Ekonomi Filyos’ta yer tahsisi yapılsın 14 milyar $ yatırım çekelim

Filyos’ta yer tahsisi yapılsın 14 milyar $ yatırım çekelim

05.07.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Zonguldak yeni hamle yapmak için Filyos Vadisi Projesi’nde yer tahsisi bekliyor. Şehrin Karadeniz’den dünyaya açılmasını sağlayacak projede yer tahsisi yapılması halinde 14 milyar dolarlık yatırım çekilmesi hedefleniyor

Filyos’ta yer tahsisi yapılsın 14 milyar $ yatırım çekelim

Batı Karadeniz’in kömür ve demir çelik başkenti Zonguldak, yeni hamle yapmak için Filyos Vadisi Projesi’nin hayata geçmesini bekliyor. Proje, Anadolu ve Batı Anadolu’daki sanayicinin ürettiklerini kuracakları liman üzerinden Karadeniz, Orta Avrupa ve Balkan ülkelerine göndermesini sağlayacak. Yıllardır proje için yer tahsisi bekleyen şehir, bu projeyle 14 milyar dolarlık yatırım çekmeyi hedefliyor.

‘Yer tahsisi bekliyoruz’
Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı (ZTSO) M. Salih Demir, Filyos Vadisi Projesi’nin Batı Karadeniz’deki tüm illere ve İç Anadolu’ya hizmet edeceğini belirterek, “Filyos’da, Zonguldak gibi bir Zonguldak daha oluşacak. 2015 yılının sonunda bacalardan dumanların çıkmasını umut ediyor, bekliyoruz. Filyos Vadisi Projesi’nde bir an önce yer tahsisi istiyoruz. 14 milyar dolarlık yatırım yapmak için bekleyen firmalar var ama yer tahsisi olmadığı için yatırım yapılamıyor” dedi.
Yaklaşık 7-8 yıldan beri yer tahsisi için başvuranlar olduğunu hatırlatan Demir, yılsonuna kadar yer tahsisi yapılmazsa artık insanlara bıkkınlık geleceği uyarısında bulundu.
Demir, projeyle ilgili şu bilgileri paylaştı: “8 milyon metrekarelik alanı kapsayacak önemli bir proje. Filyos’da yapılması düşünülen iki tane termik santral, 19 HES projesi, bir liman ve demir çelik, mobilya fabrikası projesi var. 14 milyar dolarlık yatırım yapmak için bekleyen firmalar bulunuyor. Bakanlık yetki verdi, biz çok iyi takip ediyoruz. Yer tahsisinin bir an önce yapılmasını bekliyoruz.
Bölgenin de böyle bir yatırıma ihtiyacı bulunuyor. Sadece Zonguldak’a değil Bartın, Karabük ve iç Anadolu’ya hizmet edecek bir proje olacak. İstihdama katkı sağlayacak. 2015 yılının sonunda bacalardan dumanların çıkmasını umut ediyor, bekliyoruz.”
Zonguldak’a vergi konusunda da teşvik verilmesi gerektiğine işaret eden Demir, şunları söyledi: “Şehirde 1989 yılından beri özel sektör var. Yer altı madenciliği hiç teşvik edilmedi. Yer altı kömürüne özellikle de koklaşabilir kömüre teşvik yoktu.
Kısa bir süre önce teşvik verildi ama onda da eksik bir şeyler var, Zonguldak’a vergi indirimi konusunda teşvik yok. Vergi konusunda teşvik verilmesi gerekir. Dünyada Zonguldak kömürü önemli madenlerden birisidir. İlk 3’e girebilecek bir maden kömürü var. Bunu yeryüzüne çıkartmak için teşvik şart diye düşünüyoruz.”

Haberin Devamı

RAKAMLARLA ZONGULDAK
- 2012 istatistiklerine göre şehrin nüfusu 606 bin.
- Şehrin yüzölçümü 3304 kilometrekare
- 2012 yılında ildeki belediye sayısı 31, ilçe sayıs 8, köy sayısı 374.
- 2011 verilerine göre şehirde 25 bin 574 kayıtlı şirket var.
- İSO 500’e giren Zonguldaklı şirketler; Ereğli Demir Çelik, Eren Enerji Elektrik, Çınar Boru Profil, Türkiye Taşkömürü Kurumu, Özdemir Boru, Yurtbay Seramik, Demir Madencilik.
- Zongulda genelinde üç alışveriş merkezi var.
- Zonguldak merkezinde dokuz, il genelinde 20 civarında otel bulunuyor.

II. Abdülhamit’ten beri planlanıyor
Zonguldak’ta yaklaşık bir asır önce iki önemli gelişme yaşanmıştı. Bunlardan biri, Uzun Mehmet’in taşkömürünü bulmasıydı. Bu keşif, kent için uzun yıllar önemli bir gelir kaynağı olmasının yanı sıra demir çelik gibi devasa bir sektörün de ortaya çıkmasını sağladı. Ancak, o yıllarda II. Abdülhamit’in geliştirdiği Filyos Vadisi Projesi, hayata geçirilemedi. Şehir, önemli bir gelir kaleminden bir asırdan fazla bir süredir mahrum kaldı. Bu projenin birkaç yıla kadar hayata geçmesi bekleniyor.
40 bin kişilik istihdam yaratması öngörülen proje, yıllık 25 milyon tonluk taşıma kapasitesine sahip bir liman ve 400 hektarlık endüstri bölgesinden oluşuyor. Devasa liman, İç ve Batı Anadolu’daki sanayicinin Karadeniz üzerinden dünyaya açılacak yeni kapısı olacak. Filyos Vadisi Projesi Çaycuma ilçesine bağlı Filyos beldesinde yer alacak.
II. Abdülhamit döneminden (1876-1908) beri hayata geçmesi bekleniyor. Filyos Vadisi, liman, organize sanayi bölgeleri, barajlar ve enerji santralleri gibi devlet tarafından önerilenlerin yanı sıra çok sayıda müteşebbisin geliştirdiği projelerle yatırımcıların cazibe merkezleri arasında yer alıyor.
Filyos Projesi doğrultusunda tersaneler, demir çelik fabrikaları, enerji santralları, liman, çimento ve mobilya fabrikaları gibi tesislerin kurulması öngörülüyor.

Haberin Devamı

Önce yolumuz çözülsün sonra proje yapılsın
Uzun yıllardır gündemde olan projeyle bölgenin merkezi olmayı hedefleyen Filyos, şu anda karayoluyla ilgili sorunlar yaşıyor. Filyos Belediye Başkanı Ömer Ünal, şunları kaydetti: “Filyos Vadisi Projesi’ni sabırsızlıkla bekliyoruz. Proje halen belirsiz. Önce liman ihalesi yapılacak. 25 bin ton kapasiteli liman Türkiye’nin en büyük limanlarından biri olacak. Sadece beldemize değil bütün bölgeye yararı olacak. Ulaştırma Bakanlığı liman için ihaleye çıkacak. Sanayi alanlarının ihalesini de Sanayi Bakanlığı yapacak. Şu anda beldedeki nüfus 6 bin. Projenin gerçekleşmesiyle nüfus 50-60 bine çıkar. İstihdam merkezi haline de geliriz. Ama şu anda yol konusunda ciddi sorun yaşıyoruz. Filyos’la Zonguldak arasında düzgün yol yok. Öncelikle bunun halledilmesi gerekiyor.”

Haberin Devamı

Çaycumalı köprü istiyor!
Çaycuma Belediye Başkanı Mithat Gülşen, hızla gelişen ve nüfusu artan ilçede üçüncü ve dördüncü köprülerin yapılması için Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’na resmi başvuruda bulunduklarını söyledi. Gülşen, şunları kaydetti:
“İlçemiz kara, hava, deniz, demiryollarını içinde barındıran, Zonguldak-Karabük-Bartın illerinin kesişme noktasında önemli bir yerde bulunuyor. Bunun yanında herkes tarafından bölgenin kurtuluşu olarak değerlendirilen Filyos Endüstri Bölgesi’nin tam merkezindeyiz. Ancak ilçemizin doğu ve batı yakasının tek noktadan bağlanması hızla büyüyen ilçemiz açısından büyük sıkıntılar doğuruyor. Bunun en büyük ve acı örneği Çaycuma’ya girişi sağlayan tek noktadaki iki köprüden biri olan Eski Çaycuma Köprüsü’nün çökmesi sonucu ulaşımda ortaya çıkan sıkıntılar. İlçemizde sosyal ve ekonomik hayat durma noktasına geldi. Bu nedenle Karayolları Genel Müdürlüğü’nün de uygun görüşleri doğrultusunda Organize Sanayi Bölgesi-Perşembe-Kozcağız Yol kavşağı ve Serbest Bölge sınırı ile Çaycuma Belediyesi sorumluluk sınırı arasına planlanan iki yeni köprünün bir an önce yapılabilmesine yönelik etüd, proje ve altyapı çalışmalarının Çaycuma Çevre Yolu adı altında Karayolları Genel Müdürlüğü’nce yaptırılması hususunda gerekli başvuruları yaptık.”

Haberin Devamı

Yatırımcılar ‘teşvik’e geldi
Zonguldak Valisi Erol Ayyıldız, “Şehirde son on yılda özel sektör yatırımları hız kazandı. Son yayınlanan sektörel ve bölgesel teşvik sisteminde 3. bölgede yer alan ilimizde yatırımların daha da hızlanacağını umuyoruz” dedi

Haberin Devamı

Türkiye genelinde geçen yıl yürürlüğe giren Teşvik Yasası da Zonguldak’ı olumlu etkiledi. Bu yasaya göre Zonguldak, 3’üncü bölgede yer alıyor. Bu kapsamda makine imalatı, metal eşya üretimi, gıda imalatı, hayvancılık, ormancılık yatırımları 3’üncü bölge için belirlenen standartlar çerçevesinde destekleniyor.
Zonguldak Valisi Erol Ayyıldız, Zonguldak’ın Türkiye sanayisine kömür ve demir çelikle sağladığı katkıdan gurur duyduklarını söyledi. Ayyıldız, şehrin 1992’de birinci derecede kalkınma öncelikli yöre ilan edildiğini belirterek, “Organize sanayi bölgeleri yapımına gidildi. Yatırımcılara bedelsiz arsa tahsisleri yapılarak 1990’lı yıllarda kısmen de olsa özel sektörün önü açıldı. Şehirde son on yılda özel sektör yatırımları hız kazandı. Son yayınlanan sektörel ve bölgesel teşvik sisteminde 3. bölgede yer alan ilimizde yatırımların daha da hızlanacağını umuyoruz” dedi.
Şehirde son yıllarda ulaştırma ve altyapı yatırımlarında önemli gelişmeler yaşandığını da dile getiren Ayyıldız, “Özel sektör tarafından yapılan termik santral, uzun uğraşlar sonucu açılan Çaycuma Havaalanı ve yıllardır proje olarak devam eden Filyos Bölgesi’nde atılan olumlu adımlar diğer gelişmeler. Mevcut yatırımlarla yakın gelecekte Filyos Vadisi Projesi’nin de hayata geçmesiyle Zonguldak ülkemizin parlayan yıldızı olacak” değerlendirmesini yaptı.
Vali Ayyıldız, şehrin ve bölgenin en önemli projelerinden biri olan Filyos Projesi’nin hayata geçirilmesi için çaba gösterildiğini de aktararak, şunları söyledi: “Bakanlar kurulunun 16.07.2012 tarih ve 2012/3574 sayılı Filyos Endüstri Bölgesi kurulması kararı, 08.09.2012 tarihli ve 28405 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bölgede kamulaştırma çalışmaları tamamlanmış bulunuyor.

‘Daha fazla katmadeğer’
Şu an itibariyle limanla ilgili etüt ve proje çalışmaları tamamlandı. 25 milyon ton/yıl kapasiteli Filyos Limanı’nın Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından ihalesinin yapılması bekleniyor. Nehir kenarındaki Taşkın Koruma Projesi’nin de devam ettiğini belirtmek isterim.”
Şehirde demir çelik endüstrisi ve yan sanayi ilişkisinin güçlendirilerek daha fazla katma değer yaratması için çalışmaların da devam ettiğini kaydeden Ayyıldız, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Yine ihracata yönelik üretim, tanıtım ve pazarlama potansiyelimizi artırma çalışmalarımız önceliklerimiz arasında olup enerji yatırımları, makine imalatlarına ağırlık veriyoruz. Turizmin çeşitlendirilmesi mobilya ve orman ürünleri endüstrisinin geliştirilmesi süreklilik arz eden çalışmalarımız arasında. Küçük ve dağınık haldeki arazi yapısının tarıma elverişli hale getirilerek organik tarım ve sanayiye dönük tarımsal üretim olanaklarının değerlendirilmesi, işbirliği ve ortak hareket kültürünün geliştirilmesi, Ar-Ge’ye yönelik yatırımların sağlanması ve yenilikçi ürün üretilmesi, sanayi, kamu ve üniversite ekseninde katılımcılık odaklı teknik işbirliği oluşturulması ve bunlara paralel olarak başta deniz ve demiryolu ulaşımı olmak üzere ulaşım ağı entegrasyonu altyapısı ve çevre standartlarının geliştirilmesi şeklinde sıralayabiliriz.”


TTK’yı iyileştirme çalışmaları sürüyor
Zonguldak’taki Türkiye Taş Kömürü Kurumu’nun (TTK) da ülke ekonomisine olan olumsuz etkisini azaltmak ve zamanla ekonomiye katkı sağlamak amacıyla yeniden yapılanma programı ve üretimi artırma çalışmalarına hız verildi. Zonguldak Valisi Erol Ayyıldız, konuyla ilgili şunları anlattı: “Bu kapsamda 2005 yılından itibaren yatırım miktarlarında önemli artış sağlandı ve yıllardan beri gecikmiş ve kurum için önem arz eden bazı projeler tamamlandı.
Bir kısmı ise hızla devam ediyor. Maden kanununda yapılan değişiklikle kurum tarafından işletilmeyen ve atıl durumdaki kömür rezervleri rodövans yolu ile üçüncü şahıslara verildi. Tüm bu değerlendirmeler ışığında 1 ve 2 No’lu sahalardaki taşkömürü ve metan gazı arama, işletme ve değerlendirme faaliyetleri gerek kurumumuz gerekse de rodövans yoluyla ihale edilen şirketlerce planlandığı şekilde ara verilmeden sürdürülüyor.
Yine kurumun iyileştirilmesi için hazırlanan projelerin bir an önce hayata geçirilmesi gerekiyor.” Ayrıca Zonguldak’ta şehir merkezinde 1, Karadeniz Ereğlisi’nde 8 ve Alaplı’da 1 tane olmak üzere 10 tane de tersane bulunuyor.

150 yıllık kadere müze
- Karaelmasın gölgesinde kalsa da Zonguldak’ta turizm ciddi potansiyel vaat ediyor. Şehir, inanç turizm, mağaralar, doğa yürüyüş yolları, akarsu sporları, dağcılık ve yayla turizmi açısından potansiyele sahip.
- Antik şehir Tieon’un da yeryüzüne çıkarılması çalışmaları sürüyor.
- Zonguldak’ın 150 yıldır kaderinde belirleyici olan madenciliğin kültürel yanlarıyla da yaşatılması için kurulan ‘Madencilik Müzesi’nde son aşamaya gelindi.n Karadeniz Ereğlisi’ndeki Cehennemağzı Mağaraları’nın da çevre düzenlemesi çalışmaları tamamlandı.
- Şehirdeki nitelikli tesis ve yatak sayısında da gözle görülür artış yaşanıyor.
- 16 olan turizm belgeli konaklama tesisleri 1682 yatakla şehrin olduğu kadar, Batı Karadeniz destinasyonunun belkemiğini oluşturan Safranbolu-Amasra gibi turizm beldelerinin de konaklama gereksinimini karşılıyor.

Taşımacılığa üniversite dopingi var
Zonguldak, ulaşımda da ileri gitmek isteyen bir şehir. Kamil Koç acentesi Demirhan A.Ş.’nin Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Demir, ilde hava, deniz ve tren taşımacılığının çok aktif olmadığını söyledi. Üniversite şehri haline gelen Zonguldak’ta otobüs taşımacılığının arttığını dile getiren Demir, şunları anlattı: “Zonguldak artık üniversite şehri. Bu da taşımacılığı hızla artırıyor. Her yere şehrimizden otobüs var. Dönem dönem ulaşımla ilgili eksiklerimiz oluyor. Ama bunları da yolcu sayımız çoğaldıkça tamamlamaya çalışıyoruz. Zonguldak’tan; Ege, Akdeniz, Marmara, İç Anadolu ve Doğu Karadeniz bölgelerine seferler var. Yolcu sayısı öğrenci sayısının artmasıyla her geçen yıl çoğalıyor. Her yıl yeni hatlar açıyoruz.”
Akaryakıt fiyatlarının artışından da şikayet eden Demir, şu değerlendirmeyi yaptı: “Akaryakıt zammı otobüs işletmelerine sıkıntı yaşatıyor. Otobüs işletmecilerinin kanayan yarası olan akaryakıt zamlarına, ÖTV ve KDV oranlarına hükümetin bir an önce çözüm bulmasını istiyoruz. Bugün Türkiye’nin yüzde 60’ına hitap eden bir sektörün ayakta durması gerekiyor.”

Gökçebey’den dünyaya açıldı bölgenin istihdam adresi oldu
Zonguldak’tan seramik sağlık gereçleri alanında dünya markası Creavit’i çıkaran Çanakcılar Şirketler Grubu, bölgenin de istihdam kaynağı durumunda. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Çanakcı, Creavit’in ürettiği ürünlerin yüzde 40’ını dünya pazarlarına ihraç ettiğini söyledi

Seramik sağlık gereçleri sektörünün öncü kuruluşlarından Çanakcılar Şirketler Grubu bünyesindeki Creavit, Zonguldak ve çevre illerin istihdam merkezi oldu. 60 bin metrekarelik kapalı ve 140 bin metrekarelik açık alanda faaliyet gösteren firma 800 kişiye istihdam sağlıyor. Gökçebey’den dünyaya da açılan Creavit, üretiminin yüzde 40’ını ihraç ediyor.
Çanakcılar Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Çanakcı, Creavit’in Zonguldak’ın 8 bin nüfuslu küçük bir ilçesi olan Gökçebey’de ürettiği ürünlerinin yüzde 40’ını dünya pazarlarına ihraç ettiğini söyledi. Çanakcı, “Creavit yılda 1.5 milyon adet seramik sağlık gereci üretiyor. Üretiminin yüzde 40’ını Portekiz’den Çin’e kadar 50 farklı ülkeye ihraç ediyoruz. Bu yıl için ihracat hedefini yüzde 20 oranında artırdık. 2012’de ciromuzu bir önceki yıla göre yüzde 25 oranında artırarak 72 milyon dolara çıkardık. 2013 yılı ciro hedefimiz ise 85 milyon dolar. Çin’de de ikinci showroom’umuzu açtık. Evrensel bir marka olma yolunda emin adımlarla ilerliyoruz” diye konuştu.
Bu yıl yeni yatırımlar yapmayı da planladıklarını açıklayan Çanakcı, “Vitrifiye seramik sağlık gereçleri tesislerimize 6.5 milyon dolar tutarında modernizasyon ve yeni teknolojik yatırım yapacağız. Ofis mobilyaları fabrikamıza 4 milyon dolar tutarında makine parkuru yatırımı, yeni yapılanmakta olan armatür tesislerimiz için ise 1.5 milyon dolar tutarında yatırım öngörüyoruz. Toplamda 12 milyon dolarlık yatırım yapacağız” bilgisini verdi.

Dünya markası hedefi
Creavit, bölgede istihdama da önemli bir katkı sağlıyor. Hakan Çanakcı, bu katkıyla ilgili şunları söylüyor: “Bölgede istihdamda çok önemli bir paya sahibiz. Yatırımlarımızı bilinçli bir tercih olarak Zonguldak Gökçebey’e yapıyoruz. Karşılaştığımız hammadde sahalarının uzaklığı sorununu ve nakliye gibi dezavantajları geri dönüşüm teknolojileri sayesinde minimize ediyoruz.’Tünel fırın atık baca gazlarındaki enerjiyi geri kazanarak’ hem şirkete mali destek, hem de ülkemize kaynak tasarrufu sağlıyoruz.”
Creavit Gökçebey Üretim Tesisleri, Türkiye’de tek bir merkezde kurulu en büyük tesislerden biri durumunda. Markanın uzun yıllara dayanan başarı hikayesi 1980 yılında fabrikasyon üretime geçmesiyle ivme kazandı. Markanın yurtiçi satış ve pazarlama faaliyetleri İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Samsun, Antalya ve Zonguldak olmak üzere 7 bölgede yer alan ve her birinde özel showroom bulunan bölge müdürlüklerinden yönetiliyor. Trabzon ve Diyarbakır’da da bölge temsilcilikleri bulunuyor. Hakan Çanakcı, tüm illerde yer alan alt bayileri de değerlendirildiğinde Türkiye çapında 5 bine yakın iş ortağı aracılığıyla kaliteli ve seçkin ürünlerini tüketiciyle buluşturduklarını ve Türkiye’den attıkları emin adımlarla bir dünya markası olma yolunda ilerledikerini vurguladı.

Mobilyada da iddialı
Çanakcılar Şirketler Grubu şemsiyesi altında hizmet veren diğer marka ise Doxa ofis mobilyaları. Banyo mobilyaları, ofis mobilyaları, armatür ve metal aksesuarları alanlarında üretim hattı bulunuyor.
2006 yılında kurulan ikinci kuşak Creavit Çaydeğirmeni tesisleri, Creavit markalı banyo mobilyaları, Doxa markalı ofis mobilyaları ve Armica markalı Armatür üretiminin tamamını karşılıyor. Bir dünya markası olma yolunda yatırımlarını inovasyona yaptıklarını kaydeden Hakan Çanakcı, şöyle konuştu: “Yüksek teknolojik üretim sistemleri kullanıyoruz.
Makine parkurundaki son teknoloji yatırımlarıyla kapasitemizi günden güne artırıyoruz. Tesislerimiz, aylık 3 bin adet banyo mobilyası ve 20 bin modül ofis ürününün kaliteli hammaddelerini işliyor.
Maksimum müşteri memnuniyeti anlayışıyla hizmet veriyoruz. Mamullerimizi üretim aşamasında uzun ömürlülük ve üstün performans konusunda pek çok dayanıklılık ve sağlamlık testlerinden geçirip piyasaya öyle sunuyoruz.”

RAKAMLARLA ÇANAKCILAR
- 2012 yılında 72 milyon $ ciro
- 2013’ün hedefi 85 milyon $ ciro
- Bu yıl 12 milyon dolarlık yatırım planlıyor
- 800 kişiye istihdam sağlıyor
- Üretiminin yüzde 40’ını ihraç ediyor
- 50 ülkeye ihracat gerçekleştiriyor
- 500 ana bayisi 4 bin tali bayisi var
- Vitrifiye fabrikasında 140 bin metrekarelik açık, 60 bin metrekarelik kapalı alanı var
- Mobilya ve armatür fabrikasında 44 bin metrekare açık, 38 bin metrekare ise kapalı alana sahip

‘Doğa fabrikası’ konsepti
Creavit, Zonguldak Gökçebey’deki fabrikasını doğaya açtı. 60 bin metrekarelik kapalı ve 140 bin metrekarelik açık alana sahip olan Creavit Gökçebey Vitrifiye Üretim Tesisleri, ‘doğa fabrikası’ konseptiyle dikkat çekiyor. Şirket, sosyal sorumluluk kapsamında Botanik Alanı ve Hayvanat Bahçesi projesini uygulamaya koydu. Ayrıca fabrikanın içinde yer alan ‘Arkeoloji ve Etnoğrafya Müzesi’ de Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ‘özel müzeler’ statüsüne alındı. Fabrikanın 45 dönümlük bölümünde yer alan Hayvanat Bahçesi ve Botanik Alan’da 75 farklı türden 850 hayvan ve onlarca çeşit bitki ve çiçek yaşıyor.
Hayvanat bahçesini yılda 7-8 bin kişi geziyor. Mithat Çanakçı’nın büyük çabalar harcayarak 2006 yılında ortaya koyduğu Çanakçılar Arkeoloji ve Etnoğrafya Müzesi ise 550 metrekare alanda kurulu. Tarih öncesi ve sonrasına dair pek çok eser ile beraber müzede, eski paralar, kostümler, giysiler, gözyaşı damlalıkları, madenden yapılmış altın gibi eserlerin yanı sıra Tahir Çanakçı’nın eşinin gelinliği gibi aileye dair özel anılar da bulunuyor.

Zengin ürün yelpazesi var
Zonguldak’tan dünya markası çıkaran Çanakcılar Şirketler Grubu, mobilyanın yanı sıra gömme rezervuar, klozet kapakları ve Armica armatürleri üretimi de gerçekleştiriyor. Estetik ve fonksiyonel ürünleriyle banyo modasının öncülüğünü yapan Creavit, banyolarda yarattığı yaratıcı, kullanışlı ve tasarım odaklı çözümlerle evlerin şıklığını tamamlıyor. Zengin ürün yelpazesi arasında susuz pisuardan bedensel engelli kişiler için özel olarak tasarlanmış takımlara kadar pek çok akılcı ve yenilikçi ürün yer alıyor. Creavit, eğitimin, başarı yolundaki en önemli faktörlerden olduğuna da inanıyor. Bu bağlamda sektörün ustalarına ürün gamına dair teknik detayların aktarıldığı ‘Usta Eğitim Seminerlerini’ gerçekleştirerek her yıl Türkiye çapındaki yüzlerce usta ile buluşuyor.