Ekonomi Heli Hızır hazır

Heli Hızır hazır

08.10.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kaan Air’in, ABD’li Air Methods’la ortak kurduğu Helistar Havacılık’ın hedefleri büyük. HeliStar, Avrupa ülkelerindeki hava ambulansı gibi ticari ihalelere girecek. Kaan Air’in bir de uçuş okulu kurma projesi bulunuyor

Heli Hızır hazır

Başarı Holding şirketlerinden Kaan Air’in ABD’li Air Methods’la ortak kurduğu HeliStar Havacılık, Avrupa ülkelerindeki iş fırsatlarını takip ediyor. Şirket, hava ambulans, orman koruma, enerji nakil hatlarının bakımı gibi alanlarda düzenlenecek ihalelere katılacak. Şirket, uzun vadede bir uçuş okulu da kuracak.
Başarı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferda Yıldız, ABD’li ortaklarıyla Avrupa’ya açılacaklarını söyledi. Türkiye’de hava ambulans ihalesine katıldıklarını belirten Yıldız, “Türkiye’deki ihalelerde sadece fiyata bakılıyor. Fiyatın birinci önemde olmadığı, hizmetle fiyat arasında belli bir dengenin olduğu yerlere gitmek istiyoruz. Avrupa’da fiyat yüzde 30 belirleyici, yüzde 70 ise hizmete bakılıyor” dedi.
Helikopterin ticari kullanımının arttığını kaydeden Yıldız, hava ambulansı, orman yangınıyla mücadele, petrol platformlarına insan taşıma gibi alanları örnek gösterdi. Yıldız, Türkiye Elektrik İletim AŞ’nin (TEİAŞ) elektrik iletim hatlarındaki arızaların tespini HeliStar’ın 4 helikopterle yaptığına değindi.

80 sivil helikopter var
Helikopterin ticari kullanımının yanı sıra artık işadamları için de bir ihtiyaç olduğunu belirten Yıldız, “Birçok yerde fabrikası, ofisi olan işadamları hem zamandan tasarruf hem de hız açısından helikopteri tercih ediyor” dedi. Bu konuda da Kaan Air, VIP helikopterde Avrupa lideri İtalyan AgustaWestland’ın Türkiye distribütörlüğünü yapıyor.
İş dünyasında da Rahmi Koç, Mustafa Koç, Ali Ağaoğlu, Ferit Şahenk, Murat Ülker gibi birçok işadamının helikopteri olduğu biliniyor. Türkiye’de şu anda 80 sivil helitopter var. Bunun 30’unu Kaan Air sattı. Bu yıl da 3-4 helikopterin daha satılması bekleniyor.

En ucuzu 3.3 milyon euro
AgustaWestland’ın yaklaşık 13 milyon euro’luk yeni modeli AW139, İstanbul Airshow’da en fazla ilgi gören model oldu. AgustaWesland’ın Avrupa’da VIP helikopterde yüzde 70 pazar payı olduğunu belirten Ferda Yıldız, Türkiye’nin iklim şartları nedeniyle güçlü helikoptere ihtiyacı olduğunu, Agusta’nın helikopterlerinin hızlı ve uzun menzile sahip olduğunu söyledi.
Helikopterlerin en ucuzu 3.3 milyon euro’dan başlıyor, 45 milyon euro’ya kadar çıkıyor. Yıldız, Kaan Air’in sadece helikopter satışı yapmadığını, servis, sigortalanması, bakım, uçuş ekibi gibi komple bir hizmet verdiğini kaydetti. Kaan Air’de şu anda 15’i pilot olmak üzere toplam 45 çalışan bulunuyor.

Haberin Devamı

Hobisiydi, işe dönüştürdü
Kaan Air, 2000 yılında Başarı Holding tarafından kuruldu. Ferda Yıldız, ‘neden havacılık şirketi kurdunuz?’ sorusunu şöyle yanıtladı: “Uçmak hobim. Bir anda içinde buldum kendimi, iş haline geldi.”
Yıldız, Başarı grubuyla ilgili de şu bilgileri verdi: “Başarı’yı 1989 yılında kurduk. Şu anda 9 ayrı şirketimiz var. Başarı Elektronik şu anda Samsung ve LG ile çalışıyor. LG ile çalışmaya 18 ay önce başladık ve pazar payı yüzde 1’den yüzde 10’a çıktı. Şu anda sektörde üçüncü sırada. Pazarda yüzde 30 büyüdük.”

Evlilik teklifi için helikopter kiralayan var
HeliStar, yaklaşık 6 ay önce günlük İstanbul turlarına da başladı. Bu turlarda ise 15, 20, 25 dakika veya 1’er saatlik İstanbul üzerinde uçuşlar yapılıyor. Burada fiyatlar koltuğa göre değişiklik gösteriyor. En pahalısı 149 euro ile pilotun yanı.
Ayrıca, doğum günü, evlilik yıldönümü gibi özel günlerini kutlamak isteyenler de helikopter kiralıyor. Evlilik teklifleri için kiralamalar da yapılıyor. Bu tür organizasyonlar için helikopter kirasının saati 1.000 euro’dan başlıyor. Fiyatlar, helikopterin büyüklüğüne ve modeline göre değişiyor.

Havaalanından tur
Bu arada, havaalanından transferler de yapılıyor. 130 euro’dan başlayan bu transferlerde, özellikle yurtdışından gelip de İstanbul’u gezmeye vakti olanmayan yabancı CEO’lar, transfer sırasında havadan İstanbul
turu da yapıyorlar.