Ekonomi Güney Kore’ye zeytin Arabistan’a yumurta

Güney Kore’ye zeytin Arabistan’a yumurta

29.12.2010 - 02:20 | Son Güncellenme:

Türkiye’de organik ürün tüketiminin önceleri bir trend olarak başlayıp ardından yaygınlaştığını söyleyen Sade Organik’in ortaklarından Uğur Demirci, özellikle Türkiye’de kadınların hamilelik döneminde organik ürünlerle tanıştığını belirtti

Güney Kore’ye zeytin Arabistan’a yumurta

Demirci, “Anneler hamileyken bebeklerinin sağlıklı gelişmesi için organik ürünleri tercih ediyor. Zamanla tüketim alışkanlığı yaratıyor ve organikle olan bağını koparamıyor” dedi. İstanbul’da sayıları beşi bulan organik pazarların belli bir müşteri kitlesi oluştuğuna dikkat çeken Demirci, “Artık mutfaklardaki ürünlerin yüzde 80’ini organik ürünlerle karşılamak mümkün. Bu yüzde 60’lık bir fiyat farkını beraberinde getiriyor” dedi.
Organikte kuruyemiş, kuru meyve ve bakliyatın en çok tüketilen ürünler arasında olduğunu kaydeden Demirci, yumurta ve salça tüketiminin de yükselişte olduğunu belirtti.
Sade Organik firması olarak 90 çiftçiyle sözleşmeli olarak çalıştıklarını anlatan Demirci, ürün yelpazelerinde 150 farklı organik ürün bulunduğunu söyledi.
Gelecekte mağazalaşmayı düşünmediklerini söyleyen Demirci, halihazırda toptan satış yaptıklarını belirtti. Demirci, kendi markalarıyla ihracat yaptıklarını kaydederek şu bilgileri verdi:
“Malezya ve Dubai’ye kuruyemiş, Libya’ya salça ihraç ettik. İngitere ve Danimarka’da organik mağazalarda da varız. Bu yıl ilk kez Güney Kore’ye zeytin ve zeytinyağı ihraç edeceğiz. Suudi Arabistan’a yumurta, ABD’ye ise bir organik market için ürünlerimizden yollayacağız.”

Haberin Devamı

‘Fabrika, banka mönülerine girdi’
Sade Organik ortaklarından Mehmet Ali Fadıllıoğlu ise, Türkiye’de bu alanda 37 bin çiftçinin faaliyet gösterdiğine dikkat çekerek, bu pazarda 270’e yakın organik ürün çeşidinin yer aldığını anlattı.
Yurtdışında organik restoranların arttığına ve otellerin de mönülerinde organik yemeklere yer vermeye başladığına değinen Fadıllıoğlu, “Türkiye’de özellikle çevre gününde çalışanlara organik mönü sunan firmalar oldu. Örneğin Bosch Bursa fabrikası öğle yemeğini organik ürünlerle sunarken, Fortis çalışanlarına organik kahvaltı verdi” dedi.