Ekonomi Gayrimenkulde son moda ‘Bomonti modeli’ oldu

Gayrimenkulde son moda ‘Bomonti modeli’ oldu

27.03.2011 - 02:54 | Son Güncellenme:

Bankaların gayrimenkul sektörüne uzun vadeli kredi imkanı tanımasıyla taşınmazın kendini finanse etme süresi uzayınca, yatırımcılar uzun dönemli kiralamaya yöneldi

Gayrimenkulde son moda ‘Bomonti modeli’ oldu

Kağıthane’ye inşa edilen tünellerin ulaşımı kolaylaştırmasıyla birlikte konut ve ofis projelerinin birbiri peşi sıra yükselmeye başladığı Bomonti, kiralamada yeni bir yöntemin ismi oldu.
Konut sektörünün içinde bulunduğu dinamik yapıyı değerlendiren İpek-Çakırkaya İnşaat Ortak Girişimi’nin sözcüsü Yakup Eyüpoğlu, uğraşmak istemediği için gayrimenkulden uzak duranlara ‘Bomonti Modeli’ olarak isimlendirilen uzun dönemli kiralama yöntemini anlattı.
Aynı zamanda Rixos Residences Bomonty’nin yapımcı firmaları arasında yer alan İpek İnşaat’ın Yönetim Kurulu Başkanı da olan Eyüpoğlu, toplu parası olup da bunu gayrimenkulde değerlendirmekten kaçınanlara konutlarını dönemsel kiralama yolu ile değerlendirmeleri tavsiyesinde bulundu.

Kısa sürede amorti ediyor
Türkiye’de dönemsel kiralama alternatifleri sayesinde yatırım amaçlı gayrimenkullerin artık kazancı daha kısa süreye sığdırdığını belirten Eyüpoğlu, söz konusu sisteme dahil olanların kazanmaya da daha erken başladığını kaydetti.
Gayrimenkullerin artık sektör profesyonelleri tarafından yönetildiğine dikkat çeken Yakup Eyüpoğlu, mülk sahiplerinin kiracı bulmak ve takibini yapmak gibi angaryalardan da kendiliğinden kurtulduğuna işaret etti.

‘Kenarda dursun’ devri kapandı
Türkiye’de bu sistemin ilk kez Rixos Residences Bomonty projesinde gerçekleştirildiği için ismine ‘Bomonti Modeli’ demenin yanlış olmayacağına vurgu yapan Eyüpoğlu, “Çünkü bu uygulamayı Türkiye’de ilk Şişli Bomonti’de inşa edilen 42 katlı Rixos Residences Bomonty gerçekleştirdi. Onu, diğer rezidans projeleri izledi. Bu tür işletmeler, gayrimenkulünü dilediği zaman yaşam alanı, dilediği zamanda yatırım aracı olarak kullanmak isteyenler için geliştirildi. Bu durum farklı bir kiralama sistemi ile kazanç olanağını artırıyor” diye konuştu.

Uzun zamandır uygulanıyor
Dünyada bu tür uygulamaların uzun yıllardır devam ettiğini belirten Eyüpoğlu, “Ancak Türkiye, Bomonti projeleriyle birlikte bu modelle tanışma fırsatı buldu. Bunda yatırım ortaklığı şirketlerinin vizyonu ve finansal-hukuki altyapıda son 10 yılda meydana gelen değişikliklerin çok ciddi bir payı var” dedi.

Haberin Devamı

Dönemsel kiralama nasıl işliyor?
- Özellikle rezidans örneklerinde, yüksek standartlarında mobilya ve aksesuar, LCD-DVD sistemleri gibi elektronik ekipmanlarla döşenen süitler rezidans işletmesi güvencesinde haftalık, aylık ve 6 aydan uzun süreli dönemler için kiralanıyor.
- Uluslararası gayrimenkul şirketlerinin dönemsel kiralama portföylerine girilerek ve uluslararası turizm acentalarıyla koordinasyon halinde çalışılarak yüzde 85-90 doluluk oranına ulaşılabiliyor. Kiralanan gayrimenkulün merkezi konumu ve standartları, doluluk oranı ve kira hesaplamasında önem kazanıyor.
- Hukuki prosedürler, sözleşme ve kira takibi dönemsel kiralama yetkilisinin denetiminde gerçekleşiyor.

Getiriyi artırmak için bir ihtimal daha var
Gayrimenkulden kazancı yükseltmenin yolu olarak gösterilen dönemsel kiralama sistemi ile normal şartlarda kiracıdan alınacak ücretin yüzde 30 daha fazlası elde edilebiliyor. Rixos Residences Bomonty örneğinde olduğu gibi bölge şartlarında ortalama 2 bin dolar kira getirisi elde edilebilecek bir konuttan ayda 3 bin dolar kira elde edilebiliyor.
Her yıl 7 milyonun üzerinde turist ağırlayan İstanbul’da imkan olduğuna dikkat çeken Eyüpoğlu, “İstanbul otellerinin yıl boyu doluluk oranları yüksek seyrediyor. Kısa süreli kiralama bu noktada önemli bir alternatif olarak karşımıza çıkıyor. Dönemsel kiralama modeli, yılın belli aylarında İstanbul’da yaşamak isteyen turistlere, bir konferansa katılmak için gelip tatilini burada geçiren ve iyi döşenmiş ev konforu arayan profesyonellere cazip fırsatlar sunuyor” dedi. Eyüpoğlu, Bomonti Modeli’nin İstanbul gayrimenkul piyasasında yeni ve kârlı bir açılım olarak kayda geçeceğe benzediğini belirterek sözlerini bitirdi.

Haberin Devamı

Ali Sami Yen projesine başlamadan elindeki konutları kiracısıyla satıyor
Ali Sami Yen, Ataköy ve Likör Fabrikası arsaları üzerine 550 milyon dolarlık yatırım planladıklarını ifade eden Aşçıoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Aşçıoğlu, elindeki son konutları yatırımcılara avantajlı fiyattan satmak üzere kampanya başlattı

Haberin Devamı

Ali Sami Yen, Ataköy ve Likör Fabrikası arsaları olarak bilinen üç gayrimenkule 550 milyon dolarlık yatırım planlayan Aşçıoğlu, Selenium projelerindeki konutların satışından elde edeceği 80 ile 100 milyon dolarlık geliri yatırıma aktaracak.
Aşçıoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Aşçıoğlu, Beşiktaş’taki Selenium Twins ve Selenium Panaroma projelerindeki son konutları yatırımcılara avantaj lı olarak satmak üzere kampanya başlattıkların dile getirerek, “Geçen yılki kampanya da firma, 1 hafta da 35 milyon dolarlık gayrimenkul satmıştı” dedi.
Likör ve Ali Sami Yen’in projelerinin çalışması devam ederken Ataköy’de artık sona yaklaştıklarını ifade eden Aşçıoğlu, ellerinde ciddi bir gayrimenkul olduğunu ve bunu kampanyalar ile eriterek diğer projelere harcamak istediklerini kaydetti. Ali Sami Yen’de 1 ofis ve 2 rezidans kulesi yapacaklarını belirten Aşçıoğlu, “Likör’de bir otel olabilir. Ataköy’ün değeri 35 milyon, Ali Sami Yen 250-300 milyon, likör ise 180 milyon dolar. Ali Sami Yen’de satışları mayısa yetiştirmeye çalışıyoruz. Burada 800 civarında konut olacak” dedi.
Selenium Twins’in dünyanın en lüks binası olduğunu belirten Aşçıoğlu, “248 konuttan 31 adet kaldı. Yeni kampanya ile 18’ini satışa çıkarıyoruz. Kalan 13’ünü de kiralıyoruz. Metrekare fiyatları 8-10 bin dolar olması gereken konutları yüzde 20 ile 30 arasında indirimle satacağız” diye konuştu.

Kampanyaya kiracı da dahil
Gerçekleştirdikleri kampanyayı kiracı garantili olarak kurguladıklarını kaydeden Aşçıoğlu, yatırımcının piyasa rayiçlerinin altında satın aldığı konutlarda hemen kazanç sağlayacağını dile getirdi. Hatta hazır kiracılı daireler olduğunu kaydeden Aşçıoğlu, bunun yatırımcılara cazip geldiğini belirterek sözlerine son verdi.

Haberin Devamı

‘Herkese konut satılmıyor’
Nişantaşı, Ulus, Fulya ve Etiler’de temelden 7 ile 10 bin dolar arasında değişen fiyatlardan konut satıldığına dikkat çeken Aşçıoğlu, “Burada her şeyiyle oturmuş bir bina var. En iyi malzemeler var. Civatanın bile en iyisini kullandık. Rahmi Koç dahi eve bakmak için geldi” dedi.
Projeden herkese konut satmadıklarına dikkat çeken Aşçıoğlu, “Aynı kültürde olmayan insanlara, Türk kültürüne uygun yaşam biçimi olmayanlara satmayacağız. Satmadık. Çünkü burada Koç var, Sabancı var Ulusoy var. Burası bir aile ortamı” diye konuştu.
Tüm dünyada yaşanan karışıklıklar sonucunda Türkiye doğru kurgulandığı takdirde Ortadoğu’dan ve Kuzey Afrika’dan kaçan parayı yakalayabileceğini dile getiren Aşçıoğlu, Libya’dan şu anda para gelmese bile zamanla geleceğini kaydetti.

Haberin Devamı

Maltepe’deki arsaya 5 bin konut geliyor
Son iki yıl içinde faaliyet gösterdiği gayrimenkul alanında yüzde 25’in üzerinde büyüyen Dumankaya, Maltepe’deki Yapı Merkezi’nin 60 dönümlük arsasının üzerine kat karşılığı proje geliştirecek. Dumankaya, bu arsaya 500 milyon TL’lik bir yatırımla 5 bin konut yapacak.
Yapı Merkezi’nin Maltep E-5 üzerindeki arsasının üzerinde ciddi bir yatırın gerçekleştireceklerini kaydeden Dumankaya İnşaat İş Geliştirme Direktörü Abdullah Yazıcı, 2011’in ikinci yarısında arsa için harekete geçeklerini kaydetti.
Arazinin bulunduğu adresi “Maltepe E-5 üzerindeki Carrefour’un hemen yanındaki eski Toyota merkezinin bulunduğu nokta” olarak tarif eden Yazıcı, “Yapı Merkezi ile kat karşılığı anlaşmaya vardığımız bu arazide 500 milyon TL değerinde bir proje geliştirmeyi planlıyoruz. 60 dönüm büyüklüğündeki bu arazideki proje çalışmalarımızı 2011’in ikinci yarısında başlamış olacağız” dedi.
Dumankaya’nın sürdürülebilir ve dengeli bir büyüme stratejisi izlediğini belirten Yazıcı, özellikle son iki yıl içinde yüzde 25’in üzerinde önemli büyüme rakamlarına eriştik. Bu yeni arsa alımıyla kente kimlik katan yaşam alanları geliştirmeye devam ederek büyümemizi sürdüreceğiz. Maltepe’deki bu arsa ile birlikte 2011 yılı içerisinde 5 bin konutta toplam 1.350 milyar TL’lik bir yatırım değerine ulaşmayı amaçlıyoruz” dedi.

Bomonti’deki kule yüzde 15 kazandırdı
Kuruluşunun üzerine bir yılı daha doldurmayan Fer Yapı, geliştirdiği itower Bomonty projesinin yüzde 43’ünü satarken yatırımcılarına da bir ayda yüzde 15 kazanç sağladı. Sinpaş GYO’nun Bomonti’deki 4 bin 250 metrekare arsasında hasılat paylaşımı modeliyle gerçekleştirilen itower Bomonty’de 60 ile 800 metrekare arasında farklı büyüklükte 213 iş yeri bulunacak.
30 katlı projede 4 bin dolardan başlayan fiyatların şu anda 4 bin 800 dolara yükseldiğini kaydeden Fer Yapı Yönetim Kurulu Üyesi Ramadan Kumova, itower’e ek olarak Nisan sonunda Yenibosna’daki projede satışa başlayacaklarını söyledi. Kumova, eski Altınyıldız Fabrikası’nın arsasının üzerine bin konut ve residenceye ek olarak 15 bin metrekare inşaat alanına 40 dükkân inşa edeceklerini dile getirdi.

Kartal projesi Eylül’de satışa çıkıyor
Fer Yapı’nın daha önce Kartal’da E-5’e 100 metre cephesi olan 27 bin metrekarelik arsayı hasılat paylaşımı yöntemi ile aldığını belirten Kumova, burada farklı bir gelişme yaşandığını kaydetti. 28 milyon TL ödeyerek arsanın tamamını satın aldıklarını belirten Kumova, yola yakın kısımda itower benzeri ofis kuleleri, arka tarafta da konutların yükseleceğini söyledi. Proje geliştirmenin devam ettiğini belirten Kumova, burasının ancak eylül ayında satışa hazır olacağını dile getirdi.