Ekonomi Hamitabat ihalesi iptal edildi

Hamitabat ihalesi iptal edildi

06.10.2011 - 10:46 | Son Güncellenme:

Yeni bir küresel kriz beklentisi, elektrik üretim özelleştirmelerini sekteye uğrattı. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, 120 megawat gücündeki Hamitabat Çevrim Santrali özelleştirmesine sadece bir teklif gelince ihaleyi iptal etti.

Hamitabat ihalesi iptal edildi

Hamitabat ihalesinin iptalinin ardından 9 portföyde özelleştirmeye hazırlanan santrallerin akıbeti de belirsiz bir sürece girdi.

Haberin Devamı

Bu yıl özelleştirmelerde enerji sektörü başı çekerken, 16 bin megavat elektrik üretim tesisi özelleştirmesini tamamlamayı planlayan Türkiye, Hamitabat elektrik üretim santrali ile ilk startı vermiş, santrale sadece 1 talipli çıktığı için ihale iptal edilmişti. Hamitabat santrali ihalesinin iptalinin ardından 9 portföyde özelleştirmeye hazırlanan santrallerin de akıbeti belirsiz sürece girdi. Yetkililer, elektrik dağıtım ihalelerinin henüz devredilmediğini, bu nedenle üretim özelleştirmelerine de ara verilebileceğini söyledi. Santralın özelleştirmesi blok satış yöntemiyle 2012 yılı sonuna kadar tamamlanacak.

Yine Hamitabat ile başlanacak

Üretim özelleştirmelerinde öncelikli 4 termik üretim tesisi portföy gruplarından ayrı olarak, 13 termik ve 28 hidroelektrik santral ise 9 portföye bölünerek özelleştirilecek. Özelleştirilecek tesislerin toplamı EÜAŞ kurulu gücünün yüzde 68'ini, Türkiye'deki kurulu gücün ise yüzde 39'unu oluşturuyor. Üretim tesislerinin özelleştirilmesine öncelikle 4 adet termik santral ile başlanacak. İlk olarak tekrar Hamitabat santralı için ihaleye çıkılacak. Bunu Kangal, Seyitömer, Soma A-B santralleri izleyecek. Üretim özelleştirmeleri tamamlandığında kamuda toplam kurulu gücü 7 bin 826,5 megavat olan hidrolik üretim tesisi kalacak. 30-35 milyar dolar gerekli Üretim santrallarının tamamı özelleştirilmeyecek. Gerektiğinde müdahalede bulunabilmek amacıyla kurulu gücün yaklaşık 3'te 1'i devlette kalacak. Bu çerçevede 7 bin 818,4 MW kurulu gücünde olan ve uluslararası sular üzerine kurulu, 22 stratejik baraj EÜAŞ'de kalacak.

Haberin Devamı

Yetkililer, "Böylece EÜAŞ'ın tamamen üretimden çekilmesi söz konusu olmadığı gibi arz güvenliğinin zora düşeceği durumlarda gerekmesi halinde Bakanlar Kurulu tarafından üretim tesisi kurmakla görevlendirilebilir" dedi.

Şu anda elinde dağıtım portföyü olan grupların üretim özelleştirmelerine de ilgi duyacağını belirten yetkililer, sektörde her yıl 7-8 milyar dolarlık yeni yatırıma ihtiyaç bulunduğunu, özelleşecek 16 bin megavatlık kapasite için de 30-35 milyar doların gerekli olduğuna dikkati çekti.

Haberin Devamı

Stratejik öneme sahip

Kurulu gücü bin 120 megavat olan Hamitabat santrali yıllık 7,7 milyar kilovatsaat elektrik üretim kapasitesine sahip. Santralin satışından sonra, ihaleye kazanan şirket yapılacak ilave yatırımlarla kurulu gücü bin 634 megavata kadar çıkarabilme imkanına sahip. Hamitabat, Marmara Bölgesini besleyen en önemli santral olması nedeniyle stratejik öneme sahip.

Dünya