Ekonomi GAZİANTEP REKORA DOYMUYOR

GAZİANTEP REKORA DOYMUYOR

02.12.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Gaziantep, Suriye krizine rağmen kasım ayında ihracatını yüzde 43 artırarak en fazla ihracat yapan il ünvanını kaptı. 2004’te 1.2 milyar dolarlık ihracatı olan Gaziantep 2012 sonunda 6 milyar dolar ihracatla yeni bir rekora imza atacak

GAZİANTEP REKORA DOYMUYOR

Komşu ülkelerle ticaretin öncülüğünü yapan Gaziantep, Irak krizinde edindiği tecrübeyi Suriye krizinde başarı öyküsüne dönüştürdü. 10 yıl önce 1 milyar doların altındaki seviyelerden başladığı ihracatını her yıl rekorlarla büyüten Gaziantep 2012 sonunda 6 milyar dolar barajını aşarak yeni bir rekora imza atmaya hazırlanıyor. Kasım ayında yüzde 43 artışla ihracatını en çok artıran il konumuma yükselen Gaziantep, 2012’nin 11 ayında 173 ülkeye 5 milyar 377 milyon dolar ihracat yaptı.

GAZİANTEP REKORA DOYMUYOR

Başta Irak ve Suriye olmak üzere Ortadoğu ülkelerine yakınlık avantajını çok iyi değerlendiren Gaziantep, ‘yakın komşularla ticari ilişkilerin geliştirilmesi’ konusunda model şehir oldu. Irak savaşının çıkmasıyla ekonomisinin durma riskini yeni pazarlar stratejisiyle aşan Gaziantep, edindiği tecrübe sayesinde Suriye kapılarının kapanmasından sonra da bir kayba uğramadı ve tam tersine yatırımlarını, üretimini, istihdamı ve ihracatını artırdı.
Alternatif pazarlar stratejisini Irak savaşı günlerinde devreye sokarak krizi teğet geçen Gaziantepli sanayiciler, Suriye kapılarının kapandığı yıl olan 2012’de ihraç pazarlarını çeşitlendirme avantajının meyvelerini topladılar. Yeni pazarların yanı sıra Avrupa pazarındaki kısmi toparlanma da ilin ihracatına olumlu rakamlar şeklinde yansıdı.

Sanayi hızlı büyüyor
Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulu 4 bölgede üretim yapan 700 fabrikada 100 bin işçi istihdam ediliyor. Beşinci bölgenin tahsis çalışmaları devam ederken, 6 ve 7’inci organize sanayi bölgelerinin kurulma çalışmaları da hızla sürdürülüyor. Şehir, 2023 yılında 350 bin kişiye istihdam yaratmayı ve 30 milyar dolar ihracat yapmayı hedefliyor.

Haberin Devamı

GAZİANTEP REKORA DOYMUYOR

Rıdvan Köksüzer Anadolu Yapı Müteahhitleri Fed. Başkanı
’Olaylar günübirlik ticareti etkiledi’

Anadolu Yapı Müteahhitleri Federasyonu Başkanı Rıdvan Köksüzer, Gaziantep’in bir çekim merkezi haline geldiğini bu nedenle devamlı göç aldığını ve konut fiyatlarının sürekli artış gösterdiğini söyledi. Suriye’den gelenlerin Gaziantep’te ev kiralaması nedeniyle kiralık konutta büyük sıkıntı çekildiğini belirten Köksüzer, “Gelen insanlar zorda kalmış. Bu insanlar ev sahibi ne kadar isterse o kadar kirayı veriyor” dedi.
Suriye meselesinin Gaziantep’te günübirlik ticarete çok zarar verdiğini belirten Köksüzer, şöyle konuştu:
“Suriye’de olaylar başlamadan önce Gaziantep ile Halep arasında çok önemli ticaret vardı. Suriye’deki olaylar nedeniyle sıkıntımız var. Bunun bir an önce aşılması lazım. Bu sorun bir gün bitecek. Türkiye için esas mesele o zaman başlıyor. Bu durumda Türkiye’nin posisyonu ne olacak? Türkiye’nin bu hazırlıklı olması lazım. Barış sağlandığında sadece Suriye ile değil, benzeri diğer ülkelerle de karşılıklı ticaret çok gelişecek.”

Haberin Devamı

Tamer Özdurak GAGİAD Yönetim Kurulu Başkanı
‘Suriye kayıplarını çoktan telafi ettik’

Türkiye genelinde iç pazarın daraldığını belirten Gaziantep Genç İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özdurak, ekonominin büyümesini ihracat sayesinde sürdürdüğünü söyledi. “Arap baharı ile başlayan olaylar bizi etkilemedi demek yanlış olur. Komşu rahatsızken sizin rahat olmanız mümkün değil” diyen Özdurak, şöyle konuştu:
“Gaziantep’in Suriye’ye ihracatı telafi edilemeyecek boyutta değildi. Biz il olarak telafi ettik, Türkiye de etti. Suriye’den sonra şimdi de Irak’la sorunlar başladı. Irak bizim için çok ciddi bir pazar. Irak diğer pazarlardan biraz farklı. Biz orada her zaman dış ticaret fazlası veriyoruz. Bölgede barış çok önemli. Olaylardan sonra sınır ticaretiyle gelenlerin Gaziantep ekonomisine bir faydası oluyor ama çok büyük boyutlarda değil. Eskiden Suriye’den alışverişe gelenler nedeniyle otellerde, restoranlarda yer bulamazdınız, çarşıda adım atamazdınız.”

Haberin Devamı

Adil Konukoğlu Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı
‘Küresel krizde bile başarı hikayesi yazdık’

“Bu yıl sonunda 6 milyar dolar ihracat yaparak yeni bir rekor kıracağız. Türkiye’ye model bir şehiriz. 173 ülkeye mal satıyoruz. Küresel kriz ortamında bile başarı hikayesi yazan sanayicilerimizi ve ihracatçılarımızı kutluyorum. İthalattan fazla ihracat yapan az sayıdaki illerden biriyiz. Komşu ve çevre ülkelerle ihracata büyük önem veriyoruz. Suriye’nin bizim ihracatımızda 135 milyon dolarlık yeri var. Bu nedenle Suriye’nin ihracatımıza çok büyük etkisi olmadı. Ancak Suriye Gaziantep ihracatçısının Ortadoğu’ya geçiş güzergahıydı. Bu güzergah kapanınca Ortadoğu’ya ihracat Ro-Ro gemileriyle devam ediyor. Bunun da maliyetleri artıran, kâr marjını düşüren bir etkisi oldu. Suriye’deki olaylar bitince ilişkilerimiz tekrar eski düzeyine gelir.”

Mehmet Aslan Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı
‘Herşeye rağmen büyümeye devam’

“Bölgedeki bütün olumsuzluklara rağmen büyümeyi sürdürüyoruz. Her türlü krize karşı direnç gösteren Gaziantep, değişik pazarlara açılarak büyümeye devam etti. Gaziantep’in ihracatı, Türkiye genel rakamlarının 2 kat üzerinde gerçekleşiyor. Suriye olayları Gaziantep ekonomisini belirli oranlarda etkiledi. Özellikle esnafımız, Suriye’den gelen turisti, dolayısıyla turizm gelirlerini kaybetti. Kriz zamanında pazarlarımızı genişleterek krizleri atlattık. Bu yıl 6 milyar dolar ihracat hedefliyoruz. Arap ülkelerinde demokrasi geliştikçe alım gücü yükselecek. Suriye halkı ile yakın olmamız bu kötü günlerden sonra kısa sürede eski günlere dönmemize yardımcı olacak.”

Haberin Devamı

Cahit Nakıboğlu Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Başkanı
‘Sanayici için cazibe merkezi haline geldik’

“Gaziantep sanayide öncü şehirlerden biri ve yatırımlar için cazibe merkezi haline geldi. Sanayicinin yatırım iştahı doğrultusunda 5’inci bölgede arsa tahsis çalışmaları sürüyor. 6 ve 7’inci bölgelerin kuruluş çalışmaları devam ediyor. Türkiye’nin önemli sanayi kentleri arasında yer alıyoruz. Türkiye’nin ikinci en büyük 500 sanayi kuruluşu arasında Gaziantep’ten 24 firmanın yer alması ve ihracat hedefimize emin adımlarla ilerlememiz bunun en büyük göstergesidir. Birçok sektörün dünya ve Türkiye lideri firmanın faaliyet gösterdiği Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi, 700 firma ve 100 bin istihdamla ülkemiz sanayisinde çok önemli bir yere sahip. 5’inci OSB’yle Türkiye’nin yatırım merkezi olacaktır.”