Ekonomi İhracatın ithalatı karşılaması son 9 yılın rekorunu kırdı

İhracatın ithalatı karşılaması son 9 yılın rekorunu kırdı

02.10.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Türkiye’nin ihracatının eylül ayında yüzde 22.6 artışla 14.5 milyar dolara ulaştığını belirterek, “İhracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 88.4 seviyesine ulaştı. Bu son 9 yılın en yüksek rakamıdır” dedi.

İhracatın ithalatı karşılaması son 9 yılın rekorunu kırdı

Pekcan, Sosyal Kooperatif Eğitim ve Tanıtım Treni’nin uğurlanması töreninde yaptığı konuşmada, dünyadaki korumacılık rüzgarlarına ve ticaret savaşlarına rağmen Türkiye’nin ihracatının eylül ayında yüzde 22.6 artışla 14.5 milyar dolar seviyesine ulaştığını ifade ederek, bunun aynı zamanda tarihin en yüksek eylül ayı ihracat rakamı olduğunu bildirdi.

Haberin Devamı

Açık yüzde 76 düştü

Pekcan, yıllıklandırılmış ihracatın da 165.1 milyar dolara ulaşarak tarihi bir rekor kırdığına dikkati çekerek şöyle konuştu:

“Eylül ayı ithalatımız yüzde 18.1 azalarak 16.4 milyar dolar seviyesine düştü. İhracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 88.4 seviyesine ulaştı. Bu son 9 yılın en yüksek rakamıdır. Önümüzdeki aylarda ihracatımızın ithalatı karşılama oranında artışın devam etmesini bekliyoruz. Önümüzde 3 ay kaldı. İhracat hedefimizi 170 milyar dolar olarak revize etmiştik, inşallah gerçekleştireceğiz.”

Ticaret Bakanlığı’nın eylül ayı veri bültenine göre, ihracat eylülde geçen yılın aynı ayına göre yüzde 22.57 artarak 14 milyar 476 milyon dolara yükselirken, ithalat yüzde 18.09 düşüşle 16 milyar 368 milyon dolara geriledi. Dış ticaret hacmi bu dönemde yüzde 2.99 azaldı ve 30 milyar 844 milyon dolar oldu. Söz konusu dönemde dış ticaret açığı, yüzde 76.85 düşüşle 1 milyar 892 milyon dolar olarak gerçekleşti. İhracatın ithalatı karşılama oranı da Eylül 2017’de yüzde 59.1 iken bu yılın aynı ayında yüzde 88.4 olarak kaydedildi.

Haberin Devamı

Rusya liste başı

Geçen ay en fazla ithalat 1 milyar 756 milyon dolarla Rusya’dan gerçekleştirildi. Bu ülkeyi 1 milyar 509 milyon dolarla Çin ve 1 milyar 413 milyon dolarla Almanya takip etti. Eylülde en çok ithalat yapılan fasıl ise 3 milyar 715 milyon dolarla mineral yakıtlar, mineral yağlar ve bunların damıtılmasından elde edilen ürünler oldu.

Gümrük idareleri tarafından eylülde tahsil edilen vergilerin, 14 milyar 320 milyon lira olduğu açıklandı. Türkiye genelinde eylül ayı itibarıyla aktif firma sayısı 1 milyon 881 bin 825, esnaf ve sanatkar işyeri sayısı da 1 milyon 870 bin 312 olarak kayıtlara geçti.

‘Safları sıklaştıralım’

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, “Dünyanın içinde bulunduğu süreç dikkate alındığında, yarınların bugünlerden daha iyi olacağı konusunda çoğu kimse pek iyimser değil. Bu durumda millet olarak bize düşen, safları sıklaştırmak ve çok çalışmak” dedi. Aile Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk da, “Hizmeti toplumun tüm kesimlerine eşit ve adil bir şekilde uygulamak amacıyla yeni hizmet modellerimizi hayata geçiriyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Sosyal kooperatif treni sefere çıktı

Dezavantajlı grupların istihdamını ve kadınların işgücüne katılımını artırmayı hedefleyen Sosyal Kooperatifçilik Projesi’ni 10 ilde tanıtacak olan tren dün Ankara’dan yola çıktı. Ankara Garı’nda düzenlenen treni uğurlama törenine Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan ile ile Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk katıldı.

Törende konuşan Pekcan, Sosyal Kooperatif Eğitim ve Tanıtım Treni’nin alanında uzman kişileri, akademisyenleri ve yerel inisiyatifleri harekete geçireceğini belirterek şöyle dedi:

“Dezavantajlı grupların istihdamında, kadınların iş gücüne katılımını artırmada sosyal kooperatifler önemli bir araç haline gelecek. Bu çerçevede, Sosyal Kooperatif Treni sırasıyla Eskişehir, Kütahya, Balıkesir, Manisa, İzmir, Aydın, Denizli, Isparta, Afyonkarahisar, Konya’yı ziyaret edecek. Trenin uğrayacağı illerde şenlikler, üniversitelerde çalıştaylar ve paneller düzenlenecek. Bu illerde ayrıca, sosyal kooperatif bilgilendirme toplantıları, söyleşiler, çocuklar için kodlama atölyeleri gibi faydalı etkinlikler gerçekleştirilecek. Bu etkinliklere, kadınlarımız için de teknoloji projelerini dahil edeceğiz.”