Ekonomi ‘Ev’de artık kalite rekabeti olacak

‘Ev’de artık kalite rekabeti olacak

15.01.2020 - 07:50 | Son Güncellenme:

Gayrimenkul sektörünün 2020’de önemli değişimlere sahne olacağını belirten İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu  Başkanı Nazmi Durbakayım, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın çıkarmış olduğu kanun ve yönetmelikler ile yeni yapılan kanun çalışmalarının sektöre disiplin getirdiği söyledi. Daha önce ‘yüksek kar’ görerek başka sektörlerden gayrimenkule girenlerin güven endeksini düşürdüğünü hatırlatan Durbakayım şöyle konuştu:

‘Ev’de artık kalite rekabeti olacak

“Sektörümüze bu disiplinin çok önceleri gelmesini dilerdik. Sektörün sadık emekçileri olarak, sınıfın yaramazlarının yapmış olduğu olumsuzlukların bedelini ödemek mecburiyetinde kalmamayı tercih ederdik. Tüketicinin inşaat sektörüne güven endeki 2011 başından 2019 sonuna kadar geçen sürede, yüzde 94.4’ten yüzde 68.8’e geriledi. Ancak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve ilgili kurumların da devreye girmesi ile sektörde açılan bu yaralara neşter atıldı. Artık herkes konut üretimi yapamayacağı gibi, yapılacak projeler de belli bir disiplinde inşa edilecek. Özetle, 2020’de daha sağlıklı bir konut yapım süreci yaşayacağız. Rekabet, arsayı yüksek fiyattan almak için yapılan kıyasıya pazarlıkta değil, arsayı en iyi şekilde ve kalitede projelendirip uygun şartlarda pazarlamak, satış sonrasında en iyi hizmeti vermek şeklinde olacak.”

Haberin Devamı

‘Zam kaçınılmaz’

İnşaat ve Konut Konferansı’nda yaptığı konuşmada, 2020’nin konut fiyatlarının artacağı bir yıl olacağını anlatan Durbakayım, yüzde 50’leri aşan maliyet artışlarına bağlı olarak; ertelenen ve rafa kaldırılan projelerin daha yüksek fiyattan arz edileceğini söyledi. Durbakayım şöyle devam etti:

“Ancak bu fiyat artışı tedrici olarak tüketiciye yansıyacaktır. Sektördeki faaliyetlerini ‘ar’ olarak benimsemiş üreticiler, tüketicinin alım gücüne uygun olarak kademeli fiyat artışı ve ödeme planları hazırlayarak arz talep dengesini sağlayacaktır.”

‘Ev’de artık kalite rekabeti olacak

‘Güçlü yanımızı koruyalım’

Artaş İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Serhan Çetinsaya ise sektör temsilcilerinin yurt içinde ve dışında çok başarılı projelere imza attığını vurgulayarak, “Hedefimiz, sektörün güçlü yanlarının korunarak kırılgan-zayıf yanlarının geliştirilmesi olmalıdır. Yine oluşabilecek tehdit ve kriz ortamlarına karşı stratejik hamleler yaparak negatif algıyı fırsatlara çevirmeliyiz” diye konuştu.