Ekonomi Gübretaş’tan 2. uluslararası şirket

Gübretaş’tan 2. uluslararası şirket

11.09.2008 - 11:44 | Son Güncellenme:

.

Gübretaş’tan 2. uluslararası şirket

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliğinin (TTKKMB) bağlı ortaklığı GÜBRETAŞ, İran’dan sonra yabancı sermayeli ikinci ortaklığını Suudi Arabistan firması ile yaptı. Suudi Arabistan sermayeli NESMA ile Haziran ayında NEGMAR Denizcilik Yatırım AŞ adında lojistik şirketi kuran GÜBRETAŞ, ilk gemisini de aldı.
İran’da petrokimya tesisi alırken ilk uluslararası şirketini kuran GÜBRETAŞ, NEGMAR ile birlikte 2. yabancı ortaklı şirketine de sahip oldu.
GÜBRETAŞ Genel Müdürü ve NEGMAR Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Koca, A.A muhabirine yaptığı açıklamada, deniz taşımacılığı yapmak üzere, Haziran ayında, 4 milyon YTL sermaye ile NEGMAR Denizcilik Yatırım AŞ’yi kurduklarını, şirkette Gübretaş’ın yüzde 40, Suudi Arabistan sermayeli NESMA’nın yüzde 40 ve Türk ETİS firmasının yüzde 20 ortak olduğunu söyledi.
GÜBRETAŞ’ın da şirketin bir müşterisi olacağını kaydeden Koca, "Şirket, sadece gübre fabrikalarına değil, aynı zamanda uluslararası piyasada da taşımacılık yapacak. 3 yıl içinde 10 gemi almak üzere hedef belirledik. İlk gemimizi de 15 gün önce aldık. Küçük, 3 bin tonluk bir kuru yük gemisi. Malta bandralı, ama Yunus N adıyla Türk bayraklıya dönüştürüyoruz" dedi.
Koca, neden Suudi Arabistan şirketi NESMA’nın tercih edildiği yönündeki soruya da şöyle yanıt verdi:
"Bu ortaklık uzun süreli karşılıklı görüşmeler sonucunda oluştu. Zaten Türkiye’de faaliyette olan bir şirket. Türkiye’den de inşaat şirketi götürüyor. Suudi Arabistan’da inşaat, taşımacılık, ihracat alanında faaliyet gösteren orta büyüklükte bir grup. Türkiye’de faaliyetlerini artırmak istiyor. Körfez sermayesinin Türkiye’ye aktarılması ve şirketin finansman kaynakları değerlendirilerek ortaklıkta karar verdik. Bir sinerji oluşacak. Bizim çok ortaklı şirket yapımız var. Sermaye Piyasası Kanunu’na tabiyiz. Hem riskleri paylaşmak açısından hem de güzellikleri paylaşmak açısından böyle bir işbirliğine girdik."
GÜBRETAŞ Genel Müdürü ve NEGMAR Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Koca, NEGMAR’ın faaliyetlerinin, GÜBRETAŞ’ın bilançosuna da olumlu katkı yapacağını vurguladı.
GÜBRETAŞ’ın yüzde 50 ortak olduğu konsorsiyum, geçen yıl sonunda, İran’da özelleştirme kapsamında Razi Petrochemincal şirketini 462,6 milyon avroya almak için teklif vermiş, teklif, bu yıl Şubat ayında İran yetkili makamları tarafından onaylanmıştı. Böylece Gübretaş, gübre üretiminde kullanılan ara maddeler, üre ve DAP gibi tüketimi yüksek ürünlerde dünya piyasalarında söz sahibi olmak üzere önemli bir adım atmıştı. GÜBRETAŞ, ihaleye, ikisi Türk biri İranlı 3 ortak ile girmişti.
Entegre bir tesise sahip olan Razi Pertochemincal şirketi, amonyak, sülfürik ve fosforik asit gibi ara maddelerin yanı sıra üre ve DAP gibi gübrelerin üretimi amacıyla, İran’ın güneyinde bulunan Mahsahr kentinde 850 bin metrekare arazi üzerinde kurulu bulunuyor. Büyük bir limana sahip olan tesisler, İran’ın en büyük gübre kompleksi olma özelliğine sahip. Tesislerde 3 amonyak, 3 adet sülfirik asit, bir adet fosforik asit, 2 adet üre, 2 adet DAP ünitesi var. DAP’ta, 450 bin ton/yıl, ürede ise 704 bin ton/yıl üretim kapasitesine sahip tesislerin, bütün ürünlerde yıllık kapasitesi 4 milyon 375 bin ton düzeyinde.
GÜBRETAŞ, İran’daki tesislerin uluslararası bütün ticari faaliyetlerini, etkili ve problemsiz yürütmek amacıyla Dubai’de yine aynı İranlı ve Türk ortakla, aynı hisse oranları ile bir şirket kurmayı planlıyor.