Ekonomi Etrafına sandalye fırlatmayan ‘CEO’

Etrafına sandalye fırlatmayan ‘CEO’

09.02.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bilgisayar ve yazılım dünyasının efsane şirketi Bill Gates’in Microsoft’u, yeni CEO olarak onu seçti... 22 yıllık Microsoftlu Satya Nadella’nın öyküsü Hindistan’dan başlıyor, Seattle’daki zirve noktaya kadar ulaşıyor

Etrafına sandalye  fırlatmayan ‘CEO’

Satya Nadella’nın Hindistan’da başlayıp teknoloji dünyasının zirvesine giden hikayesinde imkansızlıklardan çok fırsatlar var. Babası B.N. Yugandhar ülkenin en iyi tanınan bürokratlarından... Başbakan Narasimha Rao (1991-96) döneminde hükümette görev almış. Daha sonra ülkenin beş yıllık kalkınma planlarını hazırlayan Planlama Komisyonu üyeliğine kadar yükselmiş. Bugünlerde Haydarabad’da “Hindistan’ın en pahalı posta kodu” olarak bilinen Banjara Hills bölgesindeki evinde emeklilik hayatı yaşıyor.
Bu ünlü babanın tek oğlu olarak büyüyen Nadella, ortaokul ve lise eğitimini ülkenin en önde gelen okullarından birinde tamamladı. Müstakbel eşi Anupama Priyadarshini ile de burada tanıştı.
Nadella gibi Privadarshini’nin babası da Rao hükümetinde görev almıştı. Çift 1992 yılında sade bir törenle evlenirken Başbakan Rao, salonu “basarak” genç çifte sürpriz yapmıştı. Kısacası Nadella, ailesi sayesinde, hayata fırsat kapıları aralık olarak başladı. Ancak bu kapıları zekası ve çalışkanlığıyla açtı.

Haberin Devamı

Arkasında MIT var
Satya Nadella liseden mezun olduktan sonra ülkenin en ünlü teknoloji okullarından Manipal Teknoloji Enstitüsü’nde (MIT) elektronik ve iletişim okudu. Silikon Vadisi’ne birçok mezun gönderen okuldan 1988 yılında mezun olduğunda rotasını ABD’ye evirdi. Önce Wisconsin Üniversitesi’nde bilgisayar bilimleri mastırı yaptı. Bir yıl Sun Microsystems’da çalışan Nadella, Microsoft’ta işe girmekle Chicago Üniversitesi’nde MBA yapmak arasında bir tercih yapması gerektiğinde ikisinden de vazgeçmedi. Haftasonları Chicago’ya uçup derslere giriyor, pazartesi tekrar Washington eyaletinde işbaşı yapıyordu. Nadella, MBA’i 2.5 yılda tamamladı. Microsoft’tan ise bir daha hiç ayrılmadı.

Şampanya patlatmamıştır
Hayatının 22 yılını Microsoft’a adayan Nadella, geçen hafta çalışanlara yolladığı ilk e-posta’da şirkete bağlılığını “Microsoft’a birçok insan gibi ben de dünyayı değiştirmek için katıldım” sözleriyle anlattı. Şirkette Office ve Bing dahil neredeyse tüm büyük projelerde görev aldı. En son Microsoft’un bulut hizmeti Azure’nin başına geçen Nadella liderliğinde departmanın geliri 4 milyar dolar attı. Nadella şirkette uzun yıllar gösterdiği başarılar ve zorlu bir mülakat sürecinden sonra sonunda geçen hafta CEO koltuğuna oturdu. Üstelik daha önce Nadella ile çalışmış olan kişilere göre bunu şirket içinde düşman edinmeden başardı.

Ballmer’ın tam tersi
Endüstrideki hemen herkes Nadella’nın duygusal zekası yüksek ender liderlerden olduğunu söylüyor. Microsoft Hindistan’ın eski başkanı Ravi Venkatesan, Nadella’nın harika bir takım arkadaşı olmasına dikkat çekerken “Satya’yı tanıyan neredeyse herkes onunla ilgili iyi şeyler söyleyecektir. Bu ‘sivri dirsekleri’ olan liderlerin çoğu için geçerli değil” yorumunu yapıyor. Financial Times gazetesi ise Nadella’yı “Steve Ballmer’ın tam tersi” olarak tanımlıyor.
Ballmer, keklerin içinden fırlaması, kızdığında etrafına sandalye fırlatmasıyla ünlüyken Nadella, sakinliği ve mütevazılığıyla tanınıyor. Üniversite arkadaşı Ganesh Prasad, Nadella hakkında “(Atamasını kutlamak için) şampanya patlatacağını zannetmem. Öyle bir insan değil, hiçbir zaman olmadı” diyor. Şimdi herkes Nadella’nın ılımlı tavrının Microsoft’tan beklenen radikal değişiklikleri yapmasına engel olup olmayacağını merak ediyor.

Haberin Devamı

Şiir okuyup rahatlıyor

Microsoft’un yeni CEO’su resmi biyografisinde şiir okuyarak rahatladığını söylüyor. Hem Hindu hem de Amerikan şiirlerini seviyor. Şiiri koda benzeten Nadella, sayfalarca uzunlukta anlatabilecek bir şeyin birkaç satırda özetlenmesini övüyor. Bu arada en iyi yazılan kodun şiir gibi olduğunu da ekliyor.

Haberin Devamı

‘Liderliği kriket oynarken öğrendim’

Satya Nadella’nın hayattaki en büyük tutkularından biri kriket... Öyle ki bir röportajında takım çalışmasını ve liderliği bu spor sayesinde öğrendiğini anlatmıştı. Zayıf oynadığı bir gün kaptanın oyuna girip takıma yardım ettikten sonra topu tekrar kendine attığını anlatan Nadella “Bunu neden yaptı? Liderlik dedikleri bu mu? Bugün takımlara liderlik ederken bu sorular üzerinde düşünüyorum” diye eklemişti.

Haberin Devamı

İnternetten ders alıyor

Her fırsatta öğrenmeye ne kadar aç olduğundan bahseden Satya Nadella, sürekli online kurslara yazıldığını itiraf ediyor. Mesela nörobilim üzerine dersler alıyor. Ancak yazıldığı kursların hepsini bitiremediğini de ekliyor. Nadella bu tutkusunu “Eğer yeni şeyler öğrenmiyorsanız, büyük ve faydalı şeyler yapmayı bıraktığınızı düşünüyorum” diye açıklıyor.

Eşiyle dansa gitmeyi seviyor

Satya Nadella’nın 22 yıldır evli olduğu Anupama Priyadarshini ile üç çocuğu var. İkisinin özel eğitim ihtiyaçları olduğu biliniyor. Nadella, ailesine vakit ayırmanın, çocuklarına yatmadan kitap okumanın öncelikleri arasında olduğunu söylüyor. “Beni ailem ve öğrenme arzum tanımlar” diyor. Aileye yakın bir ismin Hindistan gazetelerine verdiği röportaja göre ise Nadella çifti haftasonları Seattle’da dans etmeye gitmeyi seviyor.