Ekonomi Girişimci ol desteği kap

Girişimci ol desteği kap

18.06.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Devlet yatırım yapmak ve girişimci olmak isteyenlere büyük olanaklar sunuyor. İş dünyası için hangi imkânlar var? Desteklerden nasıl yararlanılıyor? Hangi giderler destek kapsamında? Milliyet sizin için inceledi

Girişimci ol desteği kap

Girişimci ol desteği kap
Özel sektör yatırımları uzun süredir bir dizi devlet desteği ile güçlendiriliyor. Bu kapsamda özellikle iş hayatına yeni atılanlara verilen destekler kritik önemde.

Haberin Devamı

Yeni girişimcilere verilen destekler arasında kuruluş dönemi makine, teçhizat, ofis donanım ve yazılım giderleri, işletme giderleri, sabit yatırım giderleri desteklemesi var. Kendi tasarımını yapanlara sunulan özel desteklerin yanı sıra hedef pazarı tanıtmak için de danışmanlık veriliyor.

Yeni Girişimci Desteği ile girişimciliğin desteklenmesi, yaygınlaştırılması ve başarılı işletmelerin kurulmasını sağlamak amaçlanıyor. Pazara yeni girenlere yönelik programla işletme kuruluş giderleri, kuruluş dönemi makine, teçhizat, ofis donanım ve yazılım giderleri, işletme giderleri, sabit yatırım giderleri destekleniyor.

İŞKUR avantajı

Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi (UGE) eğitimine katılan girişimcilerin kurduğu işletmeler, İş Geliştirme Merkezi’nde (İŞGEM) yer alan işletmeler teşviklerden yararlanabiliyor. Bu kapsamda KOSGEB üzerinden 50 bin TL hibe ile 100 bin TL kredi veriliyor. 1. ve 2. teşvik bölgelerinde yüzde 60, 3., 4., 5., 6. bölgelerde yüzde 70 oranına kadar destekleme yapılabiliyor. Kadın Girişimci, gazi, birinci derecede şehit yakını veya engelli girişimciye yüzde 20 avantaj sağlanıyor.

Haberin Devamı

Yeni işletmeler, İŞKUR’un engellilerin ve eski hükümlüleri işe alanlara verilen desteğinden de yararlanabiliyor. Bu kapsamda engelliler için kuruluş işlemleri desteği (resmi işlemler, onaylar, izinler, ruhsatlar ve sigorta masraflar), işletme gideri desteği (su, elektrik, iletişim, ısınma, tanıtım), kuruluş desteği (makine, teçhizat, yazılım, donanım, ara madde, sarf malzeme, ofis malzemesi) sağlanıyor.

Hükümlü çalıştıranlar da kuruluş desteği alabiliyor. Desteklemede tavan 50 bin lira. İŞKUR’un kendi işlerini kurmak isteyenlere yönelik bir de eğitim programı bulunuyor. Bu kapsamda temel seviye girişimcilik eğitimi, sınıf içi eğitim ve atölye çalışmaları yapılıyor.

Tasarımcıya milyon dolar

Kendi ürününü tasarlamak isteyenlere de önemli bir destek var. Bu kapsamda tasarım değeri yüksek ürünler üretebilmek adına geliştirilecek projeler için 1 milyon doların üstünde destek sağlanıyor. Bu destekle tasarımcı, modelist ve mühendis brüt maaşlarının yüzde 50’si, 1 milyon dolara kadar verilirken, alet, teçhizat, malzeme ve yazılım harcamalarının yüzde 50’si, 250 bin dolara kadar karşılanıyor. Ticaret Bakanlığı’nın desteği 5 yıla kadar sürdürülebiliyor. Bakanlığın şirketi yerinde incelemesinden sonra 3 - 5 ay sonra tasarlama ürüne yönelenler desteğini alabiliyor.

Haberin Devamı

Pazarı öğrenme fırsatı veriyor

Ticaret Bakanlığı ise yeni işletmelere pazarı öğretmekle başlıyor. Bu kapsamda belirli bir pazar ya da sektör hakkında rapor hazırlatmak için destek veriliyor. Bir yıl içerisinde hazırlatılan ya da satın alınan rapor harcamalarının yüzde 60’ı, 200 bin dolara kadar karşılanıyor. 200 bin dolarlık bütçe her yıl yenileniyor.

Fuarda kira

Üretime geçip ürünlerini Türkiye’deki fuarlarda görücüye çıkarmak isteyenler için de bakanlıktan destek sağlanıyor. Yurt içi fuar desteği ile Türkiye’deki her fuar için yer kirası ve stant masraflarının yarısını geri alınabiliyor. Fuar başına 38 bin TL’ye kadar destek veriliyor. Üreticiler ya da bir üreticiyle pazarlama sözleşmesine sahip olanlar, sektörüyle ilgili ihracatçı birliğine başvurarak 3 ay içinde desteğe ulaşabiliyor.

Haberin Devamı

YARIN: TÜRK ŞİRKETLERİ DEVLER LİGİNE NASIL GİRER?