Ekonomi GAP’ta "sosyal restorasyon" sürecine ilgi büyük

GAP’ta "sosyal restorasyon" sürecine ilgi büyük

29.09.2008 - 11:45 | Son Güncellenme:

.

GAP’ta sosyal restorasyon sürecine ilgi büyük

Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamındaki 9 ilde "sosyal restorasyon" süreci başlatmak için hazırlanan Sosyal Destek Programına (SODES) ilgi beklenenden büyük oldu.
A.A muhabirinin edindiği bilgiye göre, Devlet Planlama Teşkilatının (DPT), son dönemde GAP bölgesinde kırdan kente göç, yoksulluk ve işsizlik sorunları ve değişen sosyal yapının doğurduğu yeni ihtiyaçlar ile bölgedeki sosyal yatırım ihtiyacını dikkate alarak hazırladığı programa, şimdiden 1500’e aşkın proje başvurusu oldu.
GAP kapsamında Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, Şanlıurfa ve Şırnak olmak üzere 9 ilde uygulanacak program kapsamına, "istihdam", "sosyal içerme" ve "kültür sanat ve spor" olmak üzere üç başlık altında hazırlanan sosyal projeler girerken, en çok proje hazırlayan il Diyarbakır oldu. Diyarbakır’ı ise Urfa ve Adıyaman izledi.
Diyarbakır’dan daha çok istihdam başlığı altında proje hazırlanırken, kültür projelerine en büyük ilgi Adıyaman’dan sosyal içerik projelerine de daha çok ilgi Şanlıurfa’dan geldi.
Öte yandan, sosyal dönüşümün gerçekleştirilmesi amacıyla hazırlanacak projelere bu yıl sadece 37 milyon YTL kaynak aktarılacak olmasına rağmen, projelerin büyüklüğü şimdiden 300 milyon YTL’yi geçti.
SODES kapsamında, gelecek yıl aktarılacak kaynak tutarının 130 milyon YTL’ye çıkarılması öngörülürken, 2012 yılına kadar toplam 600 milyon YTL tutarında kaynağın bölgeye aktarılması hedefleniyor.

PROGRAMIN AMACI
Program ile GAP kapsamındaki illerde sosyal kalkınmanın gerçekleştirilmesi ve sosyal refahın artırılması için yoksulluk, göç ve işsizlik, kentleşme gibi sosyal sorunların giderilmesi için yerel dinamikler hayata geçirilecek. Bu çerçevede istihdam edilebilirliğin artırılması, meslek edindirme, gelir getirici faaliyetlerin geliştirilmesi, sosyal içermenin sağlanması ile kültürel, sanatsal ve sportif faaliyetler desteklenecek.
SODES ile önümüzdeki dönemde gerçekleştirilmesi öngörülen sosyal restorasyon sürecine katkı sağlamak üzere, bölgenin beşeri sermayesinin güçlendirilmesi hedefleniyor.
Bu kapsamda bölgede yoksulluk ve sosyal dışlanma riski altında bulunan birey ve grupların ekonomik ve sosyal hayata aktif katılımlarının artırılması ve yaşam kalitelerinin yükseltilerek, toplumsal dayanışma ve bütünleşmenin gerçekleştirilmesi amaçlanıyor.
Bölgedeki işsizlik sorunu dikkate alındığında istihdam başlığı altında hazırlanacak projelerle, ilgili ilde istihdam edilebilirliğin artırılması, ildeki ve bölgedeki ihtiyaçlara uygun alanlarda nitelikli iş gücünün geliştirilmesi, mesleki bilgi ve birikimin geliştirilmesi, toplumun dezavantajlı kesimlerinin istihdama erişiminin kolaylaştırılması ve kendi işini kurabileceklere destek olunması bekleniyor. Böylelikle bölge halkının işsizlik sorununun giderilerek yaşam kalitesinin yükseltilmesi hedefleniyor.

YOKSULLUĞUN AZALTILMASINA DÖNÜK PROJELER
Sosyal içerme başlığı altında hazırlanacak projeler ile öncelikle ilgili illerde yoksulluğun azaltılması, sosyal yardım alan yoksul kesimin kendi geçimini temin edecek duruma getirilmesine destek olunması, yaşlı, özürlü, kadın ve çocuklar gibi toplumun öncelikli kesimlerinin yaşam standartlarının yükseltilmesi ve bunlara götürülen hizmetlerin kalitesinin artırılması bekleniyor.

KÜLTÜR SANAT VE SPOR DESTEKLENECEK
Bölgedeki genç nüfus düşünüldüğünde de kültür, sanat, spor başlığı altında hazırlanacak projeler ile ilgili ilde toplumun ihtiyaç duyduğu kültürel, sanatsal, ve sportif faaliyetlerin geliştirilmesi ve özellikle çocukların ve gençlerin bu tür faaliyetlere yönlendirilmesine destek olunacak.
DPT’nin proje değerlendirmesi son aşamaya gelirken, Ekim ayı gibi destek verilecek projelerin belirlenmesi ve daha sonra ödeneklerin DPT bütçesinden ilgili il özel idare bütçelerine aktarılması bekleniyor.