Ekonomi İçeriyi göstermeyen oto cam filmi yasak

İçeriyi göstermeyen oto cam filmi yasak

20.12.2017 - 01:30 | Son Güncellenme:

Oto cam filminde teknik testler bitti, kanun taslağı hazırlanıyor. Taslağa göre ön cama film yasak, sürücü yan camları % 70 geçirgen olacak, arka camlarda ise içerisi görünecek

İçeriyi göstermeyen oto cam filmi yasak

Araba camlarında kafa karıştıran ‘renkli film’ sorununda çözüme az kaldı. Çeşitli tonlardaki renkli filmlerle testler yapıldı. Test sonuçları, kanun tasarısına zemin oluşturacak. Yeni düzenlemede öne çıkan öneriye göre, ön cam renksiz ve filmsiz olacak, sürücü yan camlarına ışık geçirgenliği en az yüzde 70 olan film takılabilecek. Arka yan camlar ve arka cam için teknik çalışmalar sürüyor. Ancak çok koyu tonlar, örneğin 1 numara ve 2 numara filmler kesinlikle kullanılmayacak. Film takılan araçlarda tek şart, ‘içerisinin rahat görülebilmesi’ olacak.

Haberin Devamı

Ön cama film yasak

Cam filminin 26 Ekim’de serbest bırakılması beklenirken, yasağa devam kararı alınmıştı. Güvenlik zaafı oluşturduğu gerekçesiyle, trafik ekipleri film takılı bütün araçlara ceza kesmeye başlatmıştı. Ton farkı gözetilmeksizin ceza yazılması, kafaları iyice karıştırınca, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ‘Yeni mevzuat hazırlayın’ talimatı vermişti. Talimat sonrası başlayan çalışmalarda sona gelindi.

Yapılan hazırlıklar konusunda bilgi veren Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, “Güvenlik güçlerimizin tereddütlerini dikkate alan bir kriter tanımlayacağız” demişti. Bu çerçevede hazırlanan tasarıda, “Araçların ön camına hiçbir şekilde cam filmi uygulaması yapılamaz. Sürücünün 180 derece ön görüş alanı içerisinde sağ ve solunda kalan yan camlara cam filmi ile birlikte camın toplam ışık geçirgenliğinin en az yüzde 70 olması şartıyla cam film uygulanabilir” ifadesi yer aldı.

Haberin Devamı

‘1 ve 2 numara olmaz’

Fabrika çıkışında renkli cama sahip, yerli ve ithal araçlar için de mevzuatta bir düzenleme yapılacak. Camlarında R43 işareti olan bu araçların durumu mevzuatta net şekilde belirtilecek.

Tüm Otomotiv Bakım Dernekleri Federasyonu (TOBFED) Genel Koordinatörü Bahadır Akçay, Cam filmi konusunun henüz tam bir netlik kazanmadığını belirterek, “Bu konuda yan camlarda yüzde 70 ışık geçirgenliği, arka camlarda her ton serbest gibi bir algı oluşturmak vatandaşı yanıltır” dedi. Akçay, şöyle konuştu:

“Başbakan’ın yapacağı açıklamaları beklememiz daha doğru olur. Bizim görüşümüz, ön camda zaten film olmayacak, sürücü yan camlarında yüzde 70 ışık geçirgenliği olabilir, arka camlar daha koyu olabilir ancak tamamen karanlık olmaz. Arka camlarda isteyen 1 numara, 2 numara film taktırmaya kalkarsa olmaz. Aracın içi görünecek, arka koltukta oturanlar da görünecek. Avrupa Birliği standartları neyse Türkiye’de de o uygulansın. Ama Avrupa’da bile, çok koyu film takılmışsa, aracın içi görünmüyorsa, güvenlik sebebiyle polis cam filmini söktürüyor.”

‘Cezalara af yok’

Araçlarda cam filmi kullanmanın cezası 427 lira. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatının ardından İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, cam filmi olan araçlara ceza kesilmesini durdurmuştu. Kesilen cezalara af gelip gelmeyeceği konusunda ise en net açıklama Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’dan geldi. Bozdağ, “Af sözkonusu değil” dedi.

Haberin Devamı

EDS testleri yön verecek

Günün çeşitli saatlerinde aracın içini gösteren ya da göstermeyen film tonunu belirlemek için bir dizi test yapıldı. Mevzuata federasyon olarak teknik destek verdiklerini belirten Bahadır Akçay, şunları söyledi: “Biz dernek olarak Emniyet Genel Müdürlüğü’nün araçlarına çeşitli oranlarda ışık geçirgenliği olan cam filmi taktık ve bu araçlarla testler yapıldı. Çeşitli oranlarda ışık geçirgenliğine sahip filmle kaplanmış bu araçların EDS kameralarından görüntüleri alındı. Bu konuda bir rapor hazırlandı. Yapılacak yasal düzenlemede bu rapor bilgileri dikkate alınacak” dedi.