Ekonomi ‘Hepsi bir arada’ ilk rekor geliyor...

‘Hepsi bir arada’ ilk rekor geliyor...

16.11.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye’de otomotiv sektörü, ilk kez üç rekoru aynı anda kırmaya hazırlanıyor. Üretim ve ihracat adetlerinde rekoru garantileyen sektör, iç pazarda satışlarında da bugüne kadarki en yüksek rakama ulaşacak...

‘Hepsi bir arada’ ilk rekor geliyor...

Bu yıl yeni modellerin devreye girmesiyle birlikte kapasitede artış yaşayan otomotiv sanayi, Avrupa pazarlarının da görece iyileşmesi sayesinde üretimde ve ihracat adetlerinde rekoru “şimdiden” cebine koyarken, otomotiv pazarı da, yılın ilk aylarında yaşanan canlılık sayesinde satış rekoruna hazırlanıyor.

Haberin Devamı

Ekim ayı itibariyle bir önceki yıla göre toplam otomotiv üretimi yüzde 18 artarken, 1 milyon 107 bin adede ulaştı. Bu sayede 1 milyon 190 bin olan 2011’deki rekora oldukça yaklaşan otomotiv üretim rakamlarının, yılın sonuna kadar 1 milyon 325 bin ile 1 milyon 350 bin adet civarına ulaşması öngörülüyor. Otomobil üretimi de Ocak-Ekim döneminde yüzde 8 oranında artarken, 643 bin adetlik düzeye ulaştı.

Ağır ve orta ticari araçlar da dahil olmak üzere bu yıl satışlarda da bir rekor beklentisi oldukça güçlü. Her ne kadar eylül ve ekim aylarında seçim atmosferinin yanı sıra kurlardaki yükseliş nedeniyle “görece” düşüş yaşansa da, yılın ilk 8 ayında güçlü olan otomotiv pazarının, yılın sonunu 940-960 bin aralığında tamamlaması öngörülüyor. Üretim rakamlarına da etki eden bu miktarla sektör, 2011 yılındaki 911 bin adetlik pazar rekorunu kırmış olacak.

Haberin Devamı

Başta Avrupa Birliği ülkeleri olmak üzere ihracat pazarlarındaki düzelme ve Amerika’ya yapılan Doblo (Ram) ihracatı, doping etkisi yaptı. Nitekim ihracat, dolar parite kaybından dolayı düşmüş gibi görünse de, adetler bakımından 910 bin olan 2008 yılı rekorunu aşmaya hazırlanıyor.

‘Hepsi bir arada’ ilk rekor geliyor...
İhracata doping

Ocak-Ekim döneminde 487 bin adedi otomobil olmak üzere, toplam üretiminin yüzde 73’ünü ihraç eden otomotiv sanayi, toplamda 807 bin adet aracı yurtdışı pazarlara yolladı. Bu miktarla, geçen yılın aynı dönemine göre adetsel açıdan yüzde 12 artış sağlayan otomotiv sanayi, böylelikle yıl sonunda 950-970 bin adetler seviyesine ulaşmayı ve rekoru kırmayı hedefliyor.

İhracatının büyük bölümünü Avrupa ülkelerine gerçekleştiren ve bu nedenle “euro bazında” satış yapan otomotiv sanayi, yıl sonunda 19.5 milyar euro’luk bir rakama ulaşmayı öngörürken, dolar bazında 21.4 milyar dolarda kalmış olacak. Otomotiv ihracatı, ilk 10 aylık dönemde Türkiye’nin toplam ihracatının yüzde 15’ini gerçekleştirmiş oldu.

Bununla birlikte sektörün dış ticaret açığı, yine “kur farkı” nedeniyle 319 milyon dolar civarında gerçekleşirken, yıl sonuna doğru rakamın “artı”ya dönmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

Üretimde Renault önde
Bu yılın ilk 10 ayındaki üretim miktarlarına bakıldığında, ilk sırayı, 278 bin 218 adetle Oyak-Renault alıyor. Onun hemen arkasından 272 bin 562 adetle Ford Otosan gelirken, Tofaş, 223 bin 368 adetle üçüncü sırada bulunuyor. Dördüncü sıradaki Hyundai Assan’ın bu süredeki üretim miktarı ise 182 bin 990 adede ulaştı. Toyota ise, 97 bin 944 adetle beşinci.
‘Kaza olmazsa yine kırarız!’
Otomotiv Sanayii Derneği Başkanı Kudret Önen, bugüne kadar otomotiv sektöründe üretim, ihracat ve pazar rekorları kırıldığını, ancak bugüne kadar üç rekorun aynı zamanda gerçekleşmediğine dikkat çekerek “Bu yıl bir ilki yaşayacağız. Hepsinin bir arada bulunduğu bir yıl yok!” dedi.
Teşviklerin meyvelerini verdiğini, yeni projelerin, bu rekorlara katkı sağladığını kaydeden Önen, 2014-2015 döneminde gerçekleştirilen yeni model ve kapasite yatırımlarıyla birlikte otomotiv sanayi kapasitesinin de 1 milyon 750 bine yükseldiğini hatırlattı.
Önen, “Özellikle Tofaş ve Hyundai’nin yeni model üretimleri, bu artışta önemli bir paya sahip. 2016’da iç pazarda bir kaza olmazsa, Karsan, Toyota, Tofaş ve Honda’nın üretim artışlarıyla yeni rekorlar gelebilir” diye konuştu. Önen, gelecek yıl üretim ve ihracatta yüzde 5’lik artış yaşanabileceğine dikkat çekti.
Parite farkı sorun oluyor
Önen, ihracat miktarlarının farklı hesaplanmasından kaynaklanan probleme de dikkat çekerek, “Otomotivde ihracatın yüzde 85’i euro ile yapılıyor. Buna karşılık devlet, tüm ihracat hesaplarını dolar üzerinden yapıyor. TİM verilerinin tümü dolar cinsinden. Dolayısıyla euro’lu ihracatı dolara çevirince, parite farkıyla rakamlar düşüyor” dedi.
Dacia 3.5 milyonu geçti
Romanya’da eski Renault modellerini ve bu modelden türettiği araçları üreten bir şirketken, 1999 yılında Renault tarafından satın alınan Dacia, 2004 yılında ilk nesil Logan Sedan ile büyük bir sıçrama yapmıştı. Bu nedenle markanın yeniden doğduğu tarih olarak kabul edilen 2004’ten bu yana geçen sürede, Dacia tamı tamına 3.5 milyon adet otomobil satmayı başardı. Üstelik bu satışların önemli bir bölümü, Avrupa ülkelerinde ve Fransa’da gerçekleşti.
‘Hepsi bir arada’ ilk rekor geliyor...
30 yıl boyunca Renault 12’den türetilen Dacia 1300 ve 1310 modellerini üreten Dacia, bu sürede söz konusu araçlardan sadece 2.5 milyon adet satabilmişti.
Üretiminde Türk yan sanayi firmalarının büyük katkısı bulunan Dacia, Türkiye’yede yüzde 4.6 pazar payına sahip ve markalar sıralamasında da 7. konumda.
911’de daha çok keyif
En son 911 neslinin artan spor özellikleri ve konforundan faydalanan dört tekerlekten çekişli “911 Carrera 4” ve “911 Targa 4”, daha fazla keyif verecek hale getirilirken, 2016 yılının ilk çeyreğinde Türkiye’de de satışa sunulacak.
Geliştirilmiş dört tekerlekten çekiş sistemleriyle dinamiklikleri ve sürüş güvenlikleri artan yeni 911’ler, yenilikçi motorlarıyla daha fazla güç üretirken, daha az yakıt tüketiyor. Standart sunulan ve araç yüksekliğini 10 mm aşağı çeken “uyarlanabilir PASM şasi” (Porsche Aktif Süspansiyon Yönetimi) sürüş keyfini üst düzeye çıkarmayı hedefliyor. Bununla birlikte “Carrera 4S” modellerinde sunulan “arka akstan yönlendirme” seçeneği, keyfi ve dinamizmi “katlamak” için geliştirilmiş.
911 Carrera 4 ve 911 Targa 4 modellerinde çift turbolu 3.0 lt, 6 silindirli 370 HHP’lik motor kullanılırken, “S” modellerinde çıkış güç 420 HP’ye çıkıyor. PDK şanzıman ve Sport Chrono paketi seçenekleriyle donatılmış 911 Carrera 4, 0-100 km/s hıza 4.1 sn’de, 911 Carrera S ise 3.8 sn’de ulaşıyor.
‘Hepsi bir arada’ ilk rekor geliyor...
Gladyatörler 6. kez sahnede
Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) tarafından markaların “satış” ve “iletişim” başarılarını ödüllendirmek için düzenlenen “ODD Gladyatörleri” 6. yılında da rekabete sahne olacak.
‘Hepsi bir arada’ ilk rekor geliyor...
Toplam 19 dalda ödüllerin verileceği gecenin öncesinde ilk aşama olan halk oylaması, web sitesi üzerinden 1 Ekim tarihinde başladı. “www.oddgladyator.com” sitesinde oylamaya katılanlar, anlık değişimleri izleyerek, heyecana ortak olacaklar. Kategorilere başvurular ve halk oylaması 31 Aralık 2015’e kadar devam edecek. Oylamaya katılanlar, Milli Piyango çekilişiyle 2 adet Canon EOS 1200D fotoğraf makinesi, 2 adet GoPro Hero Action kamera, 2 adet Apple Watch akıllı Saat ve 1 adet Parrot AR 2.0 Power Edition Drone’dan birini kazanma hakkı elde edecekler.