Ekonomi Güler Sabancı'ya "Clinton Küresel Vatandaşlık Ödülü"!

Güler Sabancı'ya "Clinton Küresel Vatandaşlık Ödülü"!

23.09.2011 - 13:32 | Son Güncellenme:

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı’ya, eski ABD Başkanı Bill Clinton’ın kurduğu Clinton Global Initiative tarafından, Clinton Küresel Vatandaşlık Ödülü (Clinton Global Citizen Award) New York’ta gerçekleştirilen törenle verildi.

Güler Sabancıya Clinton Küresel Vatandaşlık Ödülü

Sabancı Holding’den yapılan açıklamaya göre, Güler Sabancı, kadınlara ve kız çocuklarına yaptığı katkılar ile Türkiye’nin sosyal, kültürel ve ekonomik gelişimi için yaptığı çalışmalar nedeniyle "Leadership in Corporate Sector (kurumsal liderlik)" kategorisinde ödüllendirildi.

Eski ABD Başkanı Bill Clinton ödülle ilgili yaptığı açıklamada, "Clinton Küresel Vatandaşlık Ödülü’nü alan bu sıra dışı isimler eğitimin geliştirilmesi, sağlık imkanlarına erişim, çevrenin korunması gibi alanlarda inovatif çözümler bulmak için çalıştılar ve takdir edilmeyi hak ettiler. Onların çalışmaları, hayal edersek, tüm zorluklara direnirsek ve tutkuyla inanırsak dünyayı daha yaşanır kılabileceğimizi bizlere gösterdi" dedi.

Coca-Cola Yönetim Kurulu Başkanı ve Üst Yöneticisi (CEO) Muhtar Kent de ödül sunuş konuşmasında bir firmanın gerçek değerinin yalnız hisse bedelleri veya üç aylık raporlarıyla değil, aynı zamanda toplum için sunduğu inovasyon, fırsatlar ve sosyal fayda ile de ölçülebileceğini belirtti.

Güler Sabancı’nın sadece Türkiye’de değil, dünya çapında da en yenilikçi liderlerden biri olarak tanındığına işaret eden Kent, şunları ifade etti: "Güler Sabancı, geleneklere dayalı cinsiyet rollerinin kendisini sınırlandırmasına asla izin vermedi. Cinsiyetinin kendisini tanımlayan niteliklerden biri olarak görülmediği bir ailede yetişen Sabancı, Topluluğun yönetimini 2004 yılında amcası vefat ettikten sonra devraldı. Şu anda bulunduğu konumu bir platform olarak kullanarak, kadınların siyaset, iş dünyası ve toplumsal alanlarda güç sahibi olması için çalışıyor. İş dünyası, piyasalar ve toplumsal alanda cinsiyet eşitliğini geliştiren Birleşmiş Milletler Kadınların Konumlarını Güçlendirme İlkeleri’ni (UN Women’s Empowerment Principles) Türkiye’de imzalayan ilk yönetim kurulu başkanı oldu.

Sabancı Vakfı, Türkiye’de BM birimleriyle ortak çalışmalar yürüterek BM Kadın ve Kız Çocuklarının İnsan Haklarının Korunması ve Geliştirilmesi Programı’nı destekledi. Bu program bir tarafta eğitim, istihdam ve kadın sağlığının iyileştirilmesini sağlarken aynı zamanda kadınlara yönelik şiddetin de azaltılmasına odaklandı. Sabancı Vakfı, şimdiye kadar tüm Türkiye’de 100’den fazla sağlık ocağı, okul, kültür merkezi, spor kompleksi gibi kalıcı eserler yaptı, çeşitli toplumsal programlara 1 milyar dolardan fazla katkıda bulundu." Kent, Güler Sabancı’nın yüksek eğitimin kalitesini artırmak ve eğitim alanında kadınlara yeni kapılar açmak adına 1994 yılından bu yana Sabancı Üniversitesi’ne de liderlik ettiğini dile getirerek, "Kadın haklarının da insan hakları kapsamında olduğu inancını geliştirmek üzere yaptıkları, Türkiye’deki kadınlar ve kız çocuklarının konumlarını güçlendirmeye yönelik aralıksız girişimlerini göz önünde alarak Güler Sabancı’ya Küresel Vatandaşlık Ödülü’nü sunmaktan keyif duyuyorum" dedi.

-"ŞİMDİKİ VİZYONUMUZ ÇALIŞMAKTA OLDUĞUMUZ HER ALANDA SÜRDÜRÜLEBİLİRLİKLE FARK YARATMAK"-

Haberin Devamı

Güler Sabancı da ödülü alırken yaptığı konuşmada, ödülü, dünyanın en büyük şirketlerinin birinin yöneticisi ve yakın arkadaşı Muhtar Kent’ten almaktan gurur duyduğunu ifade etti.

Muhtar Kent’in bir keresinde kendisine "Gelecek yüzyıl, kadınların yüzyılı olacak" dediğini anlatan Sabancı, bu sözü yüzünden Kent’i daha da çok sevdiğini söyledi.

Güler Sabancı, "Başkan Clinton, Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ve Clinton Global Initiative’in üyeleri; bu prestijli ödüle layık görülmek benim için gerçekten büyük bir keyif ve onur. Clinton Global Initiative tarafından yürütülen çalışmalar gerçek anlamda örnek teşkil ediyor. Bu çalışmalar gerçekten fark yaratıyor ve benzer yapıdaki kurumlar için standardı sürekli yükseltiyor.

Bugün bu platformu ödül alan diğer saygıdeğer şahsiyetlerle paylaşmaktan da ayrıca onur duyuyorum. Onları yürekten kutluyorum" diye konuştu.

Ödülü Sabancı Topluluğu’nun 57 bin çalışanı adına aldığını vurgulayan Sabancı, "Ayrıca burada Topluluğumuzun 70 yıl kadar önceki kuruluşundan bu yana katkıda bulunmuş büyük babam, babam, özellikle amcam ve akıl hocam Sakıp Sabancı, diğer amcalarım ile onlarla birlikte çok çalışmak, adil rekabet ve sosyal sorumluluk gibi temel değerlere sahip Topluluğumuzu geliştirmek için emek vermiş herkesi anmak isterim. Şimdiki vizyonumuz ise iş, filantropi, eğitim ve sanat dahil çalışmakta olduğumuz her alanda sürdürülebilirlikle fark yaratmaktır" dedi.

-"DERİN EŞİTSİZLİKLERİ ÇÖZME KONUSUNDA YAPMAMIZ GEREKEN DAHA ÇOK ŞEY VAR"-

Haberin Devamı

Topluluk olarak güçlü yönlerinden birisinin de işbirliğini, birlikte çalışmayı ve güçlü ortaklıkları teşvik etmek olduğunu, Sabancı Vakfı’nın da bu çerçevede kadın ve kız çocuklarının insan haklarının iyileştirilmesi için BM kurumları ve Türkiye İçişleri Bakanlığı ile birlikte çalıştığını söylemekten kıvanç duyduğunu ifade eden Sabancı, şu görüşleri dile getirdi: "Filantropi konusundaki bu katılımcı ortaklık, alanında bir örnek teşkil etmiş ve gerçek bir fark yaratmıştır. Şimdi projenin kapsamını 3 yıl daha genişleterek BM Kadın ve Kalkınma Programları ile birlikte çalışmalarımıza devam edeceğiz. Küreselleşen dünyada derin eşitsizlikleri çözme konusunda yapmamız gereken daha çok şey var. Bu, altından tek başına kalkılabilecek bir mesele değil ve daha etkin olabilmek için işbirliğine gitmeye, birlikte çalışmaya, ortaklıklar kurmaya ihtiyacımız var. Bu nedenle de Clinton Global Initiative gibi kuruluşlar çok önemli.

Sosyal sorumluluk ve filantropinin temel değerler arasında görüldüğü bir ailede yetişmek ve Sabancı Topluluğu gibi bir kuruluşta çalışmak kişisel olarak benim için bir ayrıcalık. Kadınların ve kız çocuklarının insan haklarının iyileştirilmesine yönelik çalışmalarımızda bu ödül, beni ve arkadaşlarımı daha da cesaretlendirecek ve motive edecek." -ÖDÜLLER- Sabancı ile birlikte ünlü müzisyen ve Rainforest Fund kurucusu Sting ve eşi Trudie Styler (Filantropide Liderlik Kategorisi), The Panzi Hospital of Bukavu kurucusu ve Doktor Denis Mukwege (Sivil Toplumda Liderlik Kategorisi), Injaz Morocco Yönetim Kurulu Başkanı ve Üst Yöneticisi (CEO) Mhammed Abbad Andaloussi (Sivil Toplumda Liderlik Kategorisi) ve UNITAID Başkanı Philippe Douste-Blazy de (Kamu Hizmetinde Liderlik Kategorisi) ödül aldı.

Sunuculuğunu Tony Ödülü sahibi ve UNICEF İyi niyet elçisi Sarah Jones’un yaptığı geceye, başta eski ABD Başkanı Bill Clinton olmak üzere aralarında Morgan Freeman, Barbara Streisand, Iman, Micheal McKean, Annette O’Toole, Jesse Jackson, Jeffry Wright ve Chris Botti’nin de aralarında bulunduğu çok sayıda davetli katıldı. Gecede ayrıca Sting ve K’naan da birer konser verdi.

2007 yılından bu yana verilen Clinton Küresel Vatandaşlık Ödülü, "Kurumsal Liderlik Kategorisinde" daha önce iş dünyasından Coca Cola Eski Başkanı Neville Isdell, Avon Yönetim Kurulu Başkanı ve Üst Yöneticisi (CEO) Andrea Jung ile TNT Üst Yöneticisi (CEO) Paul Bakker’a sunulmuştu.

Clinton Küresel Vatandaşlık Ödülü, toplumun farklı kesimlerinin birlikte çalışarak olumlu ve kalıcı sosyal değişimleri hayata geçirecek uygulamaların ortaya konulabileceğini kanıtlamış isimlere veriliyor. Ödül alacak kişiler, Clinton Global Initiative üyeleri tarafından gösterilen adaylar arasından vizyoner liderlik, yaratılan etkiler, sürdürülebilirlik ve büyüme potansiyeli gibi kriterler doğrultusunda belirleniyor.

Ödül tasarımı için Clinton Global Initiative, bu yıl New York Sanat Vakfı ile işbirliği yaparak bir tasarımcı belirledi. Ödül tasarımı Meksika asıllı sanatçı Andrea Arroyo tarafından yapıldı.

2005 yılında eski ABD Başkanı Bill Clinton tarafından kurulan Clinton Global Initiative (CGI), dünya sorunlarına yenilikçi çözümler geliştiren ve uygulayan dünya liderlerini bir araya getiriyor. 2005 yılından bu yana, CGI Yıllık Toplantıları 150’ye yakın devlet başkanını, 18 Nobel Ödülü sahibini, yüzlerce üst düzey yöneticiyi, vakıf başkanını, sivil toplum örgütünü ve üst düzey medya mensuplarını buluşturdu. CGI üyeleri, 180’in üzerinde ülkede 300 milyon kişinin hayatında olumlu değişimler yapacak 2 binin üzerinde taahhütte bulundu. Bu taahhütlerin tümünün yerine gelmesiyle yapılacak yatırımın 63 milyar dolar olması öngörülüyor.