Ekonomi İhracatçıya çifte müjde

İhracatçıya çifte müjde

12.11.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Türk Eximbank’ın ihracatçıya yönelik döviz kredilerinde de indirime gittiğini açıkladı

İhracatçıya yeşil pasaportta kapsam da genişledi. Yeşil pasaport hakkı için en az ihracat miktarı 500 bin dolara indi

İhracatçıya çifte müjde

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Türk Eximbank’ın Türk lirası kredi faizlerinin ardından döviz kredilerinde de dün itibariyle 90 baz puana varan indirime gittiğini bildirdi.

Haberin Devamı

Pekcan, Türk Eximbank’ın uygun maliyetli kredi ve ihracat kredi sigortası programlarıyla ihracatçının en büyük destekçilerinden biri olduğunu ifade etti.

Türk Eximbank’ın ihracatçıların işletme sermayesi ve yatırımlarına yönelik finansal ihtiyaçlarını uygun vade ve faiz imkanlarıyla karşılamaya çalıştığını belirten Pekcan, kurumun uluslararası piyasalarda son dönemde gerçekleştirdiği borçlanmalar çerçevesinde ihracatçıların döviz kredilerini daha düşük maliyetlerle kullanabilmesine imkân tanıyacak yeni bir faiz düzenlemesi yaptığını kaydetti.

90 baz puana varıyor

Pekcan, “Türk Eximbank, Türk lirası kredi faizlerinin ardından döviz kredilerinde de bugün (dün) itibarıyla 90 baz puana varan indirime gitti ve değişken faiz uygulamasının yanı sıra sabit faiz imkanı sağladı. Yeni düzenlemeyle kısa vadeli döviz kredilerinde 60 - 75 baz puan (reeskont kredisi hariç), ihracatçılara kullandırılacak işletme sermayesi ve yatırım kredilerinde ise 50 - 90 baz puan aralığında faiz indirimi yapıldı. Örneğin 540 gün 3 taksitli KOBİ İhracata Hazırlık Döviz Kredisi’nde oranlar libor/euribor 3’ten, libor/euribor 2.40’a düşürüldü” değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

Pekcan, döviz kredilerinde mevcut durumdaki değişken faiz uygulamasının yanı sıra sabit faiz alternatifi getirdiklerini bildirdi.

Türk Eximbank, 2 Ekim’de KOBİ’lere ve yüksek teknoloji ürün ihracatçılara kullandırdığı Türk lirası kredi faizlerini tek haneli rakamlara indirerek, önce yüzde 9.61’e, daha sonra 1 Kasım itibarıyla yüzde 8.79’a düşürmüştü.

İhracatçıya çifte müjde

Yeşil Pasaport için 3 yılın ihracat ortalaması önemli

İhracatçıya yeşil pasaportta kapsam genişletildi. Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, ihracatçı firmaların temsilcilerine tanınan yeşil pasaport hakkına ilişkin ihracat limit miktarı 1 milyon dolardan 500 bin dolara indirildi.

Buna göre, son üç takvim yılı itibarıyla yıllık ortalama ihracatı 500 bin doların üzerinde olan mal ihracatçısı firmaların temsilcileri de ihracat tutarlarına göre değişen sayıda yeşil pasaport sahibi olabilecek.

12 bine yaklaştı

Haberin Devamı

Bu kapsamda, yıllık ortalama ihracatı 500 bin ile 10 milyon dolar arasında olan firmaların bir, 10 milyon dolar üzeriyle 25 milyon dolar arasında olan firmaların iki, 25 milyon dolar üzeriyle 50 milyon dolar arasında olan firmaların üç, 50 milyon dolar üzeriyle 100 milyon dolar arasındaki firmaların dört, 100 milyon dolar üzerinde olanların ise beş yetkilisine yeşil pasaport verilebilecek.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, 2020 bütçesinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yaptığı sunumda, bugüne kadar 11 bin 952 ihracatçıya yeşil pasaport verildiğini açıklamıştı.

23 Mart 2017’de başlayan uygulamanın başlangıcında istenilen her yıl ihracat yapma şartı da kaldırılarak, son üç takvim yılında yapılan toplam ihracat tutarının ortalaması esas alınmıştı.

10 bin kişi daha hak kazanacak

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, ihracatçıların yeşil pasaport alabilmeleri için ihracat yapma şartının 500 milyona düşürülmesinden memnuniyet duyduklarını belirterek, “Limitin 500 bin dolara inmesiyle yeşil pasaporta hak kazanan ihracatçı sayısı 11 bin 952’den 22 bin 325’e yükseldi” dedi. Gülle, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

“Türkiye’nin ihracatının saha neferleri olan ihracat ailemiz, ihracatımızın hacmini her daim arttırmak ve ihraç ürünlerimizi dünyada 223 ülke ve ticaret bölgesine ulaştırmak adına, yoğun bir çalışma yürütüyor. Hükümetimizin ihraç ürünlerimize küresel ölçekte mobilite kazandırmak adına attıkları adımlar, AB ile Gümrük Birliği anlaşması, serbest ticaret anlaşmalarının yanı sıra ihracatçımızın da mobilite kazanması, ihraç pazarlarımızı kolayca ziyaret etmeleri büyük önem arz etmekte. Çok sayıda ihracatçımızın yeşil pasaport imkanına kavuşmaları, ihracatımızın hacmini de olumlu yönde etkileyecektir.”