Ekonomi Et ve sütte hamle zamanı

Et ve sütte hamle zamanı

09.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

24 Haziran’da yapılacak seçimler sonrasında vatandaşın kaliteli ve hesaplı süt ve kırmızı et ürünlerini tüketerek, dengeli beslenmesini sağlamak noktasında hızla harekete geçilmesi gerektiğini belirten Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) Başkanı Tarık Tezel, siyasi partilere ve adaylara çağrıda bulunanak, “Ette de sütte de yeterli sayı ve nitelikte hayvanımız yok. Her yıl yüzbinlerce hayvan ithal ediyoruz” dedi.

Et ve sütte hamle zamanı

Hedef için 10 öneri

Haberin Devamı

“Çiğ sütte ihtiyacımızı karşılamamıza rağmen uluslararası pazarlarda rekabetçi olabilecek yapıyı henüz kuramadık” diyen Tezel, “Kırmızı ette ise ithalata rağmen talebi karşılayamıyoruz ve besi çiftliklerimiz kapasitelerinin çok altında. Dolayısı ile et açığımız var. SETBİR olarak, mevcut durumun daha da iyileştirilebileceğine inanıyoruz. Eğer 24 Haziran seçimleri ile ülkeyi yönetme görevini üstlenecek olan siyasi kadro aşağıdaki önerdiğimiz 10 işi yaparsa 2023 hedeflerine rahatlıkla ulaşılabilir” ifadelerini kullandı.

Tezel, SETBİR’in önerileri hayata geçirildiği taktirde ulaşılacak hedef noktasındaki verileri de şöyle paylaştı: “Toplam 28 milyon büyükbaş hayvan, yılda 26 milyon ton süt, 2.3 milyon ton kırmızı et üretimi, sütü ile kırmızı eti ile hayvancılığa dayalı tarımı ile 10 milyon kişilik istihdam sağlayan bir ülke olabiliriz”.

Haberin Devamı

Et ve sütte hamle zamanı

Yeni adımlar atılmalı

- Hayvansal protein ürünlerinde sıfır KDV.

- tarımsal ürün fiyatlamasında kalite odaklı sistem.

- Sağlığı tehdit eden uygulamaları, ambalajsız ürün satışını engelleyelim. Kayıt dışı bitsin.

- Regülasyonu, fiyat istikrarını sağlayacak şekilde yeniden yapılandıralım.

- Süt ve kırmızı ette bilgi kirliliğini önleyelim.

- Taklit ve tağşişin önüne geçilsin.

- Meraları, ıslah amaçlı olarak hayvancılık işletmelerine kiralayalım.

- Yem bitkisi üretiminde hayvancılığa dayalı bir ürün deseni yaratalım.

- Etçi, sütçü ve kombine damızlık için slah projeleri yaygınlaşsın.

- Buzağı ölümleri azaltılsın.