Ekonomi Havada karada atak

Havada karada atak

30.12.2017 - 01:30 | Son Güncellenme:

2019’da tüm illerin bölünmüş yolla birbirine bağlanacağını belirten Bakan Ahmet Arslan, 3. Havalimanı’nda gerçekleşme oranının yüzde 75’i aştığını söyledi. Kanal İstanbul’da ise etüt sürüyor

Havada karada atak

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, 2017’yi değerlendirdiği basın toplantısında, 2019’da tüm illeri bölünmüş yolla birbirine bağlamayı hedeflediklerini kaydetti. Arslan, Ankara - Sivas YHT hattında 2018 sonuna doğru test sürüşlerine, 2019 yılının ilk yarısında da yolcu taşımacılığına başlamayı planladıklarını söyledi.

Haberin Devamı

Bu yıl sonu itibarıyla havayolunda taşınan yolcu sayısının 195 milyona çıkarak, rekora ulaştığını belirten Arslan, “Önümüzdeki yıl ise bunun üzerine bir 10 milyon daha ekleyerek, 200 milyonun çok üzerine çıkmış olacağız” dedi. Arslan, Türkiye Uzay Ajansı’nın kurulmasına ilişkin çalışmaların da bu yasama döneminde tamamlanacağını söyledi. 3. İstanbul Havalimanı’nda gerçekleşme oranının yaklaşık yüzde 75-76 seviyesinde olduğunu bildiren Arslan, Kanal İstanbul’da etüt çalışmalarının sürdüğünü kaydetti.

‘Arka kapı’ tespiti

Arslan, hizmetlerin engellenmesi anlamında yapılan siber saldırıların son bir yıl içinde 8 kat arttığını söyledi. Son bir yılda siber saldırı amacıyla kullanıldığını tespit edilen bağlantıların sayısının 400’den 7 bin 500’e ulaştığını dile getiren Arslan, “300’den fazla kurum kuruluşta arka kapı tespit edilerek kapattırılması sağlandı. Zafiyet taraması ve tehdit tespiti kapsamında bin 500’ün üzerinde açıklık belirlenmiş ve kapatılması için aksiyon alındı” dedi.

Haberin Devamı

Köprü ve yola zam

Köprü ve yolların geçiş ücretlerine ilişkin açıklama yapan Arslan, “2 Ocak tarihli döviz kuru, bir önceki yılın 2 Ocak döviz kuruyla kıyaslanıyor aradaki fark hesaplanıp, Türk lirasına çevriliyor ve uygulanıyor” dedi.

Osman Gazi ve Yavuz Sultan Selim köprüleri ile YİD modeliyle işletilen otoyollardaki ücretin böyle belirleneceğini bildiren Arslan, mevcut köprü ve otoyollardaki ücret düzenlemelerinin ise bu ayın enflasyonu dikkate alınarak, yıl başından itibaren tespit edileceğini dile getirdi.

PTT’de işe alım zamanı

Birçok havayolu şirketinin kurulduğunu ancak bunlardan bazılarının kağıt üzerinde kaldığını belirten Arslan, kağıt üzerindeki şirketlerin kapanmasının sektörün küçülmesi şeklinde değerlendirilmesinin doğru olmadığını bildirdi.
Arslan, anonim şirket olan PTT’nin, çalıştırdığı elemanları son KHK’ya göre kadroya geçirmesinin söz konusu olmadığını dile getirdi. Bu yıl PTT’nin 1750 kişiyi işe almak üzere mülakata çağırdığını anımsatan Arslan, “Güvenlik soruşturmaları devam ederken Danıştay’ın yürütmeyi durdurma kararıyla onları başlatamadık ancak bir düzenleme yapıldı. 10 güne başlamış olacaklar” dedi.

Ulaştırma yatırımları ekonomiyi büyüttü

Türkiye’de ulaştırmaya ve haberleşme altyapısına 15 yılda yapılan yatırım başka sektörlerde de ciddi bir katma değer artışı sağladı.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, 2017 yılı değerlendirmesi ve 2018 yılı hedeflerine ilişkin basın toplantısında, ulaştırma ve haberleşmeye yönelik yatırımların ekonomiye etkisine ilişkin yaptıkları çalışmayı paylaştı.
Arslan tarafından açıklanan ve 2003-2016 yıllarını kapsayan uluslararası rapora göre, bu dönemde Türkiye’de, milli bütçeden kamu-özel iş birliğiyle ulaştırma ve haberleşme altyapısına yapılan kamu ve özel yatırımların toplam tutarı yaklaşık 144 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Türkiye, ulaştırma altyapısına yapılan yatırımların Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’ya (GSYH) oranında OECD’de verisi olan 15 ülke arasında 2002 yılında 14. sıradayken 2015 yılında 7. sıraya yükseldi. Söz konusu yatırımlarla farklı sektörlerde oluşturulan katma değerin aynı dönemde GSYH’ye etkisi 286 milyar dolar olurken, 2003-2016 yıllarında toplam 8,95 milyon istihdam yaratıldı. 2016’da 970 bin istihdam yeni altyapı yatırımları ve faaliyete geçmiş yatırımlardan kaynaklandı.

Yatırımlar sayesinde Türkiye’nin kaynaklarının verimli kullanılması sonucu sadece 2016’da 11 milyar dolar tasarruf sağlandı.