Ekonomi Fikirtepe’nin geleceğini ‘dev maket’ gösterecek

Fikirtepe’nin geleceğini ‘dev maket’ gösterecek

04.09.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Fikirtepe’nin dev maketini hazırlıyor. 3X5 metre ebadındaki makette tüm projeler yer alacak. Maket, dönüşümün başladığı Fikirtepe’nin nasıl bir yer haline geleceğini gösterecek

Fikirtepe’nin geleceğini ‘dev maket’ gösterecek

Geçtiğimiz hafta planları askıya çıkan ve yılsonuna kadar projelerin başlanmasının beklendiği Fikirtepe’de özel bir uygulama daha yapılıyor. Bölgeyi planlı bir dönüşümle yeni bir kimliğe kavuşturmayı planlayan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bu kapsamda Fikirtepe’nin dev maketini hazırlamak için düğmeye bastı.
İstanbul Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Müdürü Bülent Babaoğlu tarafından hazırlıkları başlatılan dev maket, Fikirtepe’nin bir master planı gibi kurgulanıyor.
Bölgenin topografyasına uygun bir şekilde hazırlanan makette, Fikirtepe’de konut ve mağaza yapılacak adalar, yollar, yeşil alanlar gibi tüm unsurlar yer alacak.
Ruhsat için bakanlığı başvuran projeler, gerekli onayları aldıktan sonra bu makette sergilenecek. 3 metreye 5 metre ebadında olması planlanan makette, her bir projenin bitmiş hali yer alacak. Bölgedeki tüm projelerin bir araya gelmesiyle Fikirtepe’nin de gelecekte nasıl bir bölge olacağı ortaya çıkacak.

Fikirtepe’de sergilenecek
Şu anda hazırlık aşamasında olan maketin sergileneceği yer ise Fikirtepe olacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın bölgedeki gelişmeleri takip etmek ve vatandaşlarla firmaları ilk ağızdan bilgilendirmek için kuracağı tanıtım ofisinde bu maket sergilenecek.
Bu kapsamda açılacak ofisin de boyutları bu maketi kapsayacak şekilde planlanırken, Fikirtepe’deki projeleri ve bölgenin bittiğinde nasıl bir yer olacağını merak edenler bu maketi inceleyip bilgi alabilecek. 2-3 yıl sonraki tablo şimdiden görülebilecek. Böylece bölge master planlara uygun bir şekilde modern şehirleşme kriterlerine uygun bir biçimde şekillenecek.
Fikirtepe’de tüm adalardaki çalışmaları tamamlayan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, bir taraftan ise kentsel tasarımla ilgili çalışmalarını sürdürüyor. İlk planda planları tamamlayan ve askıya çıkaran Bakanlık, ikinci aşamada ise kentsel tasarım planlarını askıya çıkaracak.
Bu süreçlerin ardından Fikirtepe’nin son imar planı ve kentsel tasarımı şekillenince maketi de hazırlanacak. Bu makette tüm projeler yer alacak. 1.4 milyon metrekarelik bir arazinin ölçeklendirildiği bu maketle dönüşümün tamamlandığında 180 bin kişinin yaşayacağı bir kent ortaya çıkacak.

Haberin Devamı

DİĞERLERİNE ÖRNEK OLACAK
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Fikirtepe’nin maketini hazırladıktan sonra, bundan sonraki tüm büyük ölçekli projelerinde maketli çalışma yapacak. Planlardan ve projelerden önce ilgili bölgenin maketini çıkarmayı planlayan Bakanlık, böylece master planları belirleyecek. Yolların genişliği, yeşil alanlar, binaların yüksekliği ve binaların birbiriyle olan ilişkisi bu maketler ve master planlar sayesinde önceden şekillenecek. Daha sonra ise planlamalar bu makete göre yapılacak.

Projeler tadilatta
Fikirtepe’de verilen emsaller de açıklanırken, son durum herkesi memnun etmiş gibi görünüyor. Bölgeye kademeli emsal artışı verilirken, ada bazında ise 4 emsal uygulanacak. İmar planına göre yükseklik sınırı ise 80 metre olarak belirlendi. Böylelikle Fikirtepe’ye 26-27 katlı binalar yapılabilecek. Ama tüm binalar aynı yükseklikte olmayacak.
Bölgenin eskiye göre çok daha planlı gelişmesi ortaya çıkacak olan değeri artırırken, şu anda yeni planlara göre firmalar projelerinin tadilatlarını yapıyor. Bölgedeki hak sahipleriyle anlaşmalarını tamamlayan firmalara ise hemen ruhsatları verilecek.

Riskli alan ilan edildi
Yaklaşık olarak iki buçuk yıldan beri özel imar plan alanı ilan edilen Fikirtepe, Dumlupınar, Eğitim ve Merdivenköy Mahallelerini kapsayan 134 hektarlık alanda firmalar hak sahipleriyle % 100 anlaşmaya ulaşamayınca, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bölgeyi 31.05.2013 tarihinde Bakanlar Kurulu kararı ile 6306 sayılı yasa kapsamına almıştı. Buna göre, arsa sahiplerinin 2/3 çoğunluk ile anlaşması durumunda imzalamayan diğer arsa sahipleri beklenmeyecek. Vergi ve harçlarda muafiyet, yüzde 1 KDV gibi kentsel dönüşüm alanlarının avantajlarından yararlanılacak.

Haberin Devamı

Bayraktar, kentsel dönüşümün kitabını yazdı
2006'da ‘Gecekondu ve Kentsel Yenileme’, 2007'de ‘Bir İnsanlık Hakkı Konut’ adlı kitapları yayınlanan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın yeni kitabında; çabuk karar verme, pratik iş yapma, sonuç alma sanatının ve üretim ile dönüşümün kodları yer alıyor. Bakan Bayraktar, ayrıca kitabında kentsel dönüşüm ile ilgili en çok merak edilen konulara da açıklık getiriyor.
Bakan Bayraktar, kitabında, 1994'te dönemin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla kurulan, KİPTAŞ'tan Ankara Büyükşehir Belediyesi Metropol İmar AŞ Genel Müdürlüğüne, TOKİ Başkanlığı’ndan Bakanlık dönemine kadar şehirlerin dönüşümü için verdikleri mücadeleyi gözler önüne seriyor.

‘Kaybedecek vakit yok’
Bakan Bayraktar, kitabında, kentsel dönüşümü ve gerekçelerini de anlattı. Dönüşümün plansız şehirleşmeden, bu plansızlığın getirdiği yüzlerce olumsuz etkiden kurtulmak için önemli bir fırsat penceresi olduğunu vurgulayan Bayraktar, şöyle devam etti:
"Afete ilişkin bütün kötü senaryolara çözüm olarak hazırladığımız Afet Riski Altındaki Yapıların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ile başta deprem olmak üzere, tabii afetler sebebiyle meydana gelmesi kuvvetle muhtemel can ve mal kayıpları önlenecek, halihazırda yaşana bilirlikten uzak, köhneleşmiş, can ve mal emniyeti bakımından riskli, görüntü itibarıyla çirkin yapılaşmalar ortadan kaldırılabilecek, estetik yapılar inşa edilecek ve halkın daha sıhhatli ve menyetli şartlar altında ikameti temin edilecektir. Unutmamalıyız ki kurtulan tek bir canın dahi kıymeti, maddiyatın çok ötesindedir. Kentsel dönüşüm, Türkiye'nin geleceğinin sigortasıdır ve Türkiye'nin kaybedecek vakti kalmamıştır."

Haberin Devamı

Basra’nın ilk AVM’si Türklerden
Uzun yıllardır çok katlı çelik yapılar alanında hizmet veren Kare İnşaat Mimarlık Turizm Şirketi, Irak’ın en güneyinde bulunan Basra kentine 45 bin metrekare kiralanabilir alanı bulunan, tamamı çelikten oluşan modern bir alışveriş merkezi inşa ediyor.
Şirket sahibi Yüksek Mühendis Nuri Işık yapımı halen devam eden AVM inşaatının tüm malzemelerinin Türkiye’den gönderildiğine dikkati çekti.
Nuri Işık, son zamanlarda oldukça gelişme kaydeden Kuzey Irak’ta bulunan Erbil ve Sülaymaniye’nin aksine savaştan sonra kendini yeni toparlayan Basra şehrine yatırım yapmayı tercih ettiklerini söyledi.
Basra şehrinin gerek bölgesinde barındırdığı zengin petrol yataklar, gerekse de Irak’ın dünyaya açılan limanı ünvanını elinde bulundurmasıyla bölgede önemli bir jeopolitik bir değere sahip olduğunu söyleyen Işık, “Türkiye’de görmeye alışık olduğumuz kalitede ve çoğunluğunu Türk markaların oluşturacağı bir konsept oluşturduk. İçerisinde mağazalar, beş salonlu bir sinema, food court ve çocuk oyun alanlarını barındıracak proje, Irak’ın en büyük alışveriş merkezi olma özelliğini taşıyor” dedi.

2014’te tamamlanacak
Orta Doğu’nun Venedik’i olarak tanımlanan Basra’nın ticari olarak en kalabalık bölgesi olan Al Jubiale’de konumlanan Basra Time Square, havaalanına 14 km., Shatt Al Arab nehrine 1.2 km uzaklıkta konumlanıyor. Basra halkının geniş bir alanda, organize ve kolay alışveriş yapma ihtiyacını karşılayacak olan proje, ilk alışveriş merkezi olma özelliğiyle öne çıkıyor.
2014 ikinci çeyreğinde tamamlanması planlanan, ticari ve turistik açıdan stratejik bir lokasyonda bulunan Basra Times Square, tekstil, ev dekorasyonu, elektronik, yeme-içme, spa ve güzellik merkezi, çocuklar için eğlence merkezi, sinema, otopark gibi hizmetleriyle geniş bir kitleye hitap edecek.

Haberin Devamı

BEŞ YILDIZLI OTEL GELİYOR
Üç buçuk milyona yakın yaşayanı bulunan bir şehir olan Basra’nın halkının, savaş sonrası Kuzey Irak’ta olduğu gibi yaşam standartını ve refah seviyesini yükseltmek istediğini belirten Nuri Işık, şunları söyledi:
“Proje halen yapım aşamasında olmasına rağmen şimdiden Türk ve uluslararası büyük markalardan yoğun kiralama talepleri alıyoruz. Amacım AVM’nin büyük bir bölümünü Türk firmalarına kiralamak ve onlara yardımcı olmak. 2016 yılında tamamlanacak beş yıldızlı otel projemiz ile de Basra kentinin yeniden yapılanmasına büyük katkıda bulunacağımızı düşünüyorum.”

Haberin Devamı

Ankara’da cam cepheyle güneşten fayda sağlayacak
Konut ya da ofis satın alanlar için aranan kriterler son yıllarda hızla değişti. Şimdilerde konutlarda ferah ortam sağlayan tavan ve kapı yüksekliği ön plana çıkarken ışığı en fazla alacak komple cam dış cepheler tercih ediliyor. Camlar, estetiğin yanında aydınlık ferah mekânlar yaratıyor. Ayrıca iklimlendirmeye de katkı sağlıyor.
Buna karşın cam binalarda iklimlendirmeye olumsuz etki ve estetik kaybına neden olan kalitesiz camların bombeli görüntüsü bu konuda en büyük handikap. Ankara’nın ilk çevreci konut kule ve butik iş merkezi olacak Paladyum Beytepe’yi inşa eden Uzaltaş AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ünal Pala, 32 katlı kulelerinde her şeyden önce yaşanılabilir, konforlu, aydınlık bir yapı inşa etmek istediklerini kaydetti.
Pala, bu nedenle tavan yüksekliğini 3 metre olarak belirlediklerini, her odanın maksimum ışık alması için özenle çalışma yaptıklarını söyledi.

Bakanlar Kurulu’ndan yeni riskli alan ilanı
Bakanlar Kurulu, bazı alanları ‘riskli alan’ olarak ilan etti. Buna göre, Amasya’nın, Merkez İlçesi Kirazlıdere Mahallesi sınırları içerisinde bulunan 4.2 hektar alan ile Çorum’un Osmancık İlçesi’nde bulunan, Gaziantep’in Şahinbey İlçesi sınırları içerisinde yer alan, Tokat’ın Merkez İlçesi Kaledibi Mevkii’nde bulunan, Adana’nın Yüreğir İlçesi Köprülü Mahallesi sınırları içinde bulunan alanları riskli ilan etti.
Kurul, ayrıca Karaman’ın Merkez İlçe, Hisar, İmaret ve Tahsin Ünal Mahalleleri sınırları içerisinde bulunan alanların kentsel dönüşüm ve gelişim proje alanı ilan edilmesini kararlaştırdı. Karar Resmi Gazete’de yayımlandı.

Kurtköy’deki stüdyo daireler hızla tükendi
MVK Yapı tarafından Kurtköy’de hayata geçirilen ev-ofis, ticaret alanı ve otelden oluşan Work-Square karma projesinde, stüdyo dairelerin tamamı satıldı. Projede teslimler 2014 yılı sonunda gerçekleşecek.
Work Square’de 1+1, 2+1 ve 3+1 dairelerin satışına hızla devam ediliyor. Son dönemde yerli yabancı yatırımcıların büyük ilgi gösterdiği projenin yüzde 50’sinin satışı tamamlandı.
Work-Square’in Sabiha Gökçen Havalimanı’na 800 metre uzaklıkta bulunması, 3 milyon metrekare alan üzerine kurulmakta olan Teknopark İstanbul’un 30 bin çalışana ev sahipliği yapacak olması projede dikkat çeken unsurlar arasında yer alıyor.

Yeşil İş Konferansı’na Bio Istanbul desteği
Yeşil İş 2013 Konferansı, 17-18 Eylül tarihleri arasında İstanbul Swissotel’de gerçekleşecek. Konferans, Bio Istanbul’un desteğiyle ‘Değişim Zamanı’ teması ile katılımcılarla buluşacak.
Bio Istanbul, Bio City Development Company, Emlak Planlama Proje Yönetimi EPP ortaklığı ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve TOKİ desteği ile hayat buluyor.
İstanbul’da akıllı ve ekolojik yaşam için planlanmış ilk gayrimenkul projesi olan Bio Istanbul, Sürdürülebilirlik Akademisi tarafından gerçekleştirilen ve geçtiğimiz yılların büyük başarılarından güç alan Yeşil İş 2013 Konferansı’nın çözüm ortaklarından oldu.

Projeden ev alanlara check-up hediye edecek
Ortadoğu Grup, Zekeriyaköy’de inşaatını sürdürdüğü Merkez Zekeriyaköy projesinden ev alanlara Nişantaşı Hastanesi’nden check- up hediye ediyor. Check- up programıyla ev sahiplerinin sağlığını koruma altına alan Ortadoğu Grup, dolar kurunu 1 lira 90 kuruşa sabitleyerek onların kurdaki yükselişten etkilenmemelerini de sağlıyor.
Projeden ev alan herkese ücretsiz check-up programı verdiklerini belirten Ortadoğu Grup İcra Kurulu Başkanı Mehmet Gür, sınırlı sayıda konut ve kısa bir süre için geçerli olmak üzere dolar kurunu da piyasa koşullarının altında olacak şekilde 1 lira 90 kuruşa sabitlediklerini belirtti.