Ekonomi Hindistan ve Çin 16 milyar dolarlık anlaşma imzaladı

Hindistan ve Çin 16 milyar dolarlık anlaşma imzaladı

16.12.2010 - 12:54 | Son Güncellenme:

.

Hindistan ve Çin 16 milyar dolarlık anlaşma imzaladı

Hindistan ve Çin, enerji, telekomünikasyon, çelik, rüzgar enerjisi ve gıda sektörlerinde toplam 16 milyar dolarlık anlaşma imzaladı.

Çin Başbakanı Wen Jiabao’nun 400 Çinli işadamıyla birlikte gerçekleştirdiği 3 günlük Hindistan ziyaretinin ilk gününde Hindistan ve Çin şirketlerinin 16 milyar dolarlık anlaşma imzaladığı bildirildi.

Wen, bir konferansta yaptığı konuşmada, dünyada hem Çin hem de Hindistan’ın gelişmesi ve işbirliği için yeterli alan olduğunu ifade ederken, Hindistan Başbakanı Manmohan Singh ise Hindistan ve Çin arasındaki güçlü işbirliğinin, uzun dönemli barışa, istikrara ve Asya ve dünyadaki kalkınmaya katkıda bulunacağını kaydetti.

Çin, Hindistan’ın en büyük ticari partneri, bu yıl iki ülkenin ticaret hacmi 60 milyar dolara ulaştı. Çin ile Hindistan’ın ticaret hacmi 2004 yılında sadece 13,6 milyar dolardı. Hindistan’ın Çin’e ihracatında cevher, mefruşat, değerli taşlar ve metaller, Çin’in Hindistan’a ihracatında ise demir-çelik, ipek ve makina önemli yer tutuyor.

Çin Başbakanı Wen ile Hindistan Başbakanı Singh’in sınır anlaşmazlıkları da dahil olmak üzere birçok hassas değerlendirmesi bekleniyor.

ABD Başkanı Barack Obama’nın Hindistan ziyaretinde de 10 milyar dolarlık anlaşma imzalanmıştı.

Hindistan ve Çin, dünya nüfusunun üçte birine ev sahipliği yapıyor.

Hindistan da Çin de olası bir serbest ticaret anlaşmasının yollarının arandığını ifade etse de bu konuda bir ilerleme kaydedilmesi beklenmiyor. Zira, Hindistan 1,3 trilyon dolar büyüklüğündeki ekonomisine Çin’in ucuz mallarını satma niyeti olduğundan kuşkulanıyor.

Çin’in Hindistan’daki yatırımlarının miktarı 2009 yılında sadece 221 milyon dolar oldu, bu miktar Çin’in doğrudan yabancı yatırım miktarının sadece yüzde 0,1’ini temsil ediyor. Çin’in Pakistan’daki yatırımları Hindistan’dakinin 7 katını buluyor.