Ekonomi Hollandalı devin Ar-Ge yatırımı yolda

Hollandalı devin Ar-Ge yatırımı yolda

06.05.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Philips Türkiye CEO’su Haluk Karabatak, Türkiye’de sağlıkta yerelleşme projesiyle ilgilendiklerini ve eğer bu projeye dahil olabilirlerse Ar-Ge merkezi açma planları olduğunu açıkladı

Hollandalı devin Ar-Ge yatırımı yolda

Dünyada sağlık şirketi olma kararı alarak dönüşüme giren Hollandalı dev Philips, Türkiye’de Ar-Ge merkezi kurmaya hazırlanıyor. Philips Türkiye CEO’su Haluk Karabatak, Türkiye’de sağlıkta yerelleşme projesiyle ilgilendiklerini ve eğer bu projeye dahil olabilirlerse Ar-Ge merkezi açma projeleri olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Kuracakları Ar-Ge merkezinin dünyadaki araştırma geliştirme ağlarının bir parçası olacağını belirten Karabatak, “Türkiye sağlıkta dönüşümün ikinci fazına geçti. İlk fazı sağlık ve ödeme sistemlerinin birleştirilmesi ve sağlık hizmetlerine ulaşımı sağlamak üzerine kuruluydu. İkinci evresi kaliteli ve yüksek teknolojiye dayalı sağlık hizmetlerinin verilmesi. Şehir hastaneleri ve sağlıkta yerelleşme bunun ayakları. Eğer sağlıkta yerelleşme projesinin bir parçası olursak burada yüksek teknolojiye dayalı üretim ve Ar-Ge merkezi düşünüyoruz. Bunun üçüncü ayağı olarak da ihracat yapabiliriz” dedi.

Dönüşüm sürüyor

Karabatak, bir hastanenin tüm hizmetlerinin dijital dünyanın bir parçası olması için çalışıldığını dile getirerek, “Hastaneler arası bilgilerin anında aktarılması. Hastanın da evde tüm bilgilerinin tek bir elden yönetilir hale gelmesi önemli. Hastanede geçirilen süre azaltılırsa tedavi ve sağlık hizmetleri o kadar başarılı olur. Yapay zeka ile desteklenen teknolojilerle yoğun bakımda kalış süreleri ve ölümler azaltılabilir. Bu maliyeti de azaltır. Kalınan süreyi ve boşaltılacağı süreyi tespit edebilirsek sıkıntıları yönetir hale geliriz. Hastalar için de kazancı daha düşük maliyetle ve daha kısa sürede sağlık hizmeti almak olur. Kronik hastalıkları da azaltır.Teknoloji sağlık hizmetini mekansızlaştırıyor. Uzaktan erişimi de mümkün kılıyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Hollandalı devin Ar-Ge yatırımı yolda
‘Üretim de düşünüyoruz’

Sağlık dönüşüm projesinde yer alabilirlerse Türkiye’de yüksek teknolojili sağlık cihazları üretimini de düşündüklerini aktaran Haluk Karabatak, şunları söyledi: “Türkiye’de şu anda sadece elektrik süpürgesi ve kahve makinesi üretimimiz var. Buradan da 30 milyon euro’luk ihracat yapıyoruz. Sağlık teknolojileri üretimimiz yurtdışında. Sağlıkta yerelleşme teknolojileri çerçevesinde beş büyük cihazı burada üretebiliriz. Ultrason, hastabaşı monitörleri, bilgisayarlı tomografi, MR ve dijital röntgen cihazları.”