Ekonomi Genç girişimciye "can suyu"

Genç girişimciye "can suyu"

04.11.2014 - 16:25 | Son Güncellenme:

Sıfır sermayeli girişimciye büyük destek

Genç girişimciye can suyu

Türkiye'nin sayılı üniversitelerinden Ortadoğu Teknik Üniversitesi'nin (ODTÜ) öncülüğünde düzenlenen yarışmada, teknoloji şirketi kurma yaratıcılığına sahip sıfır sermayesi olan genç girişimci adaylarına büyük destek sağlanacak. Genç girişimci adayları, toplam değeri 2 milyon lira olan ödül için yarışacak. Yarışmanın ana destekçileri arasında Microsoft, Arçelik, Elginkan Vakfı ve TEB'in yanısıra Savunma Sanayii Müsteşarlığı da bulunuyor.

Haberin Devamı

Ödülü kazananlar, sağlanacak maddi destek ile kendi teknoloji şirketlerini kuracak. Böylece hiç sermayesi olmayan ancak yaratıcı girişimcilere, bir anlamda "can suyu" verilecek. Yarışma sonucu bugüne kadar 50 başarılı şirket, ulusal ekonomiye kazandırıldı.

ODTÜ ve ODTÜ Teknokent tarafından Teknopark İstanbul işbirliğiyle düzenlenen "Yeni Fikirler Yeni İşler Yarışması"nda (YFYİ) büyük final 8 Kasım Cumartesi günü yapılacak. Yalnızca Türkiye’nin değil, dünyanın değişik bölgelerinden yüzlerce başvurunun yapıldığı yarışmada finale, beş kategoride 21 girişimci ekip kalmıştı. Başarılı ekipler 8 Kasım’da, toplam değeri 2 milyon liraya ulaşan büyük ödül ve ABD Kampı Özel Ödülleri için yarışacak.

ODTÜ Teknokent Genel Müdürü Mustafa Kızıltaş, Türkiye'deki savunma, enerji, sağlık ve teknoloji kategorilerini kapsayan ilk yarışma olan YFYİ Yarışması’yla ilgili bir açıklama yaptı. Yarışmanın ana destekçilerinin Elginkan Vakfı, SSM, TEB, Arçelik ve Microsoft olduğunu söyleyen Kızıltaş, "Teknopark İstanbul, GE, Yedaş ve OSTİM Organize Sanayi Bölgesi de destekçilerimiz arasında yer alıyor" dedi.

Haberin Devamı

TEKNOLOJİ ŞİRKETİMİ KURACAĞIM ANCAK PARAM YOK!

Yarışmanın esas amacının Türkiye'de 'Ben kendi teknoloji şirketimi kuracağım' diyenlerin olgunlaşmasını sağlamak olduğuna vurgu yapan Mustafa Kızıltaş, şunları söyledi: "Başarılı şirketlerin oluşmasını sağlamayı hedefliyoruz. 2005 yılından bu yana gerçekleşen yarışmamıza bu sene bin 400 başvuru yapıldı. İstanbul başta olmak üzere Türkiye’nin değişik bölgelerindeki üniversitelerden, hatta yurtdışından başvurular bulunuyor. Jürimiz ise akademisyenler, yatırımcılar, şirket sahipleri, deneyimli girişimciler, finans kuruluşları ve ekosistem içerisinde yer alan çeşitli kamu kuruluşları temsilcilerinden oluşuyor. Çok sesli bir ekipten oluşan jürimiz, projeleri titizlikle değerlendiriyor."

HEDEF 1 MİLYAR DOLARLIK ŞİRKETLER

Bugüne kadar 50 başarılı şirketin bu yarışmadan çıktığını da ifade eden Kızıltaş, şöyle edvam etti: "Bu yılki yarışma sonunda da savunma, sağlık ve teknoloji üzerine yeni şirketler kurulacak. Kazananlara 100 bin lira gelişim sermayesi verilecek ve dünya şirketi olma vizyonu kazanmaları için Amerika’ya götürülecekler. Gelecekteki hedefimiz ise 2020’de 1 milyar dolarlık teknoloji şirketini, ODTÜ Teknokent’ten çıkarmak. 2023’te de bunu 2 milyar dolara yükseltmek. Ülkemiz için büyük önem taşıyan bu proje her ne kadar ODTÜ’ten çıkmış olsa da, ODTÜ ile sınırlı kalmadı. Herkese açık bir yarışma ve grup, ekip ve kişiler destekleniyor. Örneğin geçmişte Bilkent Üniversitesi’nden bir grup birinci olmuştu. Organizasyonun daha geniş kitlelere ulaşması için İstanbul’da, uluslar arası olmasını sağlamak için de Silikon Vadisi’nde bir kuluçka merkezi açılıyor."