Ekonomi Hillary’den virüslü veda!

Hillary’den virüslü veda!

11.11.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

ABD başkanlık seçimlerini sürpriz bir şekilde kaybeden Hillary Clinton, bu kez mobil dünyada yayılan virüsle gündeme geldi.

Hillary’den virüslü veda

‘Dance of the Hillary’ isimli video virüs sosyal medyada da gündem yarattı. Eset Türkiye Teknik Müdürü Erkan Tuğral, son günlerde özellikle mobil cihazlara SMS veya Whatsapp yoluyla ABD başkan adayı Hillary Clinton ile ilgili ‘Dance of the Hillary’ (Hillary’nin dansı) başlıklı mesajlar geldiğini ve seçimlerinin ardından bu tür virüslü mesajlarda artış görüldüğünü söyledi.

Sahte mesaj

Pek çok kullanıcıya giden mesajlarda, “’Dance of the Hillary’ isimli bir video gelirse sakın açmayın. Bugün BBC radyoda bildirildi. Tüm mobili formatlayan çok tehlikeli bir virüs içeriyor. Mümkün olduğunca çok kişiye bildirin” deniliyor. Tuğral, bu tür mesajların ‘hoax’ mesajı olduğu bilgisini vererek, “Bu bir virüs ya da virüs içeren bir dosya değil. Kişileri, bu mesajı paylaşmaya yönlendiren ve Hoax denilen sahte mesaj türlerinden biri.

Burada genelde amaç, bu türden asılsız dedikoduların hızlı yayılmasını kullanarak, bir sayfanın Google Pagerank’ını yani sayfa değerini yükseltmek. Ya da bir başka sayfanın reklamını yapmak. Kullanıcılar paylaştıkça iletilen linkteki sayfanın değeri yükseliyor” dedi.

Haberin Devamı

Popüler başlık seçiliyor

Daha önce de benzer bir mesajın ‘Dance of the Pope’ (Papa’nın dansı) başlığıyla yayıldığını anımsatan Tuğral, şunları söyledi: “Her zaman merak uyandıracak başlıklar ve konular seçilmeye özen gösteriliyor. Genelde bu tür mesajlar ve ilgili linkler virüs içermiyor. Çünkü amaç virüs bulaştırmak değil. Ama eğer virüs içeriyorsa ki bu ihtimal da her zaman var. Bunu ‘Phishing’ yani oltalama saldırısı olarak değerlendiriyoruz. Her halükârda bu tür mesajların dikkate alınmamasını, kesinlikle paylaşılmamasını ve silinmesini öneriyoruz.”