Ekonomi İhracatçının indirim beklentisi..

İhracatçının indirim beklentisi..

07.12.2009 - 09:02 | Son Güncellenme:

.

İhracatçının indirim beklentisi..

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) yönetim kurulu üyesi Bülent Aymen, reel faizlerle gecelik faizler arasındaki farkın açıldığını belirterek, "bankaların, sanayiciye ve ihracatçıya kullandırdığı krediler için faiz oranlarını düşürmelerini beklediklerini" bildirdi.

Akdeniz Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçılar Birliği Başkanı da olan Aymen, Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Dergisinde yaptığı açıklamada, Ocak-Ekim döneminde AB ülkelerine yapılan ihracatta değer bazında yüzde 32,7, miktar bazında ise 20,2’lik düşüş yaşandığını belirtti.

Orta Doğu ülkelerine ihracatın miktar bazında yüzde 5,8 artmasına karşın, değer bazında yüzde 32,8’lik azalma yaşandığına dikkati çeken Aymen, şunları kaydetti: "Ancak yeni pazarlar yaratma çalışmaları kapsamında Afrika ülkelerine olan ihracat değer bazında yüzde 10,7 arttı. Yeni pazarlarla ilgili yoğun çalışma yapıldı.

Çin, Pakistan, Irak, İran, Güney Afrika, Cezayir ve Libya’ya gittik. Bu ziyaretlerin getirisi hem ihracat hem de müteahhitlik hizmetlerinde yüksek oldu.

Oralardaki pazar paylarımızı önemli ölçüde artırıyoruz. Birçok ülke ile serbest ticaret anlaşması imzalanıyor. Her ne kadar rakam düşmüş olsa da bu sene 100 milyar doları hedefliyoruz." İhracatçıya kriz döneminde gösterdiği performans nedeniyle üstün hizmet madalyası verilmesi gerektiğini savunan Aymen, "faizlerle ilgili sıkıntı yaşadıklarını" vurguladığı açıklamasına şöyle devam etti: "Merkez Bankası’nın faiz düşürmesini olumlu karşılıyoruz. Fakat reel faizlerle gecelik faizler arasındaki makas bayağı açık durumda. Bankaların da, sanayiciye ve ihracatçıya kullandırdığı krediler için faiz oranlarını düşürmelerini bekliyoruz. Çünkü şu anda reel faizler çok yüksek. Bu finansmanda da bize ciddi yükler getiriyor ve rekabet imkanımızı kısıtlıyor.

Eğer reel faiz bu oranda olmasaydı, dış ticaret açığımız 13 milyar dolar olacaktı. Olmadı. Ama biz bu krizi yaşadık. Orta Vadeli Ekonomik Programda yaşanacak talep daralmasından söz ediliyor. Merkez Bankası, tüm sorumluğun ihracatçının olduğunu söylüyor. ’Kalitesiz mal üretti, değerli TL devam edecek’ diyor. Bu desteklenebilir politika mı? Merkez Bankası değerli TL’yi savunursa, ihracatta düşüş yaşanır."