Ekonomi Hem tatil hem tedavi

Hem tatil hem tedavi

20.10.2009 - 11:41 | Son Güncellenme:

Kış aylarının gözdesi termal tesisler. İşte termal tesisler ve şifalı suların özellikleri...

Hem tatil hem tedavi

Türkiye’de son yıllarda sayıları artan termal tesisler, hastalıkların tedavisinde alternatif oluşturmanın yanı sıra huzurlu bir tatil imkanı da sağlıyor. Tedavi havuzu, masaj üniteleri, çamur tankları, buhar banyoları, sauna ve Türk hamamları gibi ünitelerle zenginleştirilen tesisler, Afyonkarahisar, Pamukkale, Bursa, Bolu, Balıkesir, Kütahya ve İzmir’de yoğunlaşıyor.

Tedavi amaçlı kullanılan ve ciddi turizm potansiyeli sunması nedeniyle, eskiden hamamlarda veya kaplıcalarda yürütülen bu hizmet, artık birçok imkanın sunulduğu "komplekslere" dönüşen termal tesislerde veriliyor.

Türkiye’de daha çok orta yaş ve üzerinin tercih ettiği termal turizmde, kaplıca hizmeti veren küçük çaplı tesislerden, içinde çeşitli bölümlerin yer aldığı yıldızlı otellere kadar her bütçeye uygun geniş tesis alternatifi bulunuyor.

Tesisler, şehir yaşamından uzaklaşarak farklı bir ortamda tatil yapmak isteyenlere, açık ve kapalı termal havuzlar, termal hamamlar, özel jakuziler, masaj odaları, özel sauna, fizik tedavi odaları ve özel termal banyo odaları gibi hizmetler veriyor.

Termal tesislerin bazıları Emekli Sandığı ile anlaşmalı olarak uzman doktorlar veya fizyoterapistler eşliğinde ücretsiz sağlık hizmeti de veriyor.

Termal tesislerde yer alan alternatiflerin birçoğunda uzman doktor, fizyoterapist ve sağlık ekibi hazır bulunuyor.

-TERMAL TESİSLER BÜNYESİNDE SAĞLIK MERKEZLERİ-

Haberin Devamı

Etstur Yurtiçi Turlar Müdürü Suat Özbek, AA muhabirinin sorularını yanıtlarken, Afyonkarahisar, Pamukkale, Kütahya ve Balıkesir’in yanı sıra Bursa, Rize, Sapanca, Bolu ve Yalova’nın şifalı su kaynaklarıyla termal turizmde ilgi çeken merkezler olduğunu söyledi.

Termal turizm kapsamında, kişisel bakım hizmetlerinin arttığını, bunun ziyaretçi sayısını da etkilediğini anlatan Özbek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Tesisler kendi bünyelerine sağlık merkezleri, fizik tedavi ve rehabilitasyon bölümlerinde fizyoterapistler, danışman hekimler, hemşireler ve hasta danışmanlarıyla misafirlerine yol gösteriyorlar. Bu sağlık merkezlerinde üniversite hastaneleri veya özel kurumlarla işbirliğine gidiliyor.

Ayrıca tesisler, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve diğer sosyal güvence kurumlarıyla yaptıkları anlaşmalarla misafirlerine çeşitli haklar sağlıyor. Buna ek olarak, uzman terapistlerle çamur, bitki, süt banyoları, cilt bakımları, masaj alternatifleri, spa (şifalı sularla bakım) ile değişik kür ve aroma terapiler sunuluyor." Termal tesislerin her geçen yıl daha çok tanındığını ve tercih edildiğini bildiren Özbek, "Özellikle Türk Cumhuriyetlerinde, civar komşu ülkelerde tanıtım faaliyetleri geliştirilebilir. Orta Doğu’da düzenlenen turizm fuarlarında termal tesisler birlikte tanıtım faaliyetlerinde bulunabilirler. Böylece hem büyük çaplı tanıtımlar yapabilirler hem de daha geniş kitlelere ulaşabilirler" dedi.

Tesislere Ekim ayında artan ilginin, Nisana kadar devam ettiğini belirten Özbek, ’Sundukları alternatif tedavi şekilleriyle her yaş grubuna hitap etmeye başlayan termal tesislere, ağırlıklı olarak 40 yaş üzeri misafirlerin yoğun talep gösterdiğini gözlemliyoruz" diye konuştu.

-HANGİ TESİSTEKİ TERMAL SU NEYE İYİ GELİYOR?-

Haberin Devamı

En çok tercih edilen illerdeki, içinde spa merkezi bulunan bazı termal tesisler ve kullandıkları suyun özellikleri şöyle:

-Afyonkarahisar’da, 17 yıldır termal turizm alanında faaliyet gösteren Oruçoğlu Thermal Otel’deki şifalı suyun, romatizmadan eklem hastalıklarına birçok alandaki hastalığın tedavisine yaradığı belirtiliyor. Otelde, sosyal güvenlik sistemine dahil vatandaşlar, fizik tedavi imkanından yararlanabiliyor.

-Afyonkarahisar’daki Korel Thermal Resort Clinic&SPA Hotel’de, turistlere, şifalı suların yanı sıra, animasyon, oyun salonları ve canlı müzik gibi aktiteler sunuluyor. Tesisin Fizik Tedavi Merkezi’nde fizik, rehabilitasyon, hidroterapi, bel-boyun fıtığı ve kas güçlendirme tedavileri yapılıyor.

-Sosyal güvenlik sistemine dahil vatandaşlara fizik tedavi ve çamur banyosunun uygulandığı Afyonkarahisar’daki İkbal Thermal Otel’de, termal suyun, romatizmanın yanı sıra, deri, fıtık, safra kesesi, böbrek-idrar yolu, eklem sertlikleri, kaslar, kırıklar, mide ve bağırsaklarla ilgili rahatsızlıklar ile nörolojik durumlara iyi geldiği kaydediliyor.

-Anemon Afyon Thermal SPA Otel&Convention Center ise otelde müşterilere tedavinin yanı sıra kendilerini bakıma alabilecekleri birçok aktivite sunuyor.

-Kütahya’da Güral Harlek Thermal Resort SPA otelinde, 43 derecedeki florürlü, termo mineralli termal suyun, romatizmadan, uzun süreli hareketsiz kalmaya neden olan hastalıklara, birçok alanda yardımcı tedavi sunduğu ifade ediliyor.

-Bursa’da, Roma döneminden kalma, Bizans kraliçesi Thedora’nın güzelliğin sırrını keşfettiği söylenen kaynağı kullandığı belirtilen Kervansaray Termal Hotel’de, suyun, iltihabi romatizmanın kronik dönemleri, yumuşak doku sorunları, ortopedi ameliyatları ve kırık sekelleri rehabilitasyonunda tedavi amaçlı kullanıldığı kaydediliyor.

-Richmond Hotels Pamukkale Thermal’in 35 derecedeki şifalı suyunun bir çok hastalığa iyi geldiği, Yıldız Hotel Gönen’in Sağlık Bakanlığı ruhsatlı suyunun da ortopedik, nörolojik ve romatolojik hastalıkların tedavisinde kullanıldığı belirtiliyor.

-Yalova’daki Thermalium Wellness Park Otel’deki şifalı suyun, romatizmal şikayetler, dolaşım sistemi hastalıkları, idrar yolları ve safra kesesi taşları, cilt hastalıkları ve kadın hastalıklarında tedavi amaçlı kullanıldığı ifade ediliyor.

-Balıkesir Güre’deki Saruhan Termal Hotel’de kullanılan su Sağlık Bakanlığı’nın onayını taşıyor. Tesisteki su, kas ve kemik hastalıkları, ortopedik rahatsızlıklar, genel stres bozukluğu, spor yaralanmaları, guatr, kireçlenme, böbrek taşı ve kumu ile karaciğer hastalıklarında tedavi amaçlı kullanıldığı belirtiliyor.