Ekonomi Euro/Dolar iki yılın zirvesinde

Euro/Dolar iki yılın zirvesinde

24.10.2013 - 10:32 | Son Güncellenme:

Euro, dolar karşısında 1.38'in üzerine çıkarak 2 yılın en yüksek seviyesinde.. Yurtiçinde Dolar/TL 1.97 seviyelerinde...

Euro/Dolar iki yılın zirvesinde

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) tahvil alımlarını azaltmayı gelecek yıla kadar erteleyeceği beklentisiyle euro dolar karşısında 1.38 seviyesinin üzerine çıkarak Kasım 2011'den beri en yüksek seviyeyi gördü. Euro dolar karşısında EBS işlem platformunda yüzde 0.3 değişimle en yüksek 1.3817 seviyesinden işlem gördü.

Dün borsalardaki kar realizasyon kur ve faiz piyasalarında etkili olmazken Dolar/TL'de son 1 ayın en düşük seviyelerine yakın seyrini sürdürüyor. Dolar/TL bu sabah 1.9720 seviyesinde...

ABD Merkez Bankası'nın ekonomiye desteğini devam ettireceği beklentilerini destekleyen ABD verileriyle kur ve faizde başlayan aşağı yönlü trend devam ederken Çin'de likiditenin sıkılaştırılacak olması ise riskten kaçışı tetikleyerek düşüşleri sınırlıyor.

Fed'in varlık alımını azaltmayı ötelemesi ve son olarak geçen hafta ABD bütçe krizinin ve borç tavanının, geçici de olsa aşılmış olması küresel sabit getirileri aşağı yönlü desteklerken Türkiye'nin 2 yıllık gösterge tahvili ise 3.5 ayın en düşük seviyesinde işlem görüyor. ABD'nin 10 yıllık gösterge faizi ise dün test ettiği 3 ayın en düşük seviyesi olan yüzde 2.50'nin altında işlem görüyor.

ABD'de hükümetinin 16 gün süren harcama yapamaz durumdan çıkması sonrası veriler gecikmeli olarak açıklanmaya başlarken 4 Ekim'de açıklanması beklenen tarım dışı istihdam verisi kur ve faizdeki düşüşün ana nedeni oldu. Veriler gecikmeli olarak açıklanmaya devam ederken bugün dış piyasalardaki yoğun veri gündemi piyasada takip edilecek.

Yurtiçinde Eylül ayı turist sayısı izlenirken dışarıda başta PMI ve ABD işsizlik maaşı başvuruları olmak üzere açıklanacak veriler takip edilecek.

Bugün TSİ 1028'de Ekim ayı Almanya imalat ve hizmetler PMI verileri, 1058'de Euro bölgesi imalat ve hizmetler PMI verileri TSİ 1530'da ABD haftalık işsizlik maaş başvuruları ve Ağustos ayı dış ticaret dengesi, 1658'de ABD imalat PMI verileri izlenecek.

Çin'de kısa vadeli faiz oranları, düzenleyici kurumlardan gelen, likiditede sıkılaştırmaya gitmeyi değerlendirdikleri yönündeki işaretlerin ardından yükseldi. Çin'de 9 Ekim'den bu yana sürekli düşen gösterge nitelikteki yedi günlük repo faizi dün 1 puanın üzerinde artışla yüzde 4.55'e kadar yükseldi. Dışarıda izlenen bir başka gelişme ise ECB'nin euro bölgesindeki büyük bankaların gelecek yıl daha kapsamlı bir dizi testten geçirileceklerini açıklaması oldu.