Ekonomi Gıda fiyatlarında düşüş başladı

Gıda fiyatlarında düşüş başladı

01.06.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

TZOB gıda fiyatlarında son 14 günlük hareketi değerlendirdi. Markette en fazla fiyat düşüşü yüzde 44.39 ile salatalıkta. Sivri biber ve domates başta olmak üzere sebze fiyatlarında düşüşün başladığı gözlendi

Gıda fiyatlarında düşüş başladı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, son 14 günde marketlerde en fazla fiyat düşüşünün yüzde 44.39 ile salatalıkta meydana geldiğini belirterek, “Markette en fazla fiyat artışı ise yüzde 9.1 ile Antep fıstığında oldu” dedi.

Haberin Devamı

Bayraktar, dün TZOB Genel Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısında, ramazan ayında üretici ve market fiyatlarındaki değişime ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

17 ürün...

Market fiyatlarında 15 Mayıs-29 Mayıs 2019 tarihlerinde beş üründe fiyat değişimi görülmediğini belirten TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 17 ürünün fiyatında azalış, 14’ünün fiyatında ise artış gerçekleştiğini söyledi. Bayraktar, kuru fasulye, nohut, kuru incir, fındık ve zeytinyağı fiyatında değişim olmadığını ifade ederek şu bilgileri verdi:

“Fiyat düşüşü markette yüzde 44.39 ile en fazla salatalıkta meydana geldi. Bunu yüzde 39.43 ile sivri biber, yüzde 36.7 ile domates izledi. Markette en fazla fiyat artışı ise yüzde 9.1 ile Antep fıstığında oldu. Antep fıstığını yüzde 6.17 ile kuru üzüm, yüzde 5.43 ile süt takip etti.”

Haberin Devamı

Gıda fiyatlarında düşüş başladı

Soğan hâlâ hareketli

Söz konusu dönemde 16 ürünün üretici fiyatlarında değişim görülmezken, dokuz ürünün fiyatında azalış, üçünün fiyatında ise artış olduğunu anlatan Bayraktar şöyle devam etti:

“Kuru kayısı, havuç, marul, maydanoz, limon, elma, kuru fasulye, nohut, kırmızı mercimek, yeşil mercimek, pirinç, kuru incir, fındık, Antep fıstığı, zeytinyağı ve süt fiyatlarında değişim olmadı. Fiyat düşüşü üreticide yüzde 67.5 ile en fazla salatalıkta görüldü. Üreticide en fazla fiyat artışı yüzde 5.56 ile kuru soğanda meydana geldi.”

Markete yansımıyor

Bayraktar, ramazan ayının son günlerinde üretici ve market fiyatları arasındaki farkın yüzde 444.36 ile en fazla salatalıkta görüldüğüne işaret ederek şunları söyledi:

“Salatalıktan sonra fiyat farkı sırasıyla, kuru kayısıda yüzde 360.39, kabakta yüzde 316.23 oldu. Bazı ürünlerde üretici bazında fevkalade ucuzlama var. Market fiyatlarına bunun yansımadığını görüyoruz. Bu zinciri kısaltamıyoruz, bunun yolu da belli, örgütlenme noktasında mesafe almamız lazım. Tarım ve Orman Bakanlığımıza sesleniyorum, gelin beraber çalışalım, Türkiye’nin her yerinde teşkilatımız var.”

Yem/süt paritesi

Yem fiyatlarındaki artışa da dikkati çeken Bayraktar, “Hayvanlarımızın kesime gitmemesi ve süt üretiminin de sürdürülebilir noktada olması için süt yem paritesinin 1.5 olması önemli. Yani süt fiyatlarının 2.6 olması gerekir. Ayrıca 25 kuruş olan süt teşvik priminin devamı son derece önemli. Yem maliyetlerimizin aşağı düşürülmesi ve yemde üreticimize destek verilmesini de talep ediyoruz” dedi.