Ekonomi Hedef enerji yatırımları

Hedef enerji yatırımları

10.12.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Yenilenebilir enerji yatırımlarının son yıllarda gelecek hedefleri içindeki yerini güçlendirdiğini ifade eden Garanti BBVA Leasing Genel Müdürü Ünal Gökmen, önümüzdeki yıl çatı üstü güneş enerji sistemi işlemlerinin artacağını söyledi

Hedef enerji yatırımları

Garanti BBVA Leasing Genel Müdürü Ünal Gökmen, Garanti BBVA Leasing’in 30 yıldır sektörün gelişmesine katkı sağladığını söyledi.

Haberin Devamı

Garanti BBVA Leasing olarak, Türkiye’deki yatırımların finansmanında ve özellikle küçük, orta ve büyük işletmelerin kapasite artış ve yeni yatırımlarında 30 yıldır leasing sektörünün gelişmesine katkıda bulunmaktan mutluluk duyduklarını belirten Gökmen, şirketin kurulduğu günden bu yana teknolojik alt yapı gelişimi için yatırımlar yaparak, bu yatırımlarla hizmet kalitesi ve müşteri memnuniyeti açısından rekabet avantajı sağladığını söyledi.

Garanti BBVA Leasing’in yıllardır kullandığı, “Makine ise leasing, leasing ise Garanti BBVA Leasing” sloganı ile makine finansmanındaki önceliğinin de altını çizen Gökmen, şöyle konuştu:

“Özellikle üretim makinaları, tekstil makineleri ve metal işleme ekipman grubunda önemli bir pazar payımız bulunmakta. Son 1.5 yıldır inşaat sektöründe iş - inşaat ekipman satışları azaldı. Hem sektörümüz, hem de şirketimiz bu gerilemeden etkilenmesine rağmen hala sektörün en önemli ekipman grubu olduğunu düşünüyoruz.”

Haberin Devamı

Atık ısıdan enerji

Yenilenebilir enerji yatırımlarının da son yıllarda gelecek hedefleri içindeki yerini güçlendirdiğini ifade eden Ünal Gökmen, öz tüketime yönelik çıkan yönetmelik sonrası önümüzdeki sene, çatı üstü güneş enerji sistemi işlemlerinin finansmanını da  hedeflediklerini kaydetti. Gökmen, bugüne kadar enerji finansmanında yaklaşık 100 milyon dolarlık işlem hacmi gerçekleştirdiklerini bildirdi.

Ünal Gökmen, bu rakamın yüzde 50’sinin güneş enerji sistemleri, yüzde 15’inin rüzgar enerji sistemleri ve yüzde 13’ünün ise atık ısıdan enerji üretimi yatırımlarından geldiğini kaydetti.

Hedef enerji yatırımları

Pazar payı artacak

Enerji yatırımlarının leasing sektörü içindeki payının 2018 yılı sonunda yüzde 4 iken bu yılın üçüncü çeyreği itibariyle yüzde 5.7’ye yükseldiğini belirten Gökmen, Garanti BBVA Leasing olarak ise aynı dönemde enerji yatırımlarındaki pazar paylarının yüzde 15’e ulaştığını ifade etti.

Garanti BBVA Leasing Genel Müdürü Ünal Gökmen, “Leasing sektörünün enerji yatırımlarında gidecek daha çok yolu var. Biz de Garanti BBVA Leasing olarak 2020 yılında da müşterilerimize enerji yatırımlarının finansmanında tam destek vermeye devam edeceğiz” dedi. Ünal Gökmen, geçen yıl EBRD (Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası) ile “Türkiye Sürdürülebilir Enerji Finansman Fonu”nun üçüncü aşaması kapsamında imzalanan 50 Milyon euro karşılığı Türk Lirası değerindeki kredi anlaşması ile işletmelerin enerji yatırımlarına uzun vadeli finansman sağlamaya devam ettiklerini söyledi.

Haberin Devamı

Rüzgar öne çıkıyor

Güneş enerji sistemleri yatırımları ağırlıklı olmak üzere; katı atık enerji sistemleri ve rüzgar enerji sistemleri yatırımlarında müşterilerine tam destek sağladıklarını kaydeden Gökmen, şöyle devam etti:

“Rüzgar, güneş ya da katı atık enerji sistemlerinin kurulması leasingin kullanılabileceği en uygun alanlardır. Biz de her yıl önemi daha da artan bu alandaki yatırımları Türkiye genelindeki yaygın hizmet ağımız ile desteklemeye devam edeceğiz. Diğer taraftan da Türkiye’de yenilenebilir enerji kredilerinin yaygınlaşmasını kolaylaştırarak yeşil ekonomiye katkıda bulunuyoruz.”