Ekonomi Google’a ‘akıl veren’ Türk geleceği tasarladı

Google’a ‘akıl veren’ Türk geleceği tasarladı

01.08.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Google’ın bir talepte bulunmadan kişisel ihtiyaçları öngören yeni uygulaması Google Now’ı yaratan ekibin en önemli isimleri arasında Türk Ürün Müdürü Barış Gültekin var

Google’a ‘akıl veren’ Türk geleceği tasarladı

Cep telefonunuz siz bir talepte bulunmadan ihtiyacınızı anlayacak ve sizi uyaracak... Mesela sabah, trafik yoğunluğu sebebiyle toplantıya yetişmek için evden erken çıkmanız gerektiğini gösteren bir alarmla uyanabilirsiniz.
Tahmine ve dijital izlere dayalı arama teknolojisi sayesinde bu artık mümkün. Bugün dünyada pek çok şirket, bu teknoloji üzerinde çalışıyor. New York Times’ta yer alan habere göre, bu yeni teknoloji sayesinde kişisel robot asistanlar, siz talepte bulunmasanız bile ihtiyacınızı öngörüyor.
Pekiyi, bir telefon bunu nasıl yapabiliyor? Bir uygulama sayesinde sizin e-mail’inizi okuyor, takviminizi tarıyor ve bulunduğunuz lokasyonu kaydediyor.
Trafik bilgilerini hesap ederek toplantıya yetişmek için yarım saat erken çıkmanız gerektiğini bildiriyor.

Riskin farkında...
Pek çok teknoloji uzmanı, gelecekte bu servisin çok yaygın kullanılacağını düşünüyor. Bu alanda çalışan firmalardan biri de ABD’li devi arama motoru Google. Hazırladığı uygulamanın adı ise ‘Google Now’...
Android telefonlara bir yıl önce, iPhone’lara ise nisanda gelen Google Now, örneğin akşam yemeği rezervasyonu için ne zaman harekete geçmeniz gerektiğini söylüyor. Bunu da e-mail programı Gmail’in gelen kutusundaki OpenTable uyarısından biliyor, cep telefonu GPS’inden lokasyonu görüyor ve Google Maps’ten trafik durumunu dikkate alıyor.
Now’u geliştiren ekipte bir Türk önemli rol oynuyor: Google Now Ürün Müdürü Barış Gültekin... New York Times’a konuşan Gültekin, bu yeni teknolojinin reklam amaçlı kullanılmasıyla ilgili riskin farkında olduklarını ve buna göre hareket ettiklerini kaydetti.

Haberin Devamı

Rötar bilgisi gözlüğe gelecek
Halihazırda tahmine dayalı araştırma servisleri artan sıklıkla kullanıyor. Cue, reQall, Donna, Tempo AI, MindMeld ve Evernote gibi kişisel asistan hizmetleri hayatımızın son dönemdeki davetsiz misafirleri. Takvim girişi, e-postalar, sosyal ağ aktiviteleri ve cep telefonunuzu götürdüğünüz mekanlar öngörü yapmalarını kolaylaştırıyor. Bazı şüpheciler, yeni teknolojinin reklamları desteklemesinin özel hayatı ihlal edebileceğini söylüyor. Örneğin, YouTube’da bir film izlerseniz, Google Now size yerel gösterim saatlerini gönderebilecek. Google Now, Google’ın internet bağlantılı gözlükleri için de önemli bir unsur. Google gözlüğünü takan birisi uçağının rötar yaptığına dair alarmı gözlük camında görebilecek.