Ekonomi Havada yoğun trafik!

Havada yoğun trafik!

28.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

150’yi aşkın firmanın katıldığı, 40’tan fazla hava aracının sergilendiği İstanbul Airshow 2018 kapılarını açtı. Dört gün boyunca dev şirketlerin sektöre yön veren gelişmeleri tartışacağı etkinlik son gününde halka da açık olacak.

Havada  yoğun trafik

İstanbul, yarım milyon ziyaretçiyi ağırlayan Havacılık ve Uzay Festivali TEKNOFEST’in heyecanını atlatamadan bu alanda yeni bir etkinliğe ev sahipliği yapıyor. Uluslararası Sivil Havacılık ve Havalimanları Fuarı ve Havacılık Endüstrisi Tedarik Zinciri Platformu (İstanbul Airshow 2018) başladı.

Haberin Devamı

150’den fazla firmanın 4 gün boyunca 40’tan fazla hava aracını sergileyeceği İstanbul Airshow 2018’in açılışına, Cumhurbaşkanı Vekili Fuat Oktay, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan ile çok sayıda üst düzey yetkili katıldı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Savunma Sanayii Başkanlığı, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, Havacılık ve Uzay Teknolojileri Genel Müdürlüğü, Devlet Hava Meydanları İşletmesi’nin desteğiyle düzenlenen fuarın açılışı, Atatürk Havalimanı Genel Havacılık Terminali’nde gerçekleşti.

12’ncisi düzenleniyor

Bu yıl 12’ncisi düzenlenen İstanbul Airshow 2018’e, sivil havacılık sektöründe adını duyurmuş çok sayıda şirket katılıyor. Fuarın ana sponsorları arasında THY, THY Teknik AŞ, TUSAŞ ve TAV Havalimanları Holding bulunuyor. Airshow İstanbul, Doğu Avrupa’dan Çin’e kadar uzanan coğrafyadaki “sivil havacılık” içerikli tek fuar.

Haberin Devamı

Markalar buluştu

Fuarda, ultralight, gyrocopter gibi sportif araçlardan eğitim, haritalama, takip, arama, keşif, istihbarat gibi özel maksatlı hava araçlarına, genel maksatlı ve insansız hava araçlarından iş jetleri ve helikopterlere, ticari uçaklara kadar pek çok hava aracı sergileniyor.

Airbus, Beechcraft, Bell, Bombardier, Cessna, Dassault Falcon, Diamond, Eclipse, Gulfstream, HondaJet, Innoaviation, JMB Aircraft, Leonardo, Piaggio, Pilatus, Pipistrel, Sikorsky, Tecnam ve TUSAŞ gibi firmaların katılımcı olduğu fuarda, sürekli gelişen teknolojiye bağlı olarak tüm hava araçlarının yeni ve farklı özelliklere sahip versiyonları yer alıyor.

Modeller tanıtılıyor

İstanbul Airshow 2018’de, Cessna’nın geniş gövdeli ve uzun menzilli yeni modeli Citation Longitude, Piaggio EVO ve HondaJet Elite gibi hava araçları da bulunuyor. Dünya çapında tercih edilen en gelişmiş çift motorlu hafif helikopterlerden olan Bell 429 ise Saran Havacılık’a ait stantta ziyaretçilerin beğenisine sunuluyor.

Amerikalı iş jeti üreticisi Gulfstream’in yeni modeli G500, Türkiye’de ilk defa bu fuarda görücüye çıktı. Kaan Air’in üstlendiği Gulfstream’in yeni nesil özel jetleri, fuarda ulusal ve uluslararası havacılık profesyonelleri ile işadamlarına tanıtılıyor.

Haberin Devamı

Havada  yoğun trafik

4 gün sürecek

Savunma Sanayii Başkanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ve Devlet Hava Meydanları İşletmesi gibi devlet kurumlarının da stant açtığı fuar kapsamında,
TUSAŞ-Malezya Yatırım Ajansı Toplantısı’nın yanı sıra, “THY Teknik Havacılık Sanayii Yerlileştirme” paneli ve “Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü İnsansız Hava Aracı” paneli de gerçekleştirilecek. Fuar, son gün halka açık olacak.

‘Yerli ve milli uçak hayal değil’

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, fuarın açılışında yaptığı konuşmada, yerli ve milli hava araçları üretiminde çok büyük mesafeler kat ettiklerini belirtti. Turhan şunları söyledi:

“Havacılık ve uzay sanayisinde amacımız, teknolojiyi ithal eden ülke olmak yerine, teknolojiyi üreten, geliştiren ve ihraç eden ülke olmaktır. Çok şükür, yerli ve milli hava araçları üretiminde çok büyük mesafeler kat ettik. 200 milyon yolcu kapasiteli yeni havalimanımızda, yerli ve milli üretim uçaklarımızın inip kalkması artık bir hayal değil, inşallah o günleri de göreceğiz. Bizim hayallerimiz, birilerinin kabusu olsa da yolumuzdan dönmeyeceğiz.”

Haberin Devamı

Havayollarındaki uçak sayısının 162’den 510’a yükseldiğini, faal havaalanı sayısını 26’dan 55’e ulaştırdıklarını anlatan Turhan, sivil havacılık anlaşması yaptıkları ülke sayısının ise 170’e yükseldiğini aktardı. Turhan, “29 Ekim’de Cumhurbaşkanımızın açılışını yapacağı yeni havalimanımızla da havacılıkta yeni bir dönemi başlatmış olacağız” diye konuştu.

Havada  yoğun trafik

Cumhurbaşkanı Vekili Fuat Oktay ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, Hürjet’i inceledi.

Yeni havalimanında 225 bin istihdam

Fuarda bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Vekili ve Yardımcısı Fuat Oktay, açılışı için artık gün sayılan yeni havalimanına değindi. Oktay şöyle dedi:

“29 Ekim’de havalimanımızın ilk etabı tamamen bitmiş ve hizmete açılmış olacak. Yılda 90 milyon kapasiteye sahip bu önemli eser için hedefimiz, 2023’te 200 milyon yolcu kapasitesine ulaşmak. Yeni havalimanı 225 bin kişiye doğrudan ve dolaylı istihdam yaratacak.”

Haberin Devamı

Türkiye’nin hava aracı ihracatı konusunda da bilgi veren Oktay, “Şu sıralar Pakistan için 30 adet T-129 Atak taarruz helikopteri üretiyoruz” diye konuştu.

Tragger’ı incelediler

Fuarda CDMMobil standını ziyaret eden Cumhurbaşkanı Vekili Fuat Oktay ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, yüzde 100 elektrikli Tragger ailesini inceledi. CDMMobil Kurucu Ortakları Ali Serdar Emre ve Saffet Çakmak, aracın Bursa’da üretildiği bilgisini verdi.

Havada  yoğun trafik

Otobüs AŞ ihaleyi aldı

İETT İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nce yapılan İstanbul Yeni Havalimanı Toplu Ulaşım İhalesi’ni, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin şirketi Otobüs AŞ kazandı. İhalede, Sarılar İnşaat, Bursa Belediyesi’nin firması Burulaş ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin şirketi Otobüs AŞ yarıştı. 702 milyon tahmini bedel üzerinde üç firma teklif verdi. Otobüs AŞ, 755 milyon 820 bin liralık teklifle ihaleyi kazandı. Önceki ihaleyi İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, kamu yararı olmadığı için onaylamamıştı.