Ekonomi Hisarcıklıoğlu krizi anlattı, gençler uyudu

Hisarcıklıoğlu krizi anlattı, gençler uyudu

27.10.2008 - 21:06 | Son Güncellenme:

.

Hisarcıklıoğlu krizi anlattı, gençler uyudu

ÇANAKKALE Onsekiz Mart Üniversitesi tarafından düzenlenen, ‘Türkiye Ekonomisi ve Global Kriz’ konulu konferansa konuşmacı olarak katılan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, küçükken babannesinin kendisine ‘icat çıkarma oğlum’ dediğini hatırlatıp salondaki gençlere, “Siz yeni icatlar çıkarın” diye seslendi. Hisarçıklıoğlu, 1,5 saat süren konuşmasında küresel krizin nedenlerini ve alınması gereken önlemleri anlatırken, bazı gençlerin uyuduğu görüldü.
Çanakkale’nin Gelibolu İlçesi'nde Ticaret ve Sanayi Odası hizmet binasının açılışını yapan, ardından da 2006-2007 Vergi Ödülleri Töreni'ne katılan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, daha sonra Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nce Terzioğlu Kampüsü Troia Kültür Merkezi’nde düzenlenen ‘Türkiye Ekonomisi ve Global Kriz’ konulu konferansa konuşmacı olarak katıldı. Vali Orhan Kırlı, Boğaz ve Garnizon Komutanı Tümamiral Serdar Dülger, Çanakkale’nin CHP’li Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Akdemir ve çok sayıda davetlinin katıldığı konferansta konuşan Hisarcıklıoğlu, yaşanan küresel krizin nedenlerini verdiği örneklerle açıkladı. Küreselleşmenin dünya ticaretine pozitif etki yarattığını belirten Hisarcıklıoğlu, “Ancak dünya ilk defa küreselleşmenin negatif etkisini yaşıyor. Bütün dünyadaki ülkeler bu patlayan balondan etkilenmeye başladı. Yaşanan küresel krize çok güzel bir ata sözü buldum. Aç doyar, açgözlü doymaz. Bu açgözlülüğün patlamasını yaşıyoruz. Küresel sistemin ilk krizi yaşandığı için de herkes nasıl davranılacağını ve krizin nasıl durdurulacağını bilmiyor. Kriz gelişmiş ülkelerden gelişen ülkelere doğru kayıyor. Kriz mali sektörden, finans sektöründen başlamıştı, reel sektöre doğru geçiyor. Türkiye küresel kriz ortamına büyüme temposunun düştüğü, özel sektörün dış borçlanmasının arttığı bir dönemde krize yakalandı. Ama Avrupa ülkelerine veya Amerika’ya nazaran biz krizde tecrübeliyiz. Çünkü biz bunun benzerini 2001’de hep beraber yaşamıştık” dedi.
Yaklaşık 1,5 saat boyunca küresel krizi ve alınması gereken önlemleri anlatan Hisarcıklıoğlu’nu dinlemek için konferans salonunu dolduran öğrencilerden bir bölümü uyumayı tercih etti. Kimi öğrenciler ise konuşmadan sıkılıp salondan ayrıldı. Bir grup kız öğrenci ise Rifat Hisarcıklıoğlu’nun birikiminden en iyi şekilde istifade etmek için konferans boyunca not tuttu.

‘SİZ İCAT ÇIKARIN’
Yeni icat çıkaran küçük çocukların büyükler tarafından sürekli ‘Yeni yeni icat çıkarmasana’ diyerek engellendiğini hatırlatan TOBB Başkanı Rifat Hisarçıklıoğlu, bu konuyla ilgili kendisinden bir örnek verdi. Küçükken yeni bir şey ortaya çıkardığında babannesinin kendisine ‘icat çıkartma oğlum’ dediğini anlatan Hisarcıklıoğlu, “Acaba bu bütün Türkiye’de geçerli mi diye araştırdım. Sizin geleneğinizde var mı böyle ‘icat çıkarma’ diye bir söz diyerek gittiğim yerlerde sordum. Anneniz, babanneniz size söyler miydi diye sordum. ‘Doğru söylerdi başkan’ dediler. Sizler de hep ‘icat çıkarma’ diye yetiştiniz değil mi? Ne kadar büyük yanlış bir hadise biliyor musunuz. İcat çıkartamazsak bilinirlilik, tanınırlılık olmaz. Bundan sonra sizden ricam; çocuklarınızı, kardeşlerinizi ve torunlarınızı yetiştirirken ‘icat çıkart’ diye yetiştirmeniz. Eğer icat çıkartamazsak bu küresel yarışta, dünyada milletlerinin yarışında maalesef geride kalırız” diye konuştu.
Cebinden çıkardığı cep telefonunu kendisini dinleyenlere göstererek bir örnek veren Hisarcıklıoğlu, “Bakın bugün ne yapılıyor. Bir 60 gramlık cep telefonu icat ediliyor. Bu 20 ton saça eşdeğer. Siz 20 ton saç satacaksınız, karşılığında 60 gram cep telefonu alacaksınız. Peki şu 60 gramlık cep telefonu için yatırım ne kadar. Diyelim ki 1 lira. O, 20 tonluk saç tesisini kurmanın maliyeti tam 10 lira. Yani biri hem pahalı, hem de değeri yok. Diğerinin yatırımı ucuz ama ürün olarak çıktığı zaman çok pahalı. İşte icat çıkartma bu. İnşallah önümüzdeki dönemde bütün üniversitelerimiz uluslararası alanda kabul edilmiş icatları çıkartan bir Türkiye’nin sanayisini ve ekonomisini geliştirecek. Burada da en önemli şey üniversite ile sanayiinin işbirliği. Eğer üniversite ile sanayiinin işbirliği olmazsa icat da çıkmıyor. O hocalarımızın yayınlamış olduğu makalelerin hepsi lüks olarak raflarda duruyor. Esas olan üniversite- sanayi işbirliği. Önümüzdeki dönemde icat çıkartacağız, girişimci çıkartacağız. İki tane hadisemiz var. Hem kolay, hem zor” dedi.

HİSARCIKLIOĞLU’NDAN ALTIN ÖĞÜTLER
İş hayatında başarılı olabilmek için 5 ilkeyi kendisine görev edindiğini anlatan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, “Benim 5 ilkem oldu iş hayatım boyunca. Bunlardan bir tanesi işten artmaz dişten artar. Bu aslında çocukluğumda duyduğum bir Kayseri sözü. O zamanlar bu sözü çok kabul etmiyordum. Derdim ki, ya insan ne kadar yer, nasıl dişinden arttırır. Fakat iş hayatımın içine girince gördüm ki, geliriniz ne kadar fazla olursa olsun. Eğer gideriniz fazlaysa arttırmanız mümkün değil. Yani gelirle giderin arasında bir denge olması lazım. İkincisi işin hilesi dürüstlüktür. Şimdi işadamlarımıza ben zaman zaman soruyorum. Hileyi niye yaparız. Kazancını arttırmak istiyorsan dürüst olacaksın. Belki kısa vadede zararlı gibi gözükebiliyorsun dürüst olduğun zaman. Ama uzun vadede baktığın zaman bu işten kazançlı çıkan sen oluyorsun. Onun için de kısa vadede zararlı dahi olacağımı bilsem dürüstlükten vazgeçmedim. Ondan da kazandım. Üçüncüsü ise idareci konumuna geldiğiniz zaman arkadaşlıkla mesai arkadaşlığını birbirinden ayırmanız lazım. Eğer bunları birbirine karıştırırsanız idareci olmanız mümkün değil. Dördüncüsü ise önce kontrol sonra itimat. Kontrol etmeyince muhakkak hata ortaya çıkıyor. İyi bir idareci olmak istiyorsanız kontrol edeceksiniz, itimat edeceksiniz. Ama kontrol ettiğinizi sizin altınızdakiler bilecek. O zaman hatalı ve yanlış kararları size getirmezler. İdareci olarak siz de yanlış karar vermezsiniz. Beşincisi ise hafızasına güvenen daima yanılır. Hafıza ile kim iş yapmaya kalktıysa muhakkak yanlış ve eksik oluyor. Onun için nerede neyi konuşacağım muhakkak yazarım. Yazdığımız zaman hata yapma, yanlı hatırlama ve yanlış bilgi verme ortadan kalkar. Bu 5 ilkeden işinize yarayanı alın, işinize yaramayanı ise kaldırın atın” dedi.
Konferansın ardından Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’na çeşitli hediyeler verdi. Hisarcıklıoğlu Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası'nı ziyaret ettikten sonra özel uçakla daha sonra Ankara’ya hareket etti.