Ekonomi General Motors'da mutlu son

General Motors'da mutlu son

30.07.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

General Motors'da mutlu son

General Motorsda mutlu son

       DÜNYANIN en büyük otomobil üreticisi olan General Motors'a (GM) 2.2 milyar dolara mal olan ve şirketin ABD'deki operasyonlarını felç eden sendika grevinin sona erdirilmesi için, geçici anlaşmaya varıldı.
       Birleşik Oto İşçileri Sendikası (UAW) Başkanı Stephen Yokich, grevin, üyeleri ve fabrikaların bulunduğu Michigan eyaletinih Flint kenti halkı için büyük zorluk yarattığını belirterek, "umarız yakın bir gelecekte senidka ile General Motors biraraya gelip, bu tür sorunları çözmek için daha iyi yollar bulurlar" dedi.
       Görüşmecilerin, şirketin Flint'te bulunan ve grev yapan iki yedek parça imalat fabrikası ile grevin bulunmadığı üç ayrı fabrikadaki sorunları çözdükleri bildirildi. Ohio'nun Dayton kentinde yeralan ve fren üreten iki fabrikadaki anlaşmazlığın ise, kapsamlı bir çözüme varılmasının önündeki en büyük engeli teşkil ettiği kaydedildi.
       Sendika (UAW) Başkan Yardımcısı Richard Shoemaker, önceki gün varılan anlaşmanın, tüm GM imalathanelerindeki sorunları çözdüğünü ve Dayton'daki sorunların da çözülmesini sağlayacak bir çerçeveyi oluşturduğunu kaydetti.
       Shoemaker, anlaşmanın, Dayton fabrikasının en az 2000 yılının Ocak ayına kadar satılmayacağı ve sendikanın, bu fabrikada grec yapmayacağına ilişkin bir hükmü de içerdiğini kaydetti; ancak başka yerlerde grev yapılmayacağına ilişkin garanti verilmediğini vurguladı.
       Flint fabrikalarında greve yolaçan anlaşmazlıklar, iş kuralları, fabrikaların geleceği, sağlık ve güvenlik koşulları gibi konular üzerinde yoğunlaşıyordu. Grev yapan işçiler,GM'nin işlerini ellerinden alıp, bunları Meksika ya da diğer ülkelerde yaptırmayı planlamasından korktuklarını bildirmişlerdi.
       Grev yüzünden, şirketin Kuzey Amerika'daki üretimi durmuş, 192 bin 900 işçi işsiz kalmış ve şirket, 2 milyar doların üzerinde para kaybetmişti.