Ekonomi Gıdalara renklendirici katma dönemi kapandı

Gıdalara renklendirici katma dönemi kapandı

01.07.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ekmekten konserveye, sucuktan süte kadar yüzlerce gıda maddesine renklendirici madde katmak yasaklandı. Çocuklarda dikkat bozukluğu yapan 6 renklendirici madde etikette mutlaka yazılacak

Gıdalara renklendirici katma dönemi kapandı

Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği’ne göre ekmekte katkı, balda renklendirici yasak olacak. Domuz ürünleri katkı maddelerinde kullanılamayacak. Çocuklarda dikkat bozukluğu yapan 6 madde, gıda etiketlerinin üzerinde belirtilecek.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın “Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği” Resmi Gazete’de yayımlandı.
Yönetmeliğe göre domuz kaynaklı bir gıda katkı maddesi; gıdalarda, gıda katkı maddelerinde, gıda enzimlerinde ve gıda aroma vericilerinde kullanılamayacak. Yağların içine domuz, sığır ve balık yağı karıştırılamayacak.
Yönetmeliğe göre ambalajsız ekmekte pide ve bazlamada katkı maddesi kullanılmayacak. Ambalajlı ve dilimli bazı özel ekmekler ile bazı fırıncılık ürünlerinde ise belirlenen ölçülerde katkı maddesi kullanımına izin verildi.

Daha sağlıklı olacak
Köftede, et ve tavuk dönerde, pastırmada, sucukta renklendirici yasak olacak. Gıdaların daha sağlıklı olması için renklendirici kullanımı yasaklanan ürünler şöyle:
Çikolatalı süt, fermente süt (aromalandırılmamış), krema, krema tozu, bitkisel veya hayvansal katı ve sıvı yağlar, peynir, tereyağı, yumurta, yumurta ürünleri, un, ekmek ve benzeri ürünler, makarna, mantı, şeker, salça, domates ve biber püresi, konserve domates, domates bazlı soslar, meyve suyu ve meyve nektarı, sebze suyu, ambalajda veya kurutulmuş işlenmiş meyve, sebze (patates dahil), mantar, reçel, jöle, balık, kabuklular, et, kümes hayvanları, av hayvanlarının etleri, kakao ürünleri, çikolata bileşenleri, kahve, çay, bitki çayı, tuz, baharat, şarap, diğer alkollü içkiler, sirke, bebek ve küçük çocuk gıdaları, bal...

Haberin Devamı

Bu maddeler çocuklara zararlı
‘Sunset yellow’, ‘kinolin sarısı’, ‘karmosin’, ‘allura red’, ‘tartrazin’, ‘ponzo’ adlı renklendirici içeren gıdaların, ürün etiketlerinde belirtilmesi zorunlu olacak. Sözkonusu katkı maddelerinin, çocukların aktivite ve dikkatleri üzerine olumsuz etkileri bulunabileceği belirtildi.