Ekonomi İki rakip 36 milyon euro’ya Aydın’da jant fabrikası kuruyor

İki rakip 36 milyon euro’ya Aydın’da jant fabrikası kuruyor

14.08.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Otomotiv ve savunma sanayiine yönelik 1977’den bu yana jant üretimi yapan ve 80 ülkeye ihracat gerçekleştiren Jantsa, dünya pazarındaki en büyük rakibi İtalyan CLN Group ile, ortak fabrika kuruyor. 36 milyon euro’luk yatırımla kurulacak fabrika için yüzde 50’şer payla JMW adında bir şirket de kuran Jantsa ve CLN, Aydın’daki fabrikada yılda 3 milyon jant üretmeyi hedefliyor.

İki rakip 36 milyon euro’ya Aydın’da jant fabrikası kuruyor


Binek araç ve ağır vasıtalar için jant üretecek fabrikanın 400 kişiye istihdam sağlayacağı belirtilirken, tesiste deneme üretimine bu yılın ekim ayında başlanacağı ifade edildi. Türk - İtalyan ortaklığındaki JMW, yılda 25 milyon euro’luk ihracatın yanı sıra 50 milyon euro’luk ciro hedefliyor.

‘Rakiptik, ortak olduk’
Jantsa Genel Müdürü ve Aydın Sanayi Odası Başkanı Ercan Çerçioğlu, 2008’deki krizinde güç birliği yapma kararı aldıkları CLN ile birlikte kurdukları JMW’nin, Türkiye’ye dünyanın en büyük jant fabrikalarından birini kazandıracağını belirtti. 8 bin çalışanı ve 1.7 milyar euro cirosu bulunan CLN ile Jantsa’nın, son 10 yıllık büyümelerinin paralellik gösterdiğini dile getiren Çerçioğlu, fabrikanın Aydın’ın Umurlu beldesinde 20 bin metrekarelik alana inşa edildiğini açıkladı.

CLN Group Yönetim Kurulu Başkanı Gabrielle Perris Magnetto da, Jantsa’nın hızlı ve istikrarlı büyüme grafiğinden etkilendiklerini söyleyerek “Uluslararası arenadaki en önemli rakibimizle ortak olmak güzel. Bizim gibi aile şirketi olan Jantsa, sektörde önemli konuma sahip. Kendileriyle ortak olmaktan ve Türkiye’de bulunmaktan son derece mutluyuz” dedi.

Haberin Devamı

Avusturalyalı Wasabi çevreci yatırıma geldi

Avusturalyalı Wasabi Energy, Türkiye’deki şirketi Imparator Enerji aracılığıyla Tuzla Jeotermal Santrali projesine yüzde 50 ortak oldu. Şirket, bunun için 2.65 milyon dolarlık bir ödeme yaparken, proje için de gelecek yılın sonuna kadar 3.6 milyon dolarlık yatırım yapacak. Tuzla Jeotermal Santrali projesinde, Egenda Ege Enerji Üretim şirketiyle ortaklığa giden Wasabi, yeni santral projeleri de geliştiricek. 1960’lardan bu yana bölgede termal enerji konusunda çalışmalar yürütülürken, Egenda’nın halen bölgede işlettiği 7.5 megawatt’lık bir santrali bulunuyor. 11 kilometrekarelik bölgenin, 80 megawatt’ın üzerinde güç üretebilecek potansiyele sahip olduğu belirtiliyor.
Wasabi Başkanı John Byrne, Türkiye7nin enerji projeleri açısından büyük potansiyele sahip olduğunu, Imparator Enerji’nin de bu ortaklıkla, fırsatlar karşısında doğru bir konumda olacağını ifade etti.