Ekonomi Euro 2008'in ilk golü Türk işadamından

Euro 2008'in ilk golü Türk işadamından

23.04.2008 - 10:53 | Son Güncellenme:

Türkiye Euro 2008'e 1 -0 önde başladı. Türk işadamının sahibi olduğu şirket 35 ülkeyi eleyerek tek tedarikçi oldu

Euro 2008in ilk golü Türk işadamından

Türkiye, 2008 Avrupa kupasına 1-0 önde başladı... Euro 2008 için ter döken sadece altı takımı eleyerek Avrupa Kupası finallerine çıkan Türk Milli Takımı olmadı. Türk işadamı Akhim Niyazi Türesin'in sahibi olduğu Avusturya merkezli IPM Şirketler Grubu, 35 ülkeden firmanın katıldığı ihalede ipi göğüsleyerek Euro 2008'in lisanslı ürünlerinin tek tedarikçisi oldu. Şapkadan, atkıya, çakmaktan oyuncak otobüse, battaniyeden, plaj havlusuna kadar Euro 2008 logolu bütün ürünler Türesin'in imzasını taşıyor.
Niyazi Türesin'in kazandığı ihale Türk firmaları için de yeni bir gelir kapısı açtı. Pakistan'a hediyelik futbol topu, Tayvan'a oyuncak otobüs, Çin'de çakmak ürettiren Türesin, tekstil ürünlerinin üretimini ise Türk firmalarına teslim etti. İzmirli Menderes Tekstil, Konyalı Mink Tekstil, Denizlili Oğuzlar Tekstil ve Gürsan Tekstil harıl harıl Euro 2008 için ürün üretiyor.
"Türk firmalarına ilk siparişlerle 10 milyon euroluk bir gelir kapısı açtık. Euro 2008 siparişleri daha devam edecek. Bu bir başlangıç. Sadece Euro 2008'in ürünlerinin üretim hakkını değil, Dünya Kupası 2010, Dünya Basketbol Şampiyonası, golf turnuvasının üretim haklarını da aldık" diyen Türesin'in hedefi Euro 2008 ile adım attığı spor endüstrisinde bir dev olmak. Türesin, "Sadece Euro 2008'den 40 milyon euro ciro bekliyoruz. Dünya kupasında ise bunun en az 5 katını kazanacağız. Biz kazandıkça Türk firmaları da bizimle kazanacak" diyor.

İtalyanları eledik ihaleyi kaptık

Haberin Devamı

27 yıldır yurtdışında yaşayan Türesin, Viyana Üniversitesi İşletme Ekonomi mezunu. Yüksek lisansını ABD'de yaptıktan sonra uzun yıllar Metro Grup, Arthur Anderson gibi firmalarda üst düzey yöneticilik yapan Türesin, 1997'de Avusturya'da tekstil ağırlıklı IPM şirketini kurdu. Avrupa'da 3 binin üzerine en büyük otel, hastane, çamaşırların tedarikçisi olan firma, AB'nin en büyük perakende zincirlerinin de tekstil ürünlerini sağlıyor. Ayrıca büyük şirketlerin promosyon hediyelerini de üreten IPM, 60'ın üzerinde futbol klübüne de taraftar ürünleri sağlıyor. Futbol haricinde de Svarowski, Ungaro, Kenzo gibi markaların lisanslı ürünlerini üretiyor. Geçtiğimiz yılki cirosu 140 milyon euro şirketin UEFA'nın açtığı ihaleye katılması da bütün bu işlerde edindiği tecrübe olmuş.
Avrupa Kupası ihalesine girmek için çok uzun yıllar beklediklerini anlatan Türesin, "Tecrübelerimizi kazandıktan sonra girdik çünkü çok dikkatli olunması gereken bir konu. Yaptığımız en ufak bir yanlışlık bütün şirkete zarar verirdi" diyor. Türesin ihale sürecinin de kıran kırana geçtiğini anlatıyor ve şöyle devam ediyor: "İhale sürecinde 35'in üzerinde firma vardı, son iki firma olarak İtalyanlar ve biz kaldık. İş planımızı, ürünlerimizi çok iyi hazırlamıştık. Bu sayede ihale bizim oldu." 16 takımın sahalarda koşturacağı top haricinde her ürünü üretme lisansı aldıklarını anlatan Türesin, "Adidas'ın ürünleri hariç diğer bütün ürünleri biz yapacağız. Adidas'ın da sadece futbol topu var" açıklamasını yapıyor.
UEFA ile çalışmanın büyük bir özen gerektirdiğini anlatan Türesin, "En ufak yanlış çizim, dizayn probleme yol açar. UEFA ile bizim aramızda direk hat var, ürünler direk olarak oraya gidiyor. Orada onaylandıktan sonra satışa çıkıyor. Esas üretime geçmeden önce bu onayların verilmesi gerekiyor" diyor.

Spor endüstrisinde büyük potansiyel var

Haberin Devamı

Tekstilde Mısır, Pakistan, Portekiz'de üretim yapabileceğini ancak Türkiye'yi seçtiğini anlatan Türesin, "Farklı ülkelerde üretebilirim ama doğal olarak Türkiye'yi seçtim. Firmalardan da çok memnun kaldık, aynı firmalarla sözleşmelerimiz devam edecek" diyor. Avrupa Kupası'ndan 40 milyon euro ciro beklediğini anlatan Türesin, Dünya kupasında ise bunun en az 5 katını kazanmayı beklediklerini ifade ediyor ve "Biz kazandıkça Türk firmaları da bizimle kazanacak" diyor.
Lisanslı ürün satışlarına ilk olarak kupayı organize eden ülkeler İsviçre ve Avusturya'da başlandığını belirten Türesin, satışların en son Türkiye'de devreye gireceğini söylüyor.
Türesin, "En son Türkiye kaldı. Türkiye'deki firmalar spor endüstrisini bilmiyorlar. Mal alımında çok geciktik" diyor. Spor endüstrisinin olağanüstü bir endüstri olduğunu vurgulayan Türesin, "Çünkü dünyada her şey başta futbol olmak üzere, spora odaklanmış durumda, Türkiye'de işler Fenerbahçe, Galatasaray gibi kurumların üzerinden gidiyor. Ancak spor endüstrisi bambaşka boyutlara sahip, iyi kullanmak lazım" açıklamasını yapıyor. Türkiye'de bu konuda yatırım düşündüğünü de ifade eden Türesin, "Türkiye'de spor endüstrisi konusunda danışmanlık hizmeti veren bir firmayı hayata geçirmeyi istiyorum" diye konuşuyor.

Menderes 50 bin nevresim, Mink 600 bin battaniye üretecek

Haberin Devamı

Pakistan'da hediyelik futbol topu, Tayvan'da oyuncak otobüs, Çin'de çakmak ürettiren IPM, Türkiye'de şimdilik 4 firmayla çalışıyor. Çalıştığı en büyük üretici Menderes Grubu'na bağlı Akça Tekstil. Firma nevresim, havlu grubu, plaj havlularını üretiyor. Avrupa Kupası için ilk etapta 50 bin nevresim üretecek olan firmanın kupadan 1 milyon euroluk ciro beklentisi var. Menderes Tekstil aynı zamanda nevresimlerin Türkiye dağıtımını da üstlendi.
Menderes Tekstil Pazarlama Müdürü Murat Bekir Kondu, İstikbal Grubu ile yaptıkları anlaşma sonucunda nevresimleri 2 bin noktadan dağıtacaklarını anlatıyor. Türkiye ilk turları geçtiği takdirde üretimin artacağını söyleyen Kondu, "Türk tekstilcisinin yüzünü takımımız güldürebilir, ne kadar çok tur atlarsa üretim o kadar artacak" diyor.
Denizli'den Oğuzlar Tekstil, Gürsan tekstil ve Konyalı Mink Tekstil 'de üretim için seçilen firmalar arasında. Mink Tekstil Avrupa kupası için 600 binin üzerinde battaniye üretecek.

140 milyon euro cirolu IPM kimler için üretim yapıyor?

  • 2010 Dünya Futbol Şampiyonası
  • 2010 Basketbol Dünya Şampiyonası
  • 2012 Avrupa Futbol Şampiyonası
  • Her yıl düzenlenen Golf Turnuvası PGA
  • Swarovski'nin ev tekstil ürünleri
  • Kenzo ve Ungaro'nun lisanslı ürünleri
  • 3 bin üzerinde otel tekstil tedariği
  • Metro Grup ve daha bir çok perakende zincirinin tekstil tedariği