdoğan, seviye anlamındaki ‘level’ ismini tercih etmelerindeki nedenlerden biri olarak da iddialarını gösterdi.Projenin özellikle mimari yönden farklılık yaratacağını belirten Erdoğan, bu farklılıklardan biri olarak 3 boyutta hareket eden cephe tasarımını gösterdi. Erdoğan, bu tasarımla binanın güneyden, kuzeyden, doğudan ve batıdan bakıldığında farklı görünümlerde olacağının altını çizdi.

Proje için 2 yıl bekledik
Projeyi hayata geçirmek için iki yıl beklediklerinin altını çizen Fatih Erdoğan, 25 bin metrekare arsa üzerinde geliştirilen projede 17 bin metrekarelik 105 rezidans, 36 bin metrekarelik 133 ofis ve 40 bin metrekarelik kiralanabilir AVM olacağını kaydetti. Peyzaja 7 bin 500 metrekare ayrılan projede kaba inşaatın yüzde 75 oranında tamamlandığını belirten Erdoğan, ofis bloğunu satışa çıkardıklarını belirterek, yüzde 45 oranında satış gerçekleştirdikleri blokta fiyatın metrekarede 5 bin 300 ile 6 bin 500 lira arasında değiştiğini söyledi.
Mart ayında satışa çıkaracakları rezidans bloğunda ise fiyatların 7 bin ile 7 bin 500 lira arasında değişeceğini söyleyen Erdoğan, “Mart 2013’te AVM ve ofis bloğunu teslim edeceğiz. Teslimlerin 6 ay sonrasında ise rezidans bloğunda yaşam başlayacak” dedi.

Yeni Haliç köprüsünün taşıyıcıları silueti bozar
İstanbul Serbest Mimarlar Derneği (İstanbulSMD) Oğuz Öztuzcu, yeni Haliç Köprüsü için bir kez daha açıklama yaptı. D100 karayolu bağlantısı köprüsü dışında bugüne kadar Haliç üzerinde yapılmış köprülerin kent siluetini bozmadığını belirten Öztuzcu, yeni köprünün aynı hassasiyetle tasarlanmadığını savundu.
Proje görsellerinin köprünün İstanbul’un silueti ve görünümünü büyük ölçüde etkileyeceğini ortaya çıkardığına dikkat çeken Öztuzcu, “Çok yüksek pilonları ve perde şeklinde gergi kabloları gerektiren köprü, yanlış bir seçim. Tasarlanan köprünün, geçilen açıklık düşünüldüğünde bu derece vurgulanmış ve dokuyu zedeleyen taşıyıcılara ihtiyacı yoktur. Aynı verileri dikkate alan farklı statik çözümlerle bu köprü tipolojisine mahkum olmaktan kurtulabiliriz” dedi.

Güvenilirliğini en çok yükselten inşaatçı oldu
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı sektörel güven endeksi raporu sonuçlarına göre inşaat sektörüne güven yüzde 8.1 arttı. TÜİK’in verileri üzerine bir açıklama yapan Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Dumankaya da güven artışının düşük ve hatta azaldığı sektörler karşısında inşaatta böyle bir gelişme yaşanmasının önemine dikkat çekti. Perakende ticaret sektörünün yüzde 0.6 arttığını, ancak, hizmet sektöründe yüzde 0.5 oranında azalma olduğunu söyleyen Dumankaya, şöyle devam etti:
“Bu, sektörümüzün halkımızın en çok inandığı ve aynı zamanda hassas bir sektör olduğunu ortaya koyuyor. Ekonomide büyük etkisi olan sektör için alınacak kararlar ve yeni çalışmalar ülkenin de önünü açar.”

Tikrit’in dünya bağlantısı için ‘Garanti’li sözleşme
Irak’ın Tikrit şehrini dünyaya bağlayacak yatırım olarak nitelendirilen Selahattin Uluslararası Havaalanı projesinde imzalar atıldı. Yapımını Garanti Koza’nın üstlendiği havaalanının sözleşmenin imzalanmasını takiben 24 ayda tamamlanması planlanıyor. Yılda 2 milyon yolcunun giriş çıkış yapabileceği havaalanı, 200 milyon dolar yatırımla hayata geçiriliyor.
Proje kapsamında yolcu ve kargo bölümü altyapı çalışmaları, pist çalışmaları, iniş ve uçak idare sistemleri ve aydınlatmanın yanı sıra iletişim ve güvenlik sistemleri, havaalanı operasyon sistemleri, terminal alanı altyapı çalışmaları, atık su ve yağmur suyu sistemi gibi çalışmalar yapılacak. 24 ayda tamamlanacak projede 1.000 kişilik istihdam sağlanması bekleniyor.

Gerilen Fransa’da emlak randevusu mart ayında
Dünyanın en büyük gayrimenkul buluşmalarından biri olan Mipim, Fransa’da 6-9 Mart arasında yapılacak. Ermeni soykırımı yasası nedeniyle ilişkilerin donma noktasına geldiği fuara 18 bin 624 uluslararası katılımcı, 4 bin 31 yatırımcı, 90 ülkeden 6 bin 632 firma ve 427 gazetecinin yer alması bekleniyor. Fuarda Varyap, İş GYO, Zorlu Gayrimenkul ve Uluhan Grup gibi markalar bulunacak.
Bu arada organizasyon, Türk firmalarının dünya arenasındaki isimlerle boy ölçüşeceği tarih olacak. Dünya devleriyle yarışacak 16 Türk firmasının ödül alması büyük bir beklenti. 8 Mart tarihinde ödüller sahiplerini bulurken, kazananlara yine aynı gün yapılacak törenle verilecek.