Ekonomi Fikirtepeli’nin fikri sekİz ayda değişti

Fikirtepeli’nin fikri sekİz ayda değişti

22.11.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kentsel dönüşüm bölgesi seçilmesiyle imarı arttırılan Fikirtepe’de ilk defa bir proje için yüzde 100 anlaşma sağlandı.

Fikirtepeli’nin fikri sekİz ayda değişti

Adanalı Baysaş İnşaat, yedi adadaki 251 Fikirtepeli’yi sekiz ay içinde ikna etti Van depremiyle birlikte Türkiye’nin gündemine yeniden oturan kentsel dönüşüm ve yenileme için İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) pilot bölge olarak saptadığı Fikirtepe’de ilk somut adım atıldı. İBB’nin parselleri birleştirilerek, ada bazında imar artışı yoluyla kentsel dönüşümü yapmayı planladığı bölgede önemli bir adım atan Baysaş İnşaat, yeni projesini görücüye çıkardı. Şirket, yedi ada, 64 parselde yer alan toplam 251 hanenin tümüyle anlaşma imzalayarak Fikirtepe’de bir ilki gerçekleştirdi. Bugüne kadar Türkiye’nin önde gelen birçok firmasının ilgilendiği ve mülk sahipleriyle anlaşma oranının maksimum yüzde 80’lere ulaşabildiği Fikirtepe’de şirketin uyguladığı modelin Esenler, Güngören, Küçükçekmece, Zeytinburnu ve Okmeydanı gibi ilçelere de örnek olması bekleniyor. Baysaş İnşaat, daha önce Adana’da lüks projeler geliştirmiş ve Ataşehir’de Gold Tower projesine imza atmıştı.

Projede 2 yılda tamamlanacak
Anlaşmaya vardıkları Fikirtepeliler ile birlikte Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk’ün de katılımıyla bir toplantı düzenleyen Baysaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Şemsettin Aydın, Fikirtepe’nin E-5’e bakan tarafında 12 bin 500 metrekarelik alanda yedi ada, 64 parselde, 251 hane ile 8 ay süren görüşmeler sonunda anlaşma sağladıklarını belirterek, “Burada hak sahipleriyle arsaları karşılığında yüzde 55’lik pay ile anlaşma imzaladık. Hane başına her ay 750 lira kira ödemesi ve 1.000 lira taşınma parası ödeyeceğiz. Projeyi 24 ayda tamamlamayı hedefliyoruz” dedi. Mimari projelerinin sürdüğü projenin Fikirtepe’nin bu yöndeki ilk çalışması olacağı için sembol bir yapı olacağını ifade eden Aydın, 500 ile 550 arasında dairenin yer alacağı projenin 40’ar katlı iki bloktan oluşacağını kaydetti.

35 m2 arsaya 2+1 daire
Aydın, mülk sahipleriyle anlaşmaları arsa bazında gerçekleştirdiklerini ifade ederek, şunları söyledi: “Yaklaşık olarak, 35 metrekarelik arsa karşılığında, mülk sahiplerine yaklaşık 90 metrekare büyüklüğünde 2+1 daire veriyoruz. Burada hem Fikirtepeliler hem biz kazanıyoruz. Daha önemlisi artık Fikirtepeliler daha güvenli, çağdaş yapılarda yaşayacaklar. Projenin kendilerine toplam maliyetinin 50 milyon dolar civarında olacağını ifade eden Aydın, projedeki dairelerin metrekare satış fiyatının 5 bin ila 8 bin lira arasında değişeceğini öngördüklerini kaydetti.

‘İnşaatta malzeme iyi ama...'

Haberin Devamı

Kalitesiz yapı stoğu tehtidiyle yıllardır burun buruna yaşayan Türkiye’de aslında nitelikli inşaat malzemesi üretimi yapılıyor. İMSAD Başkanı Hüseyin Bilimaç, kaliteli inşaat malzemesine doğru kullanım ve statik hesabın eşlik etmesi halinde binaların yıkılmayacağını vurguladı

İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) Başkanı Hüseyin Bilimaç, depremlerde büyük hasarlarla çıkan Türkiye’nin aslında çok gelişmiş bir inşaat malzemesi üreticisi olduğunu söyledi. Sektörün ekonominin de lokomotifi haline geldiğini belirten Bilimaç, sektörün geçen yılki yüzde 17.1 büyümeyle ekonomik büyümeye katkısının yüzde 5.6 olduğunu kaydederek, “İhracatta 19 milyar dolara
7’nci büyük ülke olduk” dedi.
Türk İnşaat malzemeleri sanayisinin birçok kategoride dünya lideri olduğuna dikkat çeken Bilimaç, bunlardan biri olarak üretimde yüzde 11.5 büyümeyle dünyada ilk beş ülke içinde yer almalarını gösterdi. Bu yılki performans hakkında konuşan Bilimaç, “2011’in ilk yedi ayında 11.5 milyar dolara yaklaşan bir performans yakaladık. İthalat ise aynı dönemde 4 milyar dolar civarında gerçekleşti. Cari açığa bu dönemde yine büyük katkı sağladık. Büyümede de çok iddialıyız. Sektörümüzde 2011-2015 yıllarında ortalama yüzde 14.5 oranında büyüme yaşanacağını öngörüyoruz. 2015’te ihracatta yüzde 17.5 oranında bir büyüme planlıyoruz. İhracat hacminin ise 40 milyar dolar seviyesine ulaşacağını öngörüyoruz” dedi.

‘Vatandaşlar seçici olsun’
İnşaat malzemeleri üretiminde yakalanan dünya standartlarında üretime rağmen Türkiye’deki niteliksiz yapı stoğuna dikkat çeken Bilimaç, malzemelerin doğru bir şekilde kullanımı ve statik hesapları doğru yapılmış projelerle depremde yıkılmayan binalar yapılabileceğini vurguladı. Bilimaç, depreme dayanıklılık konusunda yapı denetiminin çok önemli olduğunun altını çizerek, “Ayrıca vatandaşların da konut alırken bilinçli olması ve seçici davranması önemli. Bu sayede yapı stoğumuz daha nitelikli hale gelebilir” diye konuştu.

Brüksel’e bir temsilcilik açtı
Hüseyin Bilimaç, yarın Uluslararası İnşaatta Kalite Zirvesi’nin üçüncüsünü düzenleyeceklerini belirterek, “ Farklı konuların işleneceği zirveye diğer ülkeden 70-80 üst düzey katılımcı gelecek. Bu sayede zirveyle sektörümüzün sesini dünyaya duyuracağız” dedi. Bu arada Türkiye olarak dokuz Balkan ülkesinin katılımıyla bugün yapılacak binalarda enerji performansının ele alınacağı çalıştaya da başkanlık yaptıklarını anlatan Bilimaç, İMSAD olarak 2011 yılında Avrupa Birliği’ndeki gelişmeleri yakından izlemek amacıyla Brüksel’de bir temsilcilik açıtçıklarını belirterek, “İnşaat malzemeleriyle ilgili yapılacak değişiklikleri hemen öğrenip sektörümüzün pozisyon almasını sağlayacağız” dedi.

Haberin Devamı

SIRADA SUADİYE VE FENERBAHÇE VAR
Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk ise, bu projenin diğer uygulamalara örnek olacağını belirterek, “Sırada Suadiye, Fenerbahçe gibi bölgeler var. Fikirtepe özel bir alan olduğu için burada 4.14’e kadar emsal artışı verdik. Suadiye ve Fenerbahçe’de bu kadar imar artışına gerek yok. Orada 2.5 emsal yeterli olacaktır. Fikirtepe yöntem olarak örnek alınmalı, burada uygulanan oranlar diğer bölgeleri aşırı beklentiye sokmamalıdır” dedi.
Diğer yandan, Öztürk, sekiz ay gibi kısa sayılabilecek bir sürede 251 kişiyle anlaşılmasının bir milat olarak ele alınması gerektiğini vurgulayarak, “Çünkü 10-15 daireli apartmanlarda bile şirketler 5 yılda anlaşma sağlayamıyor” dedi.

Haberin Devamı


Halkbank’tan TOKİ borcuna % 20 İndirim
Halkbank, TOKİ’ye ödemeleri devam eden konut sahiplerine borçlarını yüzde 20 indirimle kapatma imkânı sunuyor. Kampanyadan, borçlarını kapamak için 19 Aralık’a kadar Halkbank’tan konut kredisi kullananlar yararlanabiliyor. TOKİ ’nin indirim kampanyası kapsamında kullanılan kredilere cazip faiz oranları ve masrafsız seçenek avantajları sunuluyor. İndirim, TOKİ’ye borçlarını tek seferde kapatmak isteyen tüketicilere uygulanıyor. Tüketiciler sabit dosya masraflı ve masrafsız olmak üzere iki farklı ödeme seçeneğinden düşük faiz oranları ile yararlanabiliyor. Ayrıca müşterilerden kredi işlemleri sırasında ekspertiz ücreti de alınmıyor. Kampanya, Halkbank’ın satışına aracılık etmediği TOKİ konutları için de geçerli olacak.

Haberin Devamı

‘ESENYURT’TA DEPREMİ ÖNCEDEN HABER VEREN KONUTLAR’

Esenyurt, yeni bir konut projesine daha ev sahipliği yapıyor. BTC İnşaat’ın, Esenyurt’taki Doğan Araslı Bulvarı’nda hayata geçirdiği Lemuria projesi, yapılan açıklamaya göre, algılama sistemiyle daire sahiplerini depremi önceden haber verecek. Açıklamada yer alan ifadelere göre projede deprem algılama ve otomasyon sisteminin yanı sıra pay ölçer ve dijital meteoroloji gibi sistemler de bulunuyor.
15 Nisan 2013’te tamamlanarak sahiplerine teslim edilmesi planlanan proje 150 daire ve 20 mağazadan oluşuyor. İnşaatın yüzde 50 oranında tamamlandığı projede 1+1’den 4+1’e kadar farklı tipte konut bulunuyor. 6 bin metrekare alan üzerinde 6 ve 7’şer katlı 8 blok olarak tasarlanan projede kapalı havuz, jakuzi, sauna, buhar odası, Türk hamamı ve fitness salonu gibi donatıların yanı sıra, çocuk kulübü ve oyun parkı, süs havuzları ve teleskop gözlem köşesi de yer alıyor.

50 ay sıfır faizle
Lemuria projesinin satış ve pazarlamasını yürüten Satış Ekibi Gayrimenkul İnşaat Pazarlama ve Danışmanlık Şirketi, projede uygun bir ödeme planı sunuyor. Daire fiyatının yüzde 20’si peşin alınıyor. Bir yıl sonra yüzde 15’i, Nisan 2013’deki teslim tarihinde de yüzde 15’i veriliyor. Geriye kalan yüzde 50’lik tutar ise vade farksız 50 taksitle ödeniyor. Konut fiyatlarının 69 bin liradan başlayıp, 252 bin 500 liraya kadar çıktığı projede konutların yüzde 25’i satıldı.


Ev alanın askerlik bedelini ödeyecek
İnanlar Yönetim Kurulu Başkanı Serdar İnan, çılgın kampanyalarından birini daha açıkladı. İnan, ev alım gücünü arttırmak amacıyla ürettiği 21 Altın Çağ formülünün dördüncüsünü bedelli askerlik üzerine kurguladı. Şimdiye kadar açıkladığı üç formülle kamuoyunda ses getiren İnan, “Askerliğini yapamayan erkeklerin kilitlenen hayatlarının anahtarını veriyoruz” dedi. Askerliğini yapamayan 400 bin kişi olduğunu vurgulayan Serdar İnan, askerliğini yapmayan bir erkeğin, iş, eş bulma, hayatını kurma şansının da olmadığını, bir bakıma hayatının kilitlendiğini dile getirdi. İnan, gerekli hazırlıklar sonrasında dördüncü formülünü de açıklayacağını vurguladı.
Daha önce açıkladığı ‘Aldırdıkça kazan’, ‘İster daire, ister m2 al’, ‘eski evini getir, yenisini götür’ formülleri ilgi gören Serdar İnan, ürettiği formüllerle insanların hayatlarını kolaylaştırmayı hedeflediğini, bu formülleri sosyal konuları da kapsayacak şekilde geliştirmeyi sürdüreceğini belirtti.

Sultanbeyli’nin Liva’sında ilk etabın yarısı satıldı
Sinpaş Yapı’nın İstanbul’un büyük bir gelişme göstermesi beklenen Sultanbeyli’de yaptığı Liva İstanbul ’un ilk etabında yer alan 332 dairenin yüzde 55’i satıldı. Yapılan açıklamaya göre, Liva İstanbul projesinin ilk etabında 50 ile 200 metrekare arasında değişen konutlar bulunuyor. 124 bin 500 liradan başlayan fiyatlarla satışa sunulan projede 1+1’den 4+1’e kadar daire seçenekleri mevcut. Liva İstanbul projesinden ev sahibi olmak isteyenlere 72 aya kadar vade imkânı da sunuluyor.
Eylül 2013 ’te teslim edilecek ilk etabının 52 bin metrekare üzerine kurulduğu proje, sunduğu sosyal imkânlarla özellikle aileler için ideal bir yaşam alanı olarak geliştirildi.

Beylikdüzü’ndeki ‘Saklı’ açık açık ortaya çıkıyor
Saklıhan İnşaat’ın Aralık 2010’da temelini attığı Saklıhan Konakları’ndaki örnek daireler tamamlandı. Firmadan yapılan açıklamaya göre ankastre mutfak ve klima gibi birçok donatının standart olarak tüm dairelerde sunulduğu projenin örnek daireleri 4+1 ve 3+1’den oluşuyor. Metrekare fiyatlarının 2 bin 300 liradan başladığı projede, 288 daire ve 34 mağaza yer alıyor. 18 bin 600 metrekarelik inşaat alanına sahip olan proje Aralık 2012’de teslim edilecek.
Projede anlaşmalı bankaların yanı sıra yüzde 35’i peşin, 36 ay sıfır faiz seçeneği de sunuluyor. Saklıhan Konakları E-5 Karayolu’na 1, Atatürk Havalimanı’na 20 ve Avcılar Deniz Otobüsü’ne 9 kilometre mesafede konumlandırıldı.

Sanal dünyada 3 bin gün mortgage ile oynadılar
Türkiye’nin ilk online mortgage oyunu olarak nitelendirilen MortgageMania’da, oyunu 300 bin kez ziyaret eden 45 binden fazla oyuncu arasından en yüksek puanı alıp ödüle hak kazanan yarışmacılar belli oldu. Yapı Kredi’nin geliştirdiği çalışmada oyuncular, yaklaşık 3 bin gün geçirerek mümkün olduğu kadar çok ev satın almaya çalıştılar. Evlere mortgage ile sahip olabilen yarışmacılar yaptıkları konut alışverişleri sırasında konut kredileri ve mortgage hakkında bilgi sahibi oldu. MortgageMania’nın devam ettiği süre boyunca yarışmacılar, Facebook üzerinden 43 bin, e-posta ile 15 bin kişiyi oyuna davet ederek ekstra puan kazandı. En yüksek puanı alan 5 kişinin play station 3, 10 kişinin iPhone 4G 16GB ve 15 kişinin de iPod Nano 8GB kazandığı MortgageMania, önümüzdeki dönemde yeniden başlayacak.