Ekonomi GÜNDEN GÜNE ERİYORLAR

GÜNDEN GÜNE ERİYORLAR

15.07.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yunanistan’da bir dergi Angela Merkel (Almanya) ve Christine Lagarde’a (IMF) ağır dille yüklendi. Dergi, krizde ülkenin içine düştüğü güç durumu da ortaya koydu

GÜNDEN GÜNE ERİYORLAR

Borç batağındaki Yunanistan’ı iflastan kurtarma karşılığı IMF-AB yetkililerinin dayattığı “Memorandum” olarak tanımlanan acı reçeteye ülkedeki tepki, Angela Merkel’e “soykırım suçlamasıyla” tavan yaptı. Aylık Crash dergisi yönetimini oluşturan 4 gazeteci, 3 Temmuz 2012 tarihli dilekçe ile Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne, Yunanistan’a uygulanan kemer sıkma politikasından sorumlu 5 kişi hakkında “soykırım araştırması” yapılmasını talep etti. Crash dergisi uzun analizinde “soykırım” iddiasını, Yunanistan’ın ekonomik durumunda son 3 yıl gözlenen şu dramatik rakamlarla destekledi:

Haberin Devamı


1. Yunan GSMH’sı son 3 yılda yüzde 16 düştü, bu yıl da en azından yüzde 6 düşecek dolaysıyla, Arjantin’in iflas ettiği dönem yüzde 20’lik düşüşünden de büyük olacak.
2. Ülkede işsizlik yüzde 21.9’a dayandı
3. Yunanlıların yüzde 27.7’si yoksulluk sınırında veya altında
4. İlaç alamama ve noksan tedavi ortamı “insani kriz boyutlarına ulaşıyor”
5. Hastaneler basit, temel gereksinimlerden yoksun
6. Kanser hastaları ilaç bulamıyor, sağlık sigortalarının bütçeleri tükendi
7. İntiharlarda patlama, her 2 günde 3 intihar kaydediliyor
8. Okullara sabah aç gelen öğrencilerde bayılmalar görülüyor
9. Aş dağıtımı rekor düzeyde, 2010 yılında Atina’da günde 3500 porsiyon yemek evsiz ve yoksullara verilirken bu rakkam şimdi 10.000. Tüm Yunanistan’da günde toplam 100.000 porsiyon yemek dağıtımı yapılıyor
10. Atina merkezi ve civar semtlerde dükkanların yüzde 25’i kapandı. Şehrin en merkezi caddesi Stadiou’da kapalı dükkânlar oranı yüzde 42.

Haberin Devamı

İşte suçlanan 5 isim

* Angela Merkel Almanya Şansölyesi
* Christine Lagarde IMF Başkanı
* Wolfgang Shauble Almanya Ekonomi Bakanı
* Jose Manuel Barroso AB Komisyon Başkanı
* Herman Van Rompuy AB Konseyi Başkanı

İşi soykırıma döktüler

Crash, haberi, Merkel’i eli kelepçeli gösteren bir foto ile kapak yaptı. Dilekçede “soykırım” suçlaması ile ilgili şu gerekçelere yer veriliyor: “Yunan halkı, resmi IMF-AB ekonomi politikası çerçevesinde, sistematik olarak siyasi hakları, insan hakları, maddi hakları, onuru ve refahına karşı saldırılara maruz kalıyor. Bu kişi zarar vereceklerinin bilincindeydiler. Dolayısıyla Roma Hartasının 7. maddesi uyarınca, insanlığa karşı suç işlemekten sorumludurlar.”