Ekonomi Fikirlere can suyu veriyorlar

Fikirlere can suyu veriyorlar

08.03.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Girişimcilik ekosistemi Türkiye’nin geleceğini belirleyecek kadar önemli. Ülkemizde melek yatırımcı, iyi girişimci ve şirketlerin sayısının artması gerekiyor. Kadın yatırımcılar da bu alanda adından söz ettiriyor.

Fikirlere can suyu veriyorlar

Melek yatırımcılar fikirlerin can suyu oluyorlar. Startup’ların hayata geçmesi için nefes veriyorlar. Meleklerin sayılarının artması hem daha çok fikrin işe dönüşmesini hem de startup fikirlerini daha rekabetçi bir ortama sokarak en iyilerinin sıyrılmasını sağlıyor. Türkiye’deki ekosistemde melek yatırımcı sayısının artması kadar, iyi girişimci ve şirketlerin de sayısının artması gerektiği belirtiliyor. Çünkü girişimcilik ekosistemi, Türkiye’nin geleceğini belirleyecek kadar önemli. Ayrıca ülkemizde kadınlar da melek yatırımcılık konusunda adından söz ettiriyor. Ahu Büyükkuşoğlu Serter burada öne çıkan önemli bir isim. Bu yazımızda Serter, Mehmet Buldurdan ve Turgut Konukoğlu var.

Haberin Devamı


İLK MELEK YATIRIMCI LİSANSINI ALANLARDAN

Fikirlere can suyu veriyorlar

Mehmet Buldurgan, Türkiye’de melek yatırımcı lisansı alan ilk 8 kişiden biri. Eski profesyonel yönetici, otomotiv sektöründe yakından tanıdığımız bir isim. Şirket Ortağım’ı kurarak yatırımcılık alanına adım attı. Şirket Ortağım’la kuruluşundan beri aralarında Visiontercative, Webeyou, Banqo, Positive Enerji, Yolluyo, Youthall, Snapbuy, Abonesepeti’nin bulunduğu 11 girişime yatırım yapmış durumda. Bu yatırımlarının tutarı ise 10 milyon 500 bin TL’nin üzerinde. Bu girişimler haricinde yatırım analizleri ve yatırım süreci devam eden 2 farklı girişimleri daha bulunuyor. Bu yatırımları da bu yılın ikinci çeyreğinde kapatmayı planlıyor.

Buldurgan, yatırım yaparken startup’larda, “Tüm sektörlerden girişim başvurularına açığız. Ama bunların yenilikçi, inovatif, değer yaratan, global doğan girişimler olması ve iyi bir ekipten oluşması önemli. Ayrıca kriterlerimizden biri de girişime nasıl faydalı olabileceğimiz. Ağ olarak amacımız, girişime finansman desteğinin yanı sıra bilgi birikimi, tecrübe ve network’ümüzü de aktararak girişimlerin hızlı büyümelerini sağlamak” diyor. Buldurgan, 2018’de biyoteknoloji, akıllı şehir sistemleri, yapay zeka ve ihraç şansı olan donanım girişimleri gibi sektörlerin ön plana çıkacağını ve bu alanlarda yatırımların artacağını düşünüyor.

Haberin Devamı

‘Projenize inanın’

Buldurgan’ın yatırımcı ve girişimcilere ise tavsiyesi şöyle: “Girişimcilerin öncelikle projelerine inanmalarını, sebatkar olmalarını, iyi bir ekip kurmalarını ve asla doğrudan şaşmamalarını tavsiye ediyorum. Mutlaka açık ve şeffaf olmalı ve neden yatırıma ihtiyaç duyduklarını açıkça belirtmeliler. Finansal tabloları da hazır olmalı.”


KADINLAR DA ADINDAN SÖZ ETTİRİYOR

Ahu Büyükkuşoğlu Serter, seri girişimci ve yatırımcı. Fark Holding A.Ş. Başkanı ve Arya Kadın Yatırım Platformu kurucusu. Şu ana kadar kendi işleri dışında çeşitli girişimlere yaptığı yatırımlar 10 milyon doların üzerinde.
Melek yatırımcı olarak da yatırım tutarı 1 milyon doları buldu. Arya Kadın Yatırım Platformu’ndaki yatırımları arasında, Surgitate, Bardabas, Hecha, Tukutukum, Uplifers bulunuyor. Galata Business Angels yatırımları arasında ise, Tailster, Otsimo, Dopios, Faveeo, Hızlı Çeviri gibi firmalar var. Bunların dışında akıllı ulaşım teknolojilerine yatırım yapan bir risk sermayesi fonu olan Fplus Ventures’ı kurdu. Şarj istasyonu şirketi Chargepoint, Garajsepeti ve Comodif yatırımları arasında. Yatırım yaptıktan sonra o firmalara zaman ayırmak ve takip etmenin başlı başına bir iş olduğunu kaydeden Serter, “Belli bir sayıdan sonra çok fazla zamanınızı almaya başlıyor. O yüzden önüme çok enteresan bir şey gelmedikçe yeni yatırım yapmak yerine ilk round’una girip başarılı giden girişimlerin 2.round’una girmeyi tercih ediyorum. Bir de kendi başlattığım ‘girişimcilerin girişimcisi olmak’, yatırım yapmaktan daha çok hoşuma gidiyor. Bu yıl zamanımı ağırlıklı olarak kendi girişimlerime ayıracağım” diyor.

Haberin Devamı

Bir sorunu çözmeli

Serter, bir girişime yatırım yaparken en çok girişimin çözdüğü problemi sorguluyor. Serter, “Zaten bir girişimin varoluş nedeni bu. Tabii ki iyi ekip, girişimcilerin geri bildirime açıklığı, pazar ve ölçeklenme potansiyeli önde gelen kriterlerim. Daha çok teknoloji, akıllı ulaşım ve kadının iş dünyasındaki yerini güçlendiren işlere yatırım yapıyorum” bilgisini veriyor. O, startup’lardaki büyük fırsatın dünya ve toplum için çözülmesi önemli olan sorunların bulunduğu alanlarda yer aldığını düşünüyor. Serter, “Türkiye’nin en büyük problemlerinden biri eğitim. Hızla artan nüfusumuzun teknolojinin yüksek hızıyla hiç bağdaşmayan sistemle karşı karşıya olduğunu düşünüyorum. Bu yüzden eğitim alanında girişimler, büyük fırsatlar yaratabilir. Data toplama ve işleme alanındaki her türlü girişim de çok ilginç” diye anlatıyor.

Haberin Devamı


10 ŞİRKETE YATIRIM...


Karaca Züccaciye Yönetim Kurulu Üyesi Emre Karaca da yeni nesil startup yatırımcılarından. Son beş yılda yaklaşık 10 şirket ve projeye direkt yatırımcı olarak katıldı. Bunun dışında pek çok girişime mentorluk yaparak veya hizmet alarak destek olmaya çalışıyor. Cooklife, Mars Bilgi Teknoloji, Rework gibi farklı online aplikasyonlara yatırım yaptı. Karaca, “Yatırım tutarları projenin ihtiyacına göre değişiyor. Toplamda 1-1.5 milyon dolar aralığında yatırım yaptım. Yatırım yaptığım alanlar genelde perakende iş modelini geliştirmeye yönelik niş alanlar. Önem verdiğim ilk konu yatırım yapacağım alanda doğru isimlerle çalışmak. Yatırım yaptığım fikir elbette önemli ancak başarının ekip ile olacağına inanıyorum. Önceliğim perakende sektörüne ve Karaca Grup’un ekosistemine değer katabilecek projelere odaklanmak. Bu konuda 2018 için belirlediğim bir limit yok” diyor.

Haberin Devamı


BİTTİ...