Ekonomi Gayrimenkul sektöründe ‘dönüşüm’ hareketi

Gayrimenkul sektöründe ‘dönüşüm’ hareketi

06.03.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

JLL’nin raporuna göre, İstanbul finans merkezi, kentsel dönüşüm ve mütekabiliyet gibi gelişmeler gayrimenkul sektöründe büyük bir dönüşümün öncüsü olacak

Gayrimenkul sektöründe ‘dönüşüm’ hareketi


Gayrimenkul ve AVM sektörünün önde gelen danışmanlık ve yönetim kuruluşlarından Jones Lang LaSalle, Türkiye’nin ticari gayrimenkul pazarındaki gelişmeleri raporladı. Türkiye’de perakende, ofis, lojistik ve otel sektörünün değerlendirildiği ‘Türkiye Gayrimenkul Pazarı Görünümü’ raporunda, İstanbul’da hayata geçmesi planlanan üçüncü köprü, yeni şehir, kentsel dönüşüm, 2020 Olimpiyat Oyunları adaylığı ve sağlık kampüsleri gibi projelerin sektörde büyük bir hareketlilik yaratacağı belirtildi.
Finans merkezi, dönüşüm ve mütekabiliyet gibi konuların gayrimenkul pazarını meşgul edeceğinin vurgulandığı raporda, perakendede talebin yüksek olduğu belirtildi. Raporda, iyi konumda ve profesyonel yönetimi olan alışveriş merkezlerine ilginin artacağı ifade edilirken, özellikle yabancı yatırımcıdan talep artışı olacağı aktarıldı.
2012’de perakendecinin büyümesine daha küçük ölçekli mağazalar ile devam etme eğiliminde olduğunun gözlemlendiği rapora göre, 2013’te daha fazla perakende işleminin gerçekleşmesinin beklendiği ifade edildi.

Haberin Devamı

Kağıthane ve Ümraniye ön plana çıktı
Artan ofis ihtiyacının 2012 yılında ofis pazarında güçlü bir kullanıcı talebinin oluşmasına neden olduğunun belirtildiği raporda, kiracı talebinin gelişmiş bir altyapıya sahip A tipi ofis binalarına yönelik olduğu gözlemleniyor. Rapora göre, Avrupa yakasında Kağıthane öne çıkarken Anadolu yakasında Ümraniye bölgesi gelişmiş ofis alt pazarı olarak dikkat çekiyor.

2015’e kadar 73 AVM yapılacak
Rapora göre, 2012 sonu itibariyle, Türkiye’deki toplam kiralanabilir alan (TKA), 2011 yılına kıyasla 27 alışveriş merkezinde 800 bin metrekarelik bir artış göstererek, 337 alışveriş merkezinde 8.6 milyon metrekareye ulaştı. Bu AVM’lerin 11’i, toplam stokun yüzde 44’lük payına sahip olan İstanbul’da yer alıyor. 2012 sonu itibariyle, 2015 yılı sonuna kadar inşaatı tamamlanması beklenen toplam 73 alışveriş merkezinin yaklaşık 2.7 milyon metrekarelik toplam kiralanabilir alan sunmasının beklendiği raporda, İstanbul dışında, özellikle Ankara, Bursa, İzmir ve Gaziantep illerine gelecek olan alışveriş merkezi arzının güçlü olduğu görülüyor.

Haberin Devamı

Lojistikte zirvede
Lojistik pazarın incelendiği raporda, Türkiye’nin gelişmekte olan lojistik pazarları içerisinde zirvede konumlanması dikkati çekti. Türkiye’nin ‘Küresel Lojistik Transfer Merkezi’ olarak nitelendirildiği raporda, “Türkiye’nin Avrupa ile Orta Doğu, Asya ve Afrika ülkelerini bağlayan konumu, ülkeyi uluslararası bir lojistik merkez haline getiriyor” denildi.

Yabancı turist arttı
Otel piyasasının da araştırıldığı raporda, yabancı turistte artış olduğu belirtilirken, özellikle 5 yıldızlı otellerin performansındaki artışın devam ettiği gözlendi. 2012 sonu itibariyle de, Türkiye’ye gelen yabancı turist sayısının 31.7 milyonun üzerine çıktığının ifade edildiği raporda, turizm gelirlerinin 18 milyar dolara ulaştığı vurgulandı.

‘Yeni projeler yabancıların ilgisini çekiyor’
Gayrimenkul sahasının çok hızlı bir dönüşüme girdiğini ifade eden Jones Lang LaSalle Türkiye Başkanı Avi Alkaş, gerek İstanbul özelinde gerekse Türkiye’deki gelişmelerin yabancı yatırımcıyı Türkiye’ye çekeceğini söyledi. Kentsel dönüşüm, mütekabiliyet ve İstanbul finans merkezi gibi projelerin yurtdışındaki ilgiyi artırdığını anlatan Alkaş, Türkiye’nin 12-15 Mart tarihlerinde düzenlenecek olan MIPIM fuarında ‘Onur Ülkesi’ seçilmesini de, gelişmişliğin bir yansıması olarak değerlendirdi.
Türkiye’nin perakende pazarında ise yabancı markaların radarında olduğunu söyleyen Alkaş, “2012’de perakendeciler, küçük ölçekli mağaza talepleri ile daha temkinli bir büyüme eğilimi izledi” dedi.

Haberin Devamı

Bayraktar: İstanbul’da 94 bin kişinin hayatı kurtulacak

Kentsel dönüşüm ile İstanbul’daki riskli alanlarda yer alan ve yenilenecek 11 bin 932 yapı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın verilerine göre 94 bin kişinin hayatını kurtaracak. Mega kette 2014 yılı sonuna kadar 100 bine yakın bina yıkılarak yeniden inşa edilecek. İstanbul’da kentsel dönüşüm projelerini hızla hayata geçirmek için 50 kişilik profesyonel bir ekipten oluşan İstanbul Alt Yapı ve Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü birimini kurarak işe başlayan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın araştırmalarına göre İstanbul’da toplam 2 milyona yakın bina yer alıyor.

İstanbul genelinde riskli alan ilan edilen 6 milyon 323 bin metrekarelik bölgede yer alan 11 bin 932 yapı, bu yıl içerisinde yıkılarak yeniden inşa edilecek. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, “Dönüşümden yararlanacak vatandaşlarımıza bakanlığımız tarafından her ay 600 liralık kira yardımı yapılacak. 2014 sonunda İstanbul’da 100 bin yapıyı yıkılarak, yeniden yapılmasına başlayacağız” dedi. Bayraktar 2023 hedeflerinin ise kentteki yapıların yüzde 50’sinin yıkılıp yeniden yapılması olduğunu da dile getirdi.

Binaların % 60’ı kaçak
Kentteki yapı stokunun yüzde 60’nın kaçak olduğu yüzde 27’sinin de acil yıkılması gerektiği söyleyen Bayraktar, “İstanbul’daki binaların sadece yüzde 35’inde deprem sigortası bulunuyor” diyerek Ataşehir, Beylikdüzü ve Halkalı’nın en güvenli yapıların yer aldığı semtler olduğunu kaydetti.

Haberin Devamı

Vadistanbul uluslararası arenaya Fransa’dan açılacak

Haberin Devamı

En büyük gayrimenkul projelerinden biri olan Vadistanbul, bu yıl Türkiye’nin onur ülkesi olarak yer aldığı ve 12 – 15 Mart tarihleri arasında Fransa’da düzenlenecek MIPIM Fuarı’na katılıyor.
Bu yıl 90 ülkeden katılımın olacağı MIPIM’in en büyük ve en dikkat çekici projeleri arasında bulunan Vadistanbul, onur ülkesi olarak katılan Türkiye çadırında yer alacak. Lanse edildiği günden itibaren yerli ve yabancı yatırımcılar tarafından yoğun talep alan Vadistanbul’un fuarda büyük ilgi görmesi bekleniyor. Konut bloklarının yanı sıra uluslararası alanda faaliyet gösteren birçok firmanın, proje bünyesinde yer alan otel, ofis ve AVM alanlarına göstereceği düşünülüyor.

3 etaptan oluşuyor
Türk inşaat sektörünün öncü markalarından Artaş Grubu, Aydınlı Grup ve Keleşoğlu İnşaat’ın ortak girişimiyle inşasına başlanan proje 1 milyon 100 bin metrekarelik inşaat alanında yapılıyor. Vadistanbul teras evler, rezidanslar, ofisler, alışveriş caddeleri, kafeler, oteller ile alışveriş merkezlerinin yanı sıra eğlence alanlarına sahip olacak.
3 parselden oluşan ve toplamda 424 bin metrekarelik arsada geliştirilecek olan Vadistanbul, 3 farklı etaptan oluşacak. Projede 3 bin konut, 55 bin metrekarelik alışveriş merkezi ve 700 metre uzunluğundaki cadde üzerinde yer alan 28 bin metrekarelik cadde mağazaları, restoranlar, 240 bin metrekare ofis alanı ile 48 bin metrekare toplam alana sahip 5 ve 4 yıldızlı oteller bulunacak.

Türkiye’nin ilk özel metrosu
Proje dahilinde Türkiye’nin ilk özel metrosu da Vadistanbul’un içinden geçecek. Vadi İstanbul’a özel olarak inşa edilecek olan metro, şehrin metro ağına bağlanacak. Vadistanbul’un arsa hariç yatırım bedeli 1 milyar 500 milyon lira olarak hesaplanıyor.
İlk etabının maliyeti 300 milyon lira olan projeden hedeflenen ciro ise 2 milyar 500 milyon dolar. Mimarisine de büyük yatırımların yapıldığı Vadistanbul, Türkiye’nin ödüllü mimarlık ofisi İki Design ile Amerika’nın dünyaca ünlü projelerine imza atmış SOM Architecture tarafından tasarlandı.

ECE’den Ümraniye’ye 200 milyon euro’luk yaşam merkezi geliyor
ECE ve Akasya Grupları, Akasya Park Ümraniye Alışveriş Merkezi projesini birlikte gerçekleştirme kararı aldı. İstanbul’un Ümraniye ilçesinde yer alan projenin inşaatına 2013 yılı içinde başlanması ve 2015 yılında teslim edilmesi planlanıyor. Konu ve ofis bloklarının da dahil olduğu projenin yatırım hacmi ise yaklaşık 200 milyon euro olarak öngörülüyor.
Projede, yeni inşa edilecek olan Alışveriş Merkezi ve buna komşu bulunan CarrefourSA Ümraniye Alışveriş Merkezi’nin birlikte oluşturdukları 100 bin metrekarelik kiralanabilir alan, yaklaşık 240 mağaza ve 3 bin araçlık otopark kapasitesi ile İstanbul’un en güçlü çekim merkezlerinden biri hayata geçirilmiş olacak.

Yönetimi ECE yapacak
Alışveriş merkezinin konsept planlamasını, kiralamasını ve uzun dönemli yönetimini üstlenen ECE Türkiye Genel Müdürü Andreas Hohlmann, Akasya Grubu ile birlikte İstanbul’da Akasya Park Ümraniye Alışveriş Merkezi’ni hayata geçirmekten ve ECE Grubu olarak gelişen Türkiye pazarındaki büyümelerini sürdürmekten mutluluk duyduklarını söyledi.
Hohlmann, “ECE Grubu’nun kiracıları ile yıllardır süregelen başarılı işbirliği sayesinde, perakende grupları Ümraniye’deki bu yeni alışveriş merkezine şimdiden büyük ilgi gösteriyorlar” dedi.

Torun Tower’da ofis kiralamaları başladı
Torunlar GYO tarafından Esentepe’de hayata geçirilen Torun Tower’da kiralama başladı. Torun Tower ofislerinin kiralaması Colliers International tarafından yapılıyor.
15 dönüm arazi üzerinde, 66 bin metrekarelik ofis alanı ile 34 kat olarak yükselen Torun Tower’da 350 metrekareden 1.900 metrekareye kadar farklı metrekarede ofisler bulunuyor. Gayrettepe metro istasyonuna bağlantısı olan Torun Tower’da kule ve yatay ofis olmak üzere iki farklı ofis tipi bulunuyor. Projedeki kule tipi ofis katı ortalama 1.700 metrekare alanıyla, İstanbul’un en büyük kiralanabilir kule ofis katı olacak.

Monumento Kartal’ı 2013’te teslim edecek
Dünyaca ünlü mimari grup Chapman Taylor ve Türk proje ortağı Movipar Mimarlık tarafından Adalar ve İzmit Körfezi’ne geniş açıdan bakacak şekilde tasarlanmış karma proje Monumento Kartal, Kuzeyyıldızı Gayrimenkul tarafından hayata geçiriliyor.
Kartal’da yükselen Monumento Kartal, 90 adet ofis, 42 adet rezidans ve 4 adet ticari alandan meydana geliyor. Tamamen fiber optik altyapı kullanılarak tasarlanan projede, resepsiyon, concierge, catering, vale parking, kurye ve transfer hizmetleri sunuluyor.
2013 yılı sonu itibariyle teslim edilmesi planlanan Monumento Kartal, TEM, E5, metro ve Pendik Marina’ya yakın mesafede konumlanıyor.

Akıllı evlerini, İVİAD’lı iş adamlarına tanıttı
Gayrimenkul sektörünün önde gelen kuruluşlarından Dumankaya İnşaat, akıllı ev teknolojileri sistemi Dumankaya IQ ve projeleri hakkında bilgi vermek amacıyla İVİAD üyesi Çorlu’lu bir grup iş adamını Ritim İstanbul satış ofisi’nde misafir etti.
İlk olarak İstanbul’un yükselen yıldızı Maltepe’de özgün mimari anlayışıyla hayata geçirilen Ritim İstanbul’un satış ofisini ziyaret ederek bölgeye ve projeye yoğun ilgi gösteren davetliler, projenin sahip olduğu panoramik manzarayı daha yakından görmek ve akıllı ev teknolojileri sistemini deneyimlemek amacıyla Dumankaya Vizyon’un 32. katında hazırlanan örnek daireyi ziyaret ettiler.

Akbank’ta konut faizi % 0.80’in altına indi
Akbank, konut kredilerindeki markası Büyük Kırmızı Ev kapsamında ‘Mart Kampanyası’ düzenledi. Kampanyada faiz oranları yüzde 0,79’dan başlıyor. Mart kampanyası kapsamında bireyler 50 bin lira kredi için, 10 yıl vadede 653 lira aylık taksit ödeyerek yeni evlerine kavuşabilecekler. Akbank Konut Kredisi Mart Kampanyası kapsamında kredi tutar sınırı gözetmeksizin, 1- 5 yıl arası vadelerde yüzde 0.79, 6-10 yıl vadelerde yüzde 0.81 faiz oranı uygulanıyor.
Akbank Bireysel Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Galip Tözge açıklamasında, “Akbank olarak her zaman olduğu gibi müşterilerimizin ev sahibi olma süreçlerindeki desteğimizi devam ettiriyoruz” dedi.