Ekonomi Gayrimenkul Kıymetler Borsası faaliyette

Gayrimenkul Kıymetler Borsası faaliyette

20.10.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

MÜSİAD tarafından Türkiye’deki gayrimenkullerin alım-satım ve kiralama gibi işlemlerinin 7 gün 24 saat elektronik ortamdan yapılabilmesi, konut ve iş yeri gibi projelerle ilgili gerçek ve şeffaf bilgilere ulaşımın kolaylaşması, sektörün yabancıya satışının katlanarak artması amacıyla Gayrimenkul Kıymetler Borsası AŞ (GABORAS) kuruldu.

Gayrimenkul Kıymetler Borsası faaliyette

MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın daha önce dile getirdiği Gayrimenkul Kıymetler Borsası’nın kurulması için dernek önderliğinde GABORAS’ın kurulduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Türkiye’de 158 milyon tapu olduğu bilgisini veren Kaan, bu tapuların tümünün bir ekonomik değer ihtiva ettiğini, sadece geçen yıl tapuda 8 milyondan fazla işlem yapıldığını aktardı. Kaan, 2017’de 1.4 milyondan fazla konutun el değiştirdiğini kaydederek internet ortamındaki beyanlar ile sektöre kontrolsüz arz edilen gayrimenkullerin rakamının 20 milyondan fazla olduğunu bildirdi. GABORAS ile güvenli piyasa arz mekanizmaları gözetilerek gayrimenkul sektörünün kıymetlerinin tanımlaması ve dijitalleşmesinin yeniden yapılacağını dile getiren Kaan, Türkiye merkezli borsanın, 2023 hedeflerine ulaşılması noktasında önemli bir adım olduğunu vurguladı.

Kaan, “Amacımız; sektörün sürdürülebilir, şeffaf ve tanımlı hale gelmesi, ortak, en ileri teknolojik imkanları kullanan güven esaslı bir platformdan taşınmazların yönetilmesi” dedi.

Haberin Devamı

Saniyeler içerisinde tapu işlemi

GABORAS Genel Müdürü İshak Kurtuluş Altun ise yazılım ve teknik altyapı olarak borsanın Türkiye’nin en gelişmiş projesi olduğunu belirterek, “Proje ile saniyeler içerisinde şeffaf ve güvenli borsa ortamında tapu değişim işlemleri güvenle yapılabilecek. Uygulama kapsamında ayrıca, bölgesel değerler üzerinden hisseli alım-satım işlemleri de zamana ve mekana bağlı kalınmaksızın kolayca yapılabilecek” diye konuştu.