Ekonomi FAİZ KORİDORU TARTIŞMASI

FAİZ KORİDORU TARTIŞMASI

02.12.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Merkez Bankası’nın faiz koridoru politikası Türkiye’de TBB Başkanı yurtdışında ise not kuruluşu Moody’s tarafından dün eleştiri konusu yapıldı

FAİZ KORİDORU TARTIŞMASI

İÇERİDE
Aydın: Maliyeti yüksek, BDDK ‘banka spesifik’ önlem alsın

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, “Faiz koridoru uygulaması belirli ölçülerde sonuç alıcı olsa da bankacılık sektörüne önemli bir maliyet yüklemekte. Bu konuda BDDK’nın banka spesifik önlemler alması ve/veya 2011 Haziran düzenlemelerine benzer düzenlemelere gitmesi hususunun değerlendirilmesinin önemli olduğunu düşünüyoruz” dedi.
Aydın, Active Academy tarafından düzenlenen 9. Uluslararası Finans Zirvesi’nin açılışında yaptığı konuşmada, krizin beraberinde getirebileceği bazı olası tehditlere rağmen sektörün kredi kalitesinin, yüksek ve olumlu seyrine devam ettiğini söyledi.

Kriz daha da derinleşirse...
2012 ekonomik büyümesinde çok ciddi gerilemeler olmaması kaydıyla sektörün kredi kalitesinde kayda değer bir bozulma beklemediğini belirterek, “Alınan ve alınması muhtemel önlemler ile 2012 ekonomik büyüme beklentileri doğrultusunda 2012 kredi büyümesinin yüzde 15-20 aralığına gerilemesini bekliyoruz” dedi. Aydın, Avrupa krizinin daha da derinleşmesi durumunda ise bilançosunun yaklaşık yüzde 25’i mevduat dışı kaynaklardan oluşan bankacılık sektörünün, fon kaynaklarına ulaşmada, önceki yıllarda olduğu kadar rahat olmamasının ihtimal dahilinde olduğunu da söyledi.

Haberin Devamı

DIŞARIDA
Moody’s: Faiz artışı niye tercih edilmiyor, belli değil

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Merkez Bankası’nın faiz koridoru yaklaşımının neden politika faizini artırmaktan daha iyi bir seçenek olduğunun açık olmadığını belirtti. Moody’s önceki gece yayınladığı raporda, Türkiye’nin Ba2 kredi notu ve pozitif görünümünün ekonominin global krizdeki dayanıklılığını yansıttığını belirtti. Raporda Türkiye’nin kredi notunda artışın iç ve daha önemlisi dış dengesizlikleri tersine çevirecek maliye ve para politikalarının sürdürülmesi ile mümkün olabileceği vurgulandı.
Moody’s Analisti Sarah Carlson ise dün Merkez Bankası’nın faiz koridorunu etkin olarak kullanmaya başlaması konusunda, “Faiz koridorunun neden politika faizi artırımından daha iyi bir yaklaşım olduğu bizim için açık değil” dedi. Türkiye’nin önündeki en önemli zorluğun cari açık ve finansmanı olduğunu ifade eden Carlson, Türkiye’de cari açığın döngüsel olmaktan ziyade yapısal bir sorun olduğunu ve cari açığa etkisi olacak yapısal reformları yakından izlediklerini belirtti.

Haberin Devamı

Neden maliyetleri artırıyor?
- Merkez Bankası, ağırlıklı olarak kurdaki gidişatın önüne geçmek adına, faiz koridoru sistemini ağustostan bu yana uygulamaya başladı.
- Öncesinde yüzde 5.75 oranla piyasayı fonlayan kurum bir koridor oluşturarak haftalık repo yoluyla yüzde 5.75 ile 12.5 bandını kullanma yoluna gitti.
- Merkez Bankası dövize fazla talep olunca yüzde 12’leri, TL’ye çok talep olunca ise yüzde 5.75 musluğunu açıyor.
- Daha önce bilinen bir faiz (yüzde 5.75) ortamında hareket eden bankacılık sistemi bu uygulamayla bilinmeyen bir faiz ortamının içine girdi.
- Bankacılık kaynaklarından edinilen son verilere göre Merkez Bankası bankaların günlük ihtiyacını karşılamak üzere sağladığı 40 milyar TL’nin yüzde 60’ını sisteme yüzde 5.75 faizle veriyor, kalanını ise yüzde 12’lerde oranla. Ortalamada da yüzde 9.0 - 9.5’lara geliniyor.
- Bankacılar yaşanan bu yükselişin oluşturduğu maliyet yükünün orta vadede kontrol edilebileceğini ancak rakamların sürekli oynamasının kendilerinde ciddi maliyet yükü riski doğurduğunu ifade ediyor.

Haberin Devamı

İki ayrı senaryo...
Moody’s raporunda, “Hükümetin döviz rezervleri gibi ödemeler dengesi şoklarına karşı dayanıklılık geliştirecek korunma araçlarını artırması kredi notunda artış yönlü baskıya neden olabilir” ve “Türkiye’nin iç ve dış dengesizliklerinin uzun süre sürmesi pozitif görünüm üzerinde baskıya neden olur, en uç noktada notu aşağı baskılayabilir” yorumları yapıldı.

‘Zayıf TL cari açığa çözüm değil’
Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Hüseyin Aydın’ın konuşmasından diğer satır başları ise şöyle:
“ - Küresel kriz, bu krizle baş etmeye çalışan Merkez Bankası’nın para politikası ve BDDK düzenlemeleri sektörde kaynak baskısının daha fazla hissedilmesine, kaynak maliyetinin artmasına ve kârlılığın düşmesine neden olmaktadır.
- Yapısal bir sorun olan cari dengenin, sadece zayıf TL ile yönetilemeyeceği açık. Optimal bir seviyeye kadar zayıf TL, ihracatı olumlu etkilese de bir seviyeden sonra cari açığa olumlu katkı yapmadığı gibi, tecrübe etmekte olduğumuz üzere geçişkenlik özelliği ile enflasyonu olumsuz etkilemekte.
- Merkez Bankası verileri, cari açık artış hızında yavaşlama, finansmanında kalitenin arttığını gösteriyor.
- Sektörün kredi kalitesi yüksek ve olumlu seyrine devam ediyor.”

Haberin Devamı

‘Sektör yeni tedbir bekliyor’
Reuters Haber Ajansı’na dün konuşan üst düzey bir sektör yetkilisine göre, cari açık, düşük büyüme hızı beklentisi ve dış piyasalardaki belirsizliğin etkisiyle sektöre yeni tedbirler gelebilir.
Bankacılık yetkilisine göre, cari açığı azaltıcı önlemler kapsamında alınacak tedbirler lüks tüketimin kısıtlanması için tüketici kredilerine farklı zorunlu karşılık uygulaması, bazı kredilerde KKDF oranlarının artırılması ve takipteki kredilerdeki artışa önlem olarak genel karşılık oranlarının artırılması olabilir.