Ekonomi Fay hatlarını boşaltıp 188 bin konut yapacak

Fay hatlarını boşaltıp 188 bin konut yapacak

22.01.2011 - 02:09 | Son Güncellenme:

Fay hattındaki yerleşimleri boşaltmak için 243 proje geliştirdiklerini belirten TOKİ?Başkanı Bayraktar, listelerindeki öncelikli kentleri ise İstanbul, Ankara, İzmir, Adana ve Diyarbakır olarak gösterdi

Fay hatlarını boşaltıp 188 bin konut yapacak

TTOKİ’nin 2011 stratejisinde Türkiye’nin deprem kuşağı belirleyici olacak. Deprem tehditindeki yerleşimleri tahliye ederek bir dönüşüm projesi başlatmak için çalışmalarını tamamladıklarını bildiren TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, “Stratejimizi fay hatlarına göre belirledik. Yerleşimlerin tahliyesine ağırlık vereceğiz” dedi.
Bu doğrultuda 2011 yılında başlayacak ve devam edecek 243 proje ve 188 bin 261 konut yer aldığını kaydeden Bayraktar, öncelikli şehirleri ise İstanbul, Ankara,?İzmir,?Adana ve Diyarbakır olarak gösterdi.
Bayraktar, bu çerçevede yatırım boyutlarının 7 milyar TL’ye ulaşacağını belirtti.
Ayrıca, gecekondu dönüşümu ve alt gelir grupları için konut üretimine de hız vereceklerini vurgulayan?Bayraktar, yoğunlaşacakları bir diğer alan olarak sanayi kesimi için altyapısı tamamlanmış arsa üretimini gösterdi. Bayraktar, “Tarımköy projelerini de sürdüreceğiz” dedi.

Chavez’in acil daveti
Bu arada, TOKİ’yi kendi ülkesine konut yapımı için davet eden ülkeler arasına Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez de girdi. Chavez, Enerji Bakanı Taner Yıldız’a, ziyareti sırasında “Petrol burada sizin. 2 milyon konuta ihtiyacımız var. TOKİ’yi acilen Venezuela’ya bekliyoruz” demişti. Bayraktar, ise Başbakan’ın onayı halinde böyle bir organizasyona girebileceklerini söyledi.

Haberin Devamı

2010’DA AYLIK KONUT ÜRETİMİ 6 BİN OLDU
Erdoğan Bayraktar, 2010 yılında aylık ortalama yaklaşık 6 bin konut ürettiklerinin altını çizdi. Böylece, toplamda 475 bin rakamına ulaştıklarının altını çizen Bayraktar, bu rakama ulaşabilmek için 81 ildeki 800 ilçede 1.843 şantiye kurduklarını söyledi.
TOKİ’nin geçen yılki bazı rakamları şöyle:

Konut üretimi 70.000 adet
Konut satışı 46.000 adet
Okul binası üretimi 66 adet
Hastane binası üretimi 29 adet
Spor salonu üretimi 75 adet
Hakediş ödemesi 6 milyar TL
Ulaştığı yatırım hacmi 22 milyar TL

OCAKTA YÜKSEK TALEP?
Her gün 231 konut, 10 günde 2.312 konut sattı
Bu arada TOKİ’nin 10 Ocak’ta düzenlediği ve bu yılki ilk satış kampanyasına yönelik talep beklentinin de üzerinde oldu. Ankara, İstanbul ve İzmir’inde aralarında yer al dığı 45 il ve 101 projede yer alan 6 bin 758 konutun 3’te biri, yani 2 bin 312 tanesi 10 günde satıldı. Bu, her gün yaklaşık 2 bin 312 konut satılması anlamına geliyor.
Osmaniye, Bayburt,Bartın ve Kocaeli’ndeki konutların tümü satılırken, Niğde’de bir, Amasya’da üç ve Diyarbakır’da sadece dört konut kalmış durumda. Kampanya 31 Mart’a kadar sürecek.
Çekilişsiz kurasız, başvuru önceliğine göre satışa çıkarılan konutlardan almak isteyenlere, 6 bin liradan başlayan peşinat ve 20 yıla kadar vade seçenekleri sunuluyor. Yetkilendirilmiş bankalar ve satış ofisleri aracılığıyla vatandaşın isabetli tercih yapmasına katkı sağlanıyor.

Haberin Devamı

Fay hatlarını boşaltıp 188 bin konut yapacak

Chavez’in ‘petrol karşılığı konut’ çağrısına yanıt
Bu arada TOKİ’yi konut yapımı için davet eden ülkeler arasına Venezuela da girdi.?Devlet Başkanı Hugo Chavez’in Enerji Bakanı Taner Yıldız’a, ziyareti sırasında “Petrol burada, sizin. 2 milyon konuta ihtiyacımız var.?TOKİ’yi acilen Venezuela’ya bekliyoruz” davetine olumlu yanıt geldi. TOKİ?Başkanı Erdoğan Bayraktar, bu proje için hazır olduğu mesajını verirken, Bakan Yıldız’ın açıklamaları, önemli bir aşama kat edildiğini ortaya koydu. ‘Konut karşılığı petrol’ teklifiyle ilgili şubat ayında teknik bir heyetin tekrar Caracas’a gidebileceğini açıklayan Yıldız, Venezuela’da bu konuda çalışmaların sürdüğünü söyledi. Yıldız, TOKİ’nin alacağı teknik detaylarla bir maliyet analizi yapacağını belirtti.
Venezuela bürokrasine çok yakın olmadıklarının altını çizen Yıldız, “Sadece ticari olarak değil, medeniyetler ittifakı çerçevesinde, birbirimize ortak değerler çerçevesinde katabileceklerimizin olduğunu gördük” diye konuştu.

‘Chavez halkına çok duyarlı’
Türkiye Petrolleri olarak karşılıklı malların takası ya da değerlerinin takasını yapma imkânının da doğabileceğini söyleyen Yıldız, projenin petrol fiyatlarına etkisini ise, “Türkiye’de petrol piyasasında rekabetin oluşmasını istiyoruz. Ben sonuç alacağımız kanaatindeyim” diye anlattı
Bakan Yıldız, Chavez’in halkına karşı çok duyarlı olduğunun altını çizerek, “Fakirlerin ev sahibi olmasıyla alakalı duyarsız kalamayacak. Petrol gelirlerinin önemli bir kısmını sosyal hizmetlere kanalize etmek istiyorlar” dedi.

- Venezuela’da ilk etapta 30 bin konuta ihtiyaç var.
- Orta vadede ise rakam 2 milyon konut.
- Özellikle Caracas, yoğun gecekondularıyla dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

Fikirtepe, mucize değil, çıkmaz sokak
Fikirtepe’deki dönüşüm planına ilk tepki, TMMOB Şehir Plancıları Odası’ndan geldi. Genel Başkan Necati Uyar, bu yöndeki planı, “kabul edilemez bir hesapsızlık ve fikirsizlik” sözleriyle değerlendirdi. Uyar’ın bir başka suçlaması da dönüşümün, planlama ve hukuksal açıdan hatalı olması yönünde oldu. Kimi yerlerde yüzde 80’e varan imar artışının sağlanacağı ‘Fikirtepe ve Çevresi Uygulama İmar Planı’ isimli projeye ağır eleştiri getiren Uyar, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın ‘mucizevi çözüm yolu’ olarak nitelendirdiği projeyle şehrinde çok daha içinden çıkılmaz duruma geleceğini ileri sürdü.

Cevap bekleyen soru
Öte yandan, planda hukuksal sorunlar da olduğunu savunan Uyar, “Kentsel dönüşüme ilişkin Belediye Kanunu’nun 73. maddesi gereğince Fikirtepe bölgesinin neden kentsel dönüşüm alanı ilan edilmediği de cevap bekleyen bir sorudur” dedi.
Konuyla ilgili itirazlarını belediyeye ilettiklerini, ayrıca bu yö nde hazırladıkları teknik raporu da yakında kamuoyuyla paylaşacaklarını vurgulayan Uyar, şöyle devam etti: “İmar komisyonu fikrinin iptal edilmesi ve insanca yaşanabilir alanların üretilmesinin asgari standartlarını içeren mevzuata uygun, yeni bir düzenlemenin yapılması yasal zorunluluk.”
Uyar, belediyeye “kötü örnek olmaktan vazgeçin” çağrısında bulunurken, İçişleri Bakanlığı ve Bayındırlık İskan Bakanlığı’nı da görev ve sorumluluklarını yerine getirmeye davet etti.

Haberin Devamı

Fay hatlarını boşaltıp 188 bin konut yapacak

Haberin Devamı

Ege’yi 2B endişesi sardı
İzmir, Aydın ve Manisa’da ilk etapta belirlenen 19 bin 700 parsel 2B arazisinden 11 bine yakının olduğu İzmir’de satışın “oldu bittiye” getirileceği öne sürüldü. Belirlenen arazinin toplam büyüklüğü ise 60 milyon metrekare.
Arazileri belirlemek ve satışını yapmakla yükümlü ‘orman bölge’ ‘tapu kadastro müdürlükleri’ ve ‘deftarlıklar’taki yetkililer arazilerle ilgili ayrıntılı bilgi vermekten kaçınırken, TMMOB Orman Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Kenan Öztan, gizliliğin nedenini “işin dallanıp budaklanmasını önlemek” olduğunu ileri sürdü.

‘60-70 yaşında ormanlar’
Yasanın arazilerin satışını kısa sürede bitirecek şekilde hazırlandığını öne süren Öztan, “İşin içinde rant var, ilk planda satılacak olanlar ranta konu olan yerler. Yasa öyle çıkartılıyor ki kent yerleşimlerine yakın olanlar iki ay, kırsaldakiler dört ay içinde satılacak.
Sürenin bu kadar kısa tutulmasının nedeni herhangi bir itiraza takılmamak. Çünkü yasa daha önce çıkartıldığında Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmişti. Bu sefer de aykırı olduğu için iptali muhtemel. Anayasa Mahkemesi iptal bile etse o zamana kadar olanlar satılmış olacak, bu işlemin de geri dönüşü mümkün olmayacak” dedi.
Satılacak alan konusunda kesin bir rakamın kimse tarafından verilemediğini dile getiren Öztan, “Yeni tespitler halen sürerken 2B olarak bilinen bazı yerlerde 60-70 yaşında ormanla karşılaşılıyor” şeklinde konuştu.

‘Taksit taksit arazi’
Öte yandan, İzmir Tapu ve Kadastro Bölge Müdürü Burhan Usta, İzmir’de 2B arazileriyle ilgili birinci grup çalışmaları tamamlayarak Hazine adına tescillediklerini belirtirken, ikinci grup çalışmalarının yapıldığını söyledi.
Elde edilen bir diğer bilgiye göre, tapu ve kadastro müdürlüklerinde tescil işlemleri tamamlanırken milli emlak müdürlüklerinde de arazilerin değer tespit çalışmaları başlatıldı. İzmir’de, metropol alan içerisinde kalan 2B arazileriyle ilgili çalışmaları Konak, Karşıyaka ve Balçova Milli Emlak müdürlükleri tarafından yapılıyor. Metropol alan dışında bu çalışmalar mal müdürlükleri tarafından yürütülüyor.
Ayrıca, onaydan sonra arsa niteliğinde olan 2B arazilerinin 10 bin TL peşin gerisi 5 yıl vadeli satılacağı ifade edildi. Tarla niteliğindeki 2B arazileri ise 2 bin TL peşin gerisi taksitle; öncelik kullananlarda olmak üzere satışa çıkartılacak.
Turan GÜLTEKİN İzmir DHA

Hareket ve enerji dönüşümle gelir
Dönüşüm projelerinde İstanbul için pek çok açıdan önemli kazançlar olduğuna dikkat çeken İş GYO Genel Müdürü Turgay Tanes, “Bu tür projeler kentte bir hareketlenmeyi ve enerjiyi de devreye sokar” dedi.
Ancak, bunun için geliştirilecek projelere tüm tarafların sinerji katması gerektiğini belirten Tanes, bir diğer önemli gerekliliği ise kriterlerin çok fazla olmasını, geliştirilebilecek olan stratejilerin zamana ve mekâna göre farklılaşabilmesini ve bunların pek çok bilim dalından beslenebilmesini gösterdi.
Tanes, dönüşümle yaratılacak canlılığa dikkat çekerek, “Geliştirilecek projeler civar semtlerin, esnafın, sektörün canlanmasını da beraberinde getirecek, benzer projelerin de bölgeye çekilmesine ön ayak olacaktır.”
‘Kentin değerini artırır’
Şehir planlamacılarının önceliği kent içi düzenlemelere vermesi gerektiğini tavsiye eden Tanes, “Sosyal boyutu ön plana çıkaran ve iyi hazırlanan master planla kentler dönüştürülürken, birçok sektörün işbirliği yapması gerekiyor” diye konuştu.
Dönüşümdeki bir diğer ana ilkesini ise ‘sürdürülebilir olma’ diye açıklayan Tanes, “Yeşil alan dengesi kurulmuş, ulaşım altyapısı oluşturulmuş, enerji verimliliği sağlanmış, kısaca her türlü çevresel ve planlama ihtiyaçları karşılanan geleceğin kentleri kurulmalı. Ulaşım asla ihmal edilmemeli” dedi.
İBB’nin Kartal, Küçükçekmece ve Sulukule gibi girişimlerinin kentin değerini artırdığını düşünen Tanes, Fikirtepe Esenler, Güngören, Zeytinburnu ve Okmeydanı’ndaki çalışmaları da olumlu adımlar olarak değerlendirdi.

Dönüşüm reçetesi:

1-Planlara tüm taraflar sinerji katmalı.

2-Düzenlemelerde kentin her türlü sorunu ele alınmalı.

3-Yeşil alan dengesi kurulmuş, ulaşım altyapısı oluşturulmuş ve sorunları giderilmiş geleceğin kentleri kurulmalı.

Nurol, Çağlayan’a 111.8 milyon lira teklif edip kazandı
Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından satışa çıkarılan Yıldız Teknik Üniversitesi’nin (YTÜ) İstanbul Çağlayan’daki arsasının satışında ikinci oturum gerçekleşti. İhalede Nurol GYO-Nurol İnşaat İş Ortaklığı 111 milyon 800 bin TL’lik teklif ile ipi göğüsleyen taraf oldu.
YTÜ ile arsa karşılığı bina yapımı anlaşması yapan TOKİ, üniversitenin İstanbul Çağlayan’da bulunan ek binasının yer aldığı alanı satarak, elde edilecek gelirle Davutpaşa Kampüsü’ne yurt ve hizmet binası yapacak.
Yapılan ikinci oturumda arsa üzerinde 260 milyon TL’lik proje geliştireceğini ve bunun yüzde 43’üne isabet eden 111 milyon 800 bin TL’yi idare payı olarak TOKİ’ye aktaracağını belirten Nurol GYO-Nurol İnşaat İş Ortaklığı, ihalenin galibi oldu. Söz konusu ihale , TOKİ’nin onayından sonra resmiyet kazanacak.