Ekonomi İhracatçıya, çiftçiye düşük faiz fırsatı

İhracatçıya, çiftçiye düşük faiz fırsatı

17.12.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Merkez Bankası’nın faizi yüzde 12’ye çekmesinin ardından Eximbank döviz kredisinde 100 baz puan indirim yaptı.

Tarım Kredi Kooperatifleri Birliği de tarımsal girdileri sabit faiz oranlarıyla  kredilendirme uygulamasına geçti.

İhracatçıya, çiftçiye düşük faiz fırsatı

 

Vadeler 10 yıla uzatıldı

Haberin Devamı

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Türk Eximbank’ın döviz kredilerinde yeni bir faiz indirimi yaptığını belirterek, “İhracatçımızın bankası Türk Eximbank, döviz kredilerinde vade ve türlerine göre değişen oranlarda olmak üzere 100 baz puana varan yeni faiz indirimlerine gitti” dedi.

İkinci indirim

Pekcan, Türk Eximbank’ın kasımdaki 90 baz puanlık indirimden sonra yeni bir faiz düzenlemesi yapılmasına karar verdiğini kaydetti. Pekcan, “Kısa vadeli kredi faizlerinde 15 baz puan indirim, marka kredisi faizlerinde ise 100 baz puan indirim yapıldı. Libor/euribor + % 2.75’e düşürüldü” dedi. Pekcan, şöyle konuştu:

20 - 45 baz puan

“Vade 3 yıldan 10 yıla çıkarılırken, reeskont kredisi faizlerinde tüm vadelerde 10 baz puan indirim yapıldı. Faizler 120 gün vadede libor/euribor + 0.40’tan, libor/euribor + 0.30’a düşürüldü. İşletme sermayesi ve yatırım kredisi faizlerinde 20 ve 45 baz puan indirim yapıldı. Katılım bankaları aracılığı ile kullandırılan sevk öncesi ihracat döviz kredisinde vadeler 540 güne kadar uzatıldı.”

Haberin Devamı

Sürpriz yaşanmayacak

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği (Tarım Kredi) Genel Müdürü Fahrettin Poyraz, tarımsal girdilerin sabit faiz oranlarıyla kredilendirilmesi uygulamasına geçtiklerini, çiftçilerin kredide sürprizle karşılaşmayacaklarını bildirdi.

Yıllık faiz % 3.5

Poyraz, “Ortaklarımızın faiz oranlarında meydana gelen dalgalanmalardan olumsuz etkilenmelerinin önüne geçmek için tarımsal girdilerin sabit faiz oranlarıyla kredilendirilmesi uygulamasını başlattık. Çiftçi kredide sürpriz yaşamayacak. Sertifikalı tohum, karma hayvan yemi ve kimyevi gübrede sabit faizli kredi uygulamasına geçtik” dedi.

Poyraz, “Tarım Kredi kooperatiflerinden 10 bin lira tutarında sertifikalı tohum, karma hayvan yemi ve kimyevi gübre kredisi kullanmaları halinde, bir yıl sonundaki kredi maliyeti yüzde 3.5 oranında ve 350 lira olacak. Böylece kredi kullanan çiftçinin bir yılın sonunda 10 bin lirası kredi anaparası ve 350 lirası vade farkı olmak üzere ödeyeceği toplam tutar 10 bin 350 lira olacak” diye konuştu.

Haberin Devamı

Hedef sıfır faiz

Poyraz, çiftçiler için faiz oranlarını minimuma indirmek, hatta tamamen kaldırmak yönünde uğraş verdiklerini söyledi.