Ekonomi Gıdada israfa karşı en taze hareket

Gıdada israfa karşı en taze hareket

13.10.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Beyaz eşya markası Hotpoint, gıda israfına karşı yürüttüğü çalışmalara yenisini ekledi. Ünlü Şef Jamie Oliver, Hotpoint’in Londra’daki ‘kafe’sinde artan gıdalardan sofra donattı.

Gıdada israfa karşı en taze hareket

Dünyadaki gıda israfı hızla artmaya devam ediyor. Satın alınan gıdanın üçte biri ya kayboluyor, ya da israf ediliyor. 2020’de bu oranın yüzde 40’a varması bekleniyor. Sadece Avrupa’da her yıl 88 milyon ton gıda israf ediliyor ve bu israfın yüzde 53’ü evlerde gerçekleşiyor. Bu sorundan yola çıkan beyaz eşya üreticilerinden Hotpoint ile ünlü şef Jamie Oliver dünyadaki gıda israfına dikkat çekmek için bir araya geldi. ‘Unutulmuş Gıdalara Taze Fikirler’ kampanyasını başlatarak tüketicileri gıda konusunda daha bilinçli kararlar vermeye teşvik eden şirket, Avrupa’nın her yerinde israfı azaltacak basit ve verimli yemek tüyoları paylaşıyor.

Haberin Devamı

Geçtiğimiz günlerde kampanyayı desteklemek için Londra Covent Garden’da ‘Taze Fikirler’ adında bir pop-up kafe açan şirket, artan yiyeceklerden hazırlanan yaratıcı bir menü sunmaya başladı. Jamie Oliver da burada diğer şeflerle birlikte, unutulan gıdaların nasıl leziz yemeklere dönüştürüleceğini gösterecek. Burada elde edilen tüm kazanç, gıda israfı ve açlık ile mücadele eden bir hayır kurumu olan FoodCycle’a bağışlanacak.

Bayat ekmekler salataya!

Dünyanın çeşitli bölgelerinden gazetecileri Taze Fikirler ‘kafe’sinde ağırlayan şef Oliver, burada artan gıdalardan yemekler yaptı. Yemekleri yaparken soruları da yanıtlayan Oliver, ‘mutfakta gözümüze ilişen rastgele malzemeleri’ kullanmak için nereden başlamamız gerektiğini anlattı. Oliver, “Makarna ya da omlet gibi temel bir fikirle yola çıkarsanız lezzet katmak için kullanmak istediğiniz sebzeleri kolayca ekleyebilirsiniz. Çorbalar da başlangıç için mükemmeldir. Domates çorbası gibi doyurucu çorbalarda bayat ekmek kullanabilirsiniz. Salatalar için de geçerli bu. Bozulmaya yüz tutmuş ekmeklerinizden krutonlar yapıp salatanıza ekleyebilirsiniz” dedi.

Haberin Devamı

Ekmek, meyve ve sebze

Yemek israfının genellikle düzensizlikten veya artan yemeğin nasıl kullanılacağını bilmemekten kaynaklandığını kaydeden Oliver, en çok israf edilen malzemeler arasında ekmek ile taze sebze ve meyvelerin önde olduğunu söyledi. Yine Hotpoint tarafından yapılan araştırmada, kişilerin gereğinden fazla yiyecek aldığı ya da zaten evlerinde olan şeyleri yanlışlıkla tekrar satın aldıkları görüldü. Oliver, “Maalesef günün sonunda çöpe atılan bazı çok lezzetli malzemeler var. Mesela pişmiş tavuk, hem de o tavuğu kullanarak yapabileceğiniz o kadar şey varken... Harika erişteler, lezzetli salatalar, nefis bir tavuklu çorba” diye konuştu.

JAMIE OLIVER’DAN TÜYOLAR

Mutfakta israfı azaltırken leziz yemekler yapmanın ne kadar kolay olduğunu göstermek istediğini anlatan Jamie Oliver, yiyecekleri uzun süre taze tutmakla ilgili şu ipuçlarını verdi:

“Öncelikle buzdolabınızda ne var ne yok bilin ki arkalarda unutulan bir şey kalmasın. Yiyecekleri düzenli tutmak kullanılmaları için ilk adım. Yiyeceği en uygun yerde sakladığınızdan emin olun. Isınan hava yükseldiğinden, et ve balığı buzdolabının daha soğuk olan alt raflarında, süt ürünlerini orta raflarında, çeşnileri ve ev yapımı salata sosları gibi ürünleri buzdolabını açar açmaz ilham vermesi için en üstte ve kapı içi raflarında tutun. En basit kural olarak buzdolabınızı 4°C veya daha altında sıcaklıkta çalıştırmak. Bir miktar çürümeye yüz tutmuş meyveniz varsa saklama kabında dondurucuya atın. Başka bir gün meyveli içecek hazırlarken işinize yarar. Bir başka püf noktası da otları bir buz kalıbına doğrayıp, üzerine zeytinyağı gezdirip dondurmaktır. Açıkçası dondurucunuza koyabileceğiniz şeylerin sonu yoktur.”

Haberin Devamı

Teknolojiyle koruyor

Whirlpool Corporation Türkiye Pazarlama Direktörü Aylin Alpay, şirketin ‘Unutulmuş Gıdalara Taze Fikirler’ kampanyasını başlatarak, israf konusundaki duyarlılığa uzun süredir dikkat çektiğini belirtirken, yeni teknolojilerle bu fikre hizmet ettiklerini söyledi. Alpay, “Ürünlerimizi gıdaları daha uzun süre taze saklayacak teknolojilerle zenginleştiriyor, basit malzemelerle lezzetli yemekler hazırlanabilecek tariflerle donatıyoruz. İsrafı farklı perspektiflerden ele alıyor ve enerji tüketimini de azaltacak, aile bütçesine katkıda bulunacak ürünleri tüketicilerimize sunuyoruz; 35 güne varan tazelik sağlayan Active Oxygen teknolojisi ve arta kalmış yiyecekler için bile 3 kat daha fazla lezzet deneyimi sunan Gentle Steam Fırın gibi” dedi.