Ekonomi Hyundai, Türkiye’de ek yatırım düşünüyor

Hyundai, Türkiye’de ek yatırım düşünüyor

08.06.2002 - 00:00 | Son Güncellenme:

Hyundai, Türkiye’de ek yatırım düşünüyor

Hyundai, Türkiye’de ek yatırım düşünüyor





Güney Kore’nin otomotiv devi Hyundai’nin Başkan Yardımcısı B.J. Park, Türk ekonomisinin gelişmesini sürdüreceğine inandığını belirterek, bu gelişmeye kendilerinin de katkıda bulunmaya devam edeceklerini, yeni yatırımlar için değerlendirmeler yapacaklarını ifade etti.
Birleşme sonrası Hyundai Motors ile birlikte Kia Motors’un da Başkan Yardımcısı olan Park, Türk ekonomisinin gelişmesinin biraz zaman alacağını kaydederken, Türkiye’nin, Avrupa Birliği üyeliğiyle Avrupa ülkeleri için bir ihracat üssü haline geleceğini söyledi. İzmit’teki Hyundai Assan fabrikasına motor ve pres ünitesiyle birlikte, hafif ticari Starex modelinin üretim hattını da kapsayan 52 milyon dolarlık yatırımın sürdüğünü hatırlatan B.J. Park, "Başka bir yatırım olanağı için de değerlendirmeler yapacağız" dedi. B.J. Park, "Yeni yatırımı, Starex’in başarısına göre mi değerlendireceksiniz, yoksa kararı verildi mi?" sorusuna da, şu yanıtı verdi:

Türkiye’nin konumu önemli
"Ülkenizin ekonomik ilişkileri, yapısı, bizim üretim ve satış hedeflerimiz, diğer ülkelerin ekonomik durumları gibi birden fazla faktör var. Ama ben, birkaç yıl içinde Türkiye’deki mevcut yatırıma ilave yatırım yapmak zorunda kalacağımızı düşündüğümü söyleyebilirim."
Türkiye’nin konumu ve önemine de değinen Park, "Özellikle eski Sovyet ülkeleriyle (Türk Cumhuriyetleri ile) aranız çok iyi. Türkiye’den bu ülkelere daha fazla araç satmak istiyoruz" diye konuştu.

Makam aracını bile teste verdi
• Hyundai’nin 2 numaralı adamı B.J. Park, bazı Türk gazetecilerin isteği üzerine makam aracı olan Equus’u gözünü kırpmadan test için verdi.
• Park, Güney Korelilerin çoğunluğu gibi Türkiye aşığı. Esprili ve çalışkan. Günde aralıksız 18 saat çalışıyor ve kesinlikle tatili sevmiyor. Ölene kadar insanlığa yararlı olabileceğini düşünüyor. Ağzından her çıkan not alınıyor ve uygulanıyor. Her ortama uyum sağlıyor. Grevde bile tulum giyip, işçilerle masaya öyle oturmuş. Oğlu, halen fabrikada işçi gibi çalışarak yetişiyor... İnsanların mutluluğuna önem veriyor ve patronu gibi sporun insanların deşarj yolu olduğu kanaatinde. Bu yüzden firmaca spora büyük destek oluyorlar.
• Kore’de yıllık pazar hacmi 2 milyon adet. Yaklaşık 48 milyonluk nüfusta, her bin kişiye 650 otomobil düşüyor.
• Yollardaki araçların neredeyse yüzde 90’dan fazlası yerli. Her sınıfta, her ihtiyaca uygun yerli araç mevcut. Çünkü burada ithal otomobil "tek tük" satılıyor. Zira, zamanında devlet, yabancı araç satın alanların vergi ve gelir kayıtlarını incelemeye almış.