Ekonomi Güney Korelilerden Mars sürprizi!

Güney Korelilerden Mars sürprizi!

05.04.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin en büyük sinema zinciri Mars Cinema Group, dünyanın önde gelen sinema işletmecilerinden Güney Koreli CJ CGV şirketine satıldı.

Güney Korelilerden Mars sürprizi

Anlaşmayla birlikte şirket değerinin de 800 milyon dolar olarak belirlendiği kaydedildi.
Mars Cinema Group hisselerinin tamamının satışına ilişkin anlaşma, mevcut hissedarlar Actera Group, Esas Holding, Muzaffer Yıldırım ve Menderes Utku ile CJ CGV şirketi arasında imzalandı. Hisse devir anlaşmasında şirket değeri 800 milyon dolar olarak belirlenirken, devir sürecinin tamamlanması için Rekabet Kurulu Kararı beklenecek. Koreli şirket, doğrudan Mars’ın yüzde 38 hissesinin kendisinde kalacağını, bununla birlikte kalan yüzde 62’lik bölümün ise ortaklarına ait olacağını belirtti.
CJ CGV şirketinin CEO’su Seo Jung, “Sınırsız gelişim potansiyeline inandığımız ve uzun süredir gözlemlediğimiz Türkiye pazarına giriş yapmış olmaktan mutluyuz. Bunun, Türkiye ile Kore arasındaki işbirliğine yeni bir katkı sağlayacağına inanıyoruz” dedi.
Pazarın yarısı
2001 yılında Muzaffer Yıldırım tarafından kurulan ve 2010 yılında Actera tarafından devralınan Mars Cinema Group, 2015 yılı itibariyle Cinemaximum adıyla 32 ilde 83 sinema ve 736 perde sayısına ulaştı. Türkiye’deki sinema gişelerinin yaklaşık yarısını oluşturan Mars Cinema Group’un çatısı altında sinema reklam şirketi Mars Medi ve Mars Dağıtım’ın da bulunduğu kaydediliyor. Satış kapsamına spor salonları zinciri “MAC”in dahil olmadığı bildirildi.
CJ CGV ise, Güney Kore’nin yanı sıra Çin, ABD, Vietnam, Endonezya ve Myanmar dahil toplam 6 ülkede yaklaşık 2000 perdeye sahip 249 sinema işletmekte. Şirket, küresel büyüme hedeflerinde bu satın almayı stratejik bir yatırım olarak görüyor.
Şubatta Mars’ın satışı için Çinli “Wanda Cinema Line” şirketinin ismi gündeme gelmişti. Ancak kaynaklar, Wanda’nın, mart başında Kuzey Amerika’ya yöneldiği için bundan vazgeçtiğini belirtiyor.