Ekonomi "Hayal et ve asla vazgeçme"

"Hayal et ve asla vazgeçme"

05.09.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

"Hayal et ve asla vazgeçme"

Hayal et ve asla vazgeçme

İKİ gün önce İstanbul'dan bir Frank Dick fırtınası esti. Yıllarca Daley Thompson, Boris Becker gibi başarılı sporculara antrenörlük yapan Dick, sporda kazanma ilkelerini iş dünyasına da uyarlayarak Rover, British Telecom gibi şirketlerin danışmanlığını da yapan bir "uluslararası koç".
Hareketli, esprili üslubuyla dünyanın en iyi hatiplerinden biri olarak da kabul edilen Dick, Arçelik tarafından Çırağan Sarayı'nda düzenlenen konferansta 2 bini aşkın kişiyi büyüledi.
Konferanstan önce Milliyet'e konuşan Dick, başarının sırrını şöyle açıklıyor; "Kazanmak için önce hayal etmeli ve sonra da hayali gerçeğe dönüştürmek için korkmadan ve bıkmadan çalışmalısınız."
Eski bir kısa mesafe atleti olan Dick, insanın kendisine inandığı ve güvendiği taktirde aşamayacağı engel bulunmadığını ifade ederek, "Sadece sporda değil, iş sahasında da insanların kazanması için aynı şartları yerine getirmesi gerekiyor. Önce hayal etmek, sonra planlamak, ardından uygulamak."
İnsanları "dağ ve vadi adamı" olarak ikiye ayıran Dick, vadi adamlarını hata yapmaktan korkan, başarısız olmaya mahkum kişiler olarak tanımlıyor.
Dick'in "vadi adamı" tanımı ise kazanma riskini almayı seven kişiler.
"Dünyada aşılamayacak dağ yoktur. Şuna inanın ki eğer bir dağı aşmaya karar verirseniz onu aşarsınız. Kaybetmek ile kazanmak birbirine çok uzak iki olgu. Kaybetmek kesinlikle herşeyin sonu değil. Hata yapmak ise çok doğal. Örneğin bisikletten düşebilirsiniz. Yola yürüyerek devam etmek veya taksi çevirmek yerine bisiklete yeniden binmeyi düşünüyorsanız bu sizin haya karşı dirençliliğinizi ve kazanmaya ne kadar yakın olduğunuzu gösterir" diyen Dick, Arçelik gibi dev bir firmanın çalışanlarının da daha iyiyi aramaya devam ettiği süreçte başarılı olacağını ve dünyanın önde gelen firmalarından biri olacağını söyledi.
Başarıda ekip çalışmasının önemine dikkat çeken Dick,"Sizler işlenmemiş birer elmassınız. Bireysel başarılar kendi başına önemlidir. Ama takımın başarısı her zaman sonucu etkiler. Sporda da dev firmalarda da bu böyledir. Kafanıza koyduğunu şeyi uygulamaktan korkmayın. Kendinize güvenin ve asla vazgeçmeyin" diye konuştu.