Ekonomi HSBC Rusya’da CEO’luk koltuğuna Özkaya oturdu

HSBC Rusya’da CEO’luk koltuğuna Özkaya oturdu

05.08.2010 - 02:43 | Son Güncellenme:

Dünyada 85 ülkede faaliyet gösteren bankacılık devi HSBC Türkiye’deki bankasının başında CEO görevini sürdüren Piraye Antika’dan sonra Rusya’daki bankasının başına da bir Türk CEO atadı

HSBC Rusya’da CEO’luk koltuğuna Özkaya oturdu

Avrupa, Asya-Pasifik bölgesi, Kuzey ve Güney Amerika, Ortadoğu ve Afrika’da faaliyet gösteren büyük bir bankacılık grubu olan HSBC, iki yıl önce kurulan Rusya’daki bankasının başına CEO olarak HSBC Türkiye’de Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yapan Hüseyin Özkaya’yı atadı.
Uzun yıllardır grubun içinde görev yapan Hüseyin Özkaya, tüm dünyada 2.547 milyar dolar aktif büyüklüğü olan HSBC Grubu’nda HSBC Türkiye’nin başında 18 yıldır CEO olarak görev yapan Piraye Antika’dan sonra CEO olarak atanan ikinci Türk olacak.
HSBC Türkiye’nin yönetim kadrosunda yönetim kurulu üyesi ve Kurumsal ve Yatırım Bankacılığından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı olan Hüseyin Özkaya Rusya’daki bankanın bütün operasyonlarından sorumlu olacak.
Dünyada yaşanan finansal krizden en az etkilenen gruplarından biri olan HSBC Grubu, 2008 yılında sıfırdan kurduğu Rusya’daki banka için 231.7 milyon dolarlık sermaye yatırımında bulundu. Hüseyin Özkaya’nın 1 Eylül tarihinden itibaren göreve başlayacağı HSBC Rusya’nın 800 civarında kadrosu bulunuyor. Özkaya, görevi Citibank Londra’dan HSBC Rusya’nın başına getirilen Stuart Lawson’dan devralacak.
Rusya’daki pazar payını genişletmeyi hedefleyen HSBC Rusya, kurumsal, ticari ve bireysel bankacılık alanında faaliyet gösteriyor.

‘Heyecan verici bir iş olacak’
Daha önce HSBC Londra’da sermaye piyasası satış müdürü olarak görev yapan Hüseyin Özkaya, grupta uzun yıllar çalıştı. Grubun yakından tanıdığı bir bankacı olan Özkaya, atamasında Türkiye HSBC CEO’su Piraye Antika’nın büyük desteğini aldığını ifade etti. Atama haberinin HSBC’nin resmi sitesinde duyurulmasından sonra görüşlerine başvurduğumuz Hüseyin Özkaya, yeni görevinin kendisini çok heyacanlandırdığını ve banka içinde de sevinç ve büyük bir destekle karşılandığını ifade etti.
Uzun yıllardır grubu tanımasına karşın yeni görevinin bankacılık kariyeri için çok daha önemli bir pozisyon ve sorumluluğu ifade ettiğini belirten Özkaya, bankacı olarak bu üst düzeyin görevin büyük Rus ve Avrupalı bankaların rekabet ettiği bir ülkede kendisi için çok daha zorlu olacağını belirtti.
Dünyada herkesin daha iyi bir kariyer arzusu içinde olabileceğini ifade eden Özkaya, “Elbette ülkemi, aile bireylerimi, arkadaşlarımı, meslektaşlarımı özleyeceğim. Ama Grup içinde bana böyle bir görevin teklif edilmesi de beni gururlandırdı ve heyecan duydum” dedi.

Haberin Devamı

Dünyanın yerel bankası oldu
HSBC Grubu, dünyanın en büyük bankacılık ve finansal hizmetler kuruluşlarından biri. Genel merkezi İngiltere’de kayıtlı olan HSBC Holdings plc’nin genel merkezi Londra bulunuyor. Uluslararası bir marka olan HSBC’nin 1999 yılında Grup şirketleri için uluslararası tek bir marka olarak belirlenmesi, Grubun altıgen ambleminin dünya çapında giderek tanınan bir sembol olmasını sağladı. HSBC 2002 yılında markasını rakiplerinden ayırmak ve özelliklerini vurgulamak üzere ‘Dünyanın yerel bankası’ sloganıyla bir kampanya başlattı.
HSBC’nin toplam aktif büyüküğü 2.547 milyar dolar. Grubun vergi öncesi karı 10.247 milyon dolar. Sermaye yeterliliği ana sermaye bazında yüzde 8.8, toplam sermaye bazında yüzde 11.9. Grubun dünya genelinde yaklaşık 9 bin 500’ün üzerinde ofisi bulunuyor. 85 ülke ve bölgede 355 binin üzerinde çalışanı var.
Bütün dünyada 100 milyonu aşkın müşteriye sahip. HSBC Holdings’in hisseleri, Londra, Hong Kong, New York, Paris ve Bermuda borsalarında işlem görüyor.

Haberin Devamı

HSBC Türkiye’de yönetim kurulu üyesiydi
Hüseyin Özkaya, 1980 - 1985 yılları arasında İstanbul Teknik Üniversitesi İşletme Mühendisliği Bölümü’nde öğrenim gördü. 1986 - 1987 yıllarında Wisconsin Üniversitesi’nde yüksek lisansını tamamladı. 1987 - 1988 yıllarında Akbank’ta Bütçe, Muhasebe ve Konsolidasyon departmanında başladığı kariyerine İmpexbank İstanbul’da Kredi ve Pazarlama Departmanı’nda Müdür Yardımcısı olarak devam etti.
1991 - 1993 yıllarında Midland Bank Türkiye’de (HSBC Bank A.Ş.) Pazarlama ve Kurumsal Bankacılık Müdürü, 1994 yılında Midland Global Piyasalar’da Sermaye Piyasaları Satış Müdürü olarak çalıştı. Ocak 1995’te HSBC Bank A.Ş. Pazarlama ve Kurumsal Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı görevine atandı. 30 Ekim 2001 - 19 Aralık 2001 tarihleri arasında HSBC Bank A.Ş. tarafından satın alınan Demirbank T.A.Ş.’de Yönetim Kurulu Üyesi ve Kurumsal, Ticari ve Uluslararası Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı görevlerinde bulundu.
22 Mart 1995 tarihinde HSBC Bank A.Ş. Yönetim Kurulu Üyeliğine atandı. Özkaya, Rusya HSBC’nin başına CEO olarak atanmadan önce HSBC Türkiye’de Kurumsal ve Yatırım Bankacılığından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı ve Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yapıyordu.